
Vorige week schreven we dat de koers van Bitcoin (BTC) onder druk stond na een mislukte poging om de all-time high (ATH) te doorbreken. De koers was toen gezakt onder de 50-daagse exponentiële moving average (EMA), en testte het belangrijke steunniveau op $100.718. De conclusie luidde: zolang dit niveau standhoudt, blijft een herstel mogelijk. Bij een doorbraak daaronder zou een verdere daling richting $93.000 en mogelijk $88.000–$90.000 realistischer worden.
Bitcoin korte termijn analyse
Inmiddels is de koers ofgelopen week opnieuw afgeketst op de zware weerstand rond $109.588, binnen de bredere zone die zich uitstrekt tot aan de ATH op $111.980. De koers noteert op het moment van schrijven rond $105.529, wat neerkomt op een daling van 1,51% op dagbasis.
De afwijzing aan de bovenzijde past binnen een zich ontwikkelend patroon van lagere toppen, zoals zichtbaar in de neerwaarts aflopende oranje trendlijn. Optimisten zouden in de koersontwikkeling sinds medio mei ook een bullflag kunnen zien. Een eventuele uitbraak boven eerder genoemde weerstandsniveau zou dus een flinke opwaartse beweging kunnen veroorzaken.

Voorzichtigheid blijft echter geboden, gezien een doorbraak boven de all-time high steeds onwaarschijnlijk lijkt te worden. De bulls missen kracht voor een sterke impuls boven deze toppen. De horizontale steunzone op $100.718 blijft een belangrijk steunniveau. Een overtuigende doorbraak hieronder kan leiden tot een versnelling richting de volgende steunzone tussen $88.765 en $90.999 – met een tussenniveau op $93.625 (EMA200).
Het 50-daags voortschrijdende gemiddelde stijgt nog en ligt momenteel op $104.163, dit is een positief signaal. Ook het 200-daagse EMA (rood) dat zich bevindt op $94.697 stijgt nog altijd. Zolang de koers boven deze lijn noteert, blijft het langetermijnbeeld in principe bullish.
Conclusie: bullflag of topvorming?
De huidige technische formatie kan in potentie worden gezien als een bullflag binnen de opwaartse trend die in april werd gestart. De koers consolideert zijwaarts binnen een licht dalend trendkanaal en boven de stijgende 200-daagse EMA. Dit pleit voor een voortzetting van de trend, mits er een uitbraak aan de bovenkant plaatsvindt.
Toch is waakzaamheid geboden: het herhaaldelijk afketsen op $109.588 en de zwakke RSI-stand wijzen op afnemend momentum. Kortetermijnhandelaren doen er goed aan om vooral de uitbraak af te wachten voordat zij nieuwe posities innemen.
Voor lange termijn beleggers blijft het technische plaatje echter positief zolang de koers boven de zone $88.765–$90.000 blijft. Die zone fungeert als de ultieme scheidslijn tussen een voortzetting van de bullmarkt en een potentiële trendbreuk.
Ethereum analyse – zwak technisch plaatje blijft intact
Ook de recente opleving van Ethereum richting de $2500 heeft het technische beeld niet wezenlijk verbeterd. De koers stuitte opnieuw op weerstand rond onder de EMA200 ($2.468) en wist niet overtuigend boven de 50-daagse EMA ($2.429) te blijven. De afwijzing op dagbasis (-2,61%) onderstreept het aanhoudend zwakke technische momentum.
Zolang de koers onder $2.849 blijft en moeite heeft om duurzame hogere toppen te zetten, overheerst het negatieve sentiment. De opleving verandert ook niets aan het feit dat Ethereum zich nog steeds onder de onderzijde van het voormalige stijgende trendkanaal (oranje lijn) bevindt – een klassieke weerstandszone na de eerdere neerwaartse uitbraak zoals in de afgelopen periode besproken. Het technische plaatje blijft daardoor fragiel.
