DNB en AFM pleiten voor vergunningstelsel crypto-industrie

Nederlandse bedrijven die cryptovaluta verkopen of beheren worden vergunningsverplichtig als het ligt aan de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. De centrale bank en de financiële waakhond zien daarin een wapen om witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering effectiever te bestrijden. Ze hebben sterke vermoedens dat cryptocurrencies daarvoor gebruikt worden.

Vergunningstelsel crypto-industrie

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) heeft het advies vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. In de ogen van de DNB en AFM zijn cryptovaluta “kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit”. Het nieuwe vergunningstelsel moet ingebed worden in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In Europees verband heeft Nederland zich ook gecommitteerd aan de onlangs herziene vierde anti-witwasrichtlijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voorstel heeft niet alleen betrekking op cryptobrokers die cryptovaluta aanbieden, maar ook bijvoorbeeld op ‘hot’- en ‘cold’-walletontwikkelaars. Ook wordt gepleit voor een internationale samenwerking om misbruik van cryptovaluta te voorkomen.

Denkwijze DNB en AFM over cryptovaluta

DNB en AFM baseren hun advies op een aantal principes die men op basis van eigen (markt) onderzoek in het adviesrapport poneert. We zetten ze op een rij:

Lees hierover het artikel van jurist Clint Cabell: Waarom bitcoin een goed is en geen betaalmiddel.

Wordt vervolgd zodra het voorstel door een Kamercommissie wordt besproken.

Advies DNB en AFM

Lees hieronder het complete adviesdocument.

Laat je reactie achter via onze Telegram-groep!

Bron: AFM

Lees meer over:
AFMcryptoDNBwitwassen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...