Bitcoin (BTC) Update: De strijd voor $5.500, zit er een stijging in?

678 totale weergaven

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Wat een week! Veel rode cijfers in alle markten. Hebben we voor bitcoin het ergste gezien? En waar gaan we heen als het nog erger wordt?

Interesse in video analyses? Check ons YouTube-kanaal!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bears winnen

Ik was bearish in mijn analyses en beschreef dit scenario, maar had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Het corona virus zorgt voor grote onzekerheid in alle (financiële) markten.

Technische analyse is in tijden van paniek en angst minder betrouwbaar, maar toch nuttig om te blijven bekijken. Hoewel ik hier alleen bitcoin behandel moet ook het het grote plaatje worden genomen.

Er is namelijk correlatie te zien tussen de traditionele markten en Bitcoin. Als de traditionele markten verder zakken, dan zal bitcoin dat ook doen.

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

Op de maandelijkse grafiek (figuur 1) zijn we uit het evenwicht patroon gebroken en is er een lower low gevormd. In een verdere bearish scenario zal de koers volgens de rode zigzag lijn in een maandelijkse downtrend komen met als doel $2.500.

In een meer bullish scenario kan de koers een nieuw evenwicht patroon maken en de groene zigzag lijn volgen om daar over een paar maanden weer uit te breken.

Figuur 1: In het beste geval komt de koers in een evenwicht patroon.

Bitcoin (BTC) Update: De strijd voor $5.500, zit er een stijging in?

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 2) is er op de lagere timeframes een strijd gaande voor behoud van de de 200WMA/$5.500.

Als we deze week daar niet boven sluiten, dan zal de descending broadening wedge, wat een bullish structuur is, mogelijk ook geïnvalideerd worden. Dan is het mogelijk dat de koers richting lagere support punten zakt. De support punten liggen op $4.400, $4.000, $3.122 en $2.566.

Er is ook veel volume geweest deze week en dat kan potentieel capitulatie volume zijn. Dat zou betekenen dat we in de laatste fase zitten waarin de koers flink daalt. Dit zagen we in november 2018 ook, toen we het dieptepunt hadden bereikt van de bear market.

De wick aan de onderkant van de huidige candlestick is ook een bullish teken en geeft aan dat de bulls de dip kopen. De week candlestick is nog niet afgesloten, dus dat kan nog veranderen.

In het bullish scenario krijgt de koers hier in ieder geval een bounce. Daarvoor kijk ik op de wekelijkse grafiek naar de .382 Fib op $6.350. Als we daarboven komen mogelijk bereiken we mogelijk de bovenkant van de broadening wedge. Maar dit kan nog weken duren.

Figuur 2: De koers moet boven de 200WMA sluiten anders zal het verder afglijden.

Bitcoin (BTC) Update: De strijd voor $5.500, zit er een stijging in?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 3) is de koers vér onder de 200DMA. Maar je ziet vaak dat moving averages en koers elkaar opzoeken.

Aan de wick van de candlestick van gisteren is te zien dat het goed mogelijk is dat we voor nu even een (tijdelijke) bodem hebben gevormd. hier een verder bouncen kunnen krijgen in de zone tussen de .382 Fig en .618 Fib, waarvan de 0.5 Fib samenvloeiing heeft met de .382 van de wekelijkse rond $6350.

Als we hier verder bouncen dan vormen we een target rond de het .382 fibonacci level ($6.350). Daarvoor moet er wel support worden gevonden en behouden rond $5.500.

Daarnaast is de $6.000 nu ook resistance geworden en wellicht niet een weerstand waar de bulls makkelijk doorheen komen. Dit was voorheen een hele sterke support namelijk.

Figuur 3: Gaat de koers richting de $6.350?

Bitcoin (BTC) Update: De strijd voor $5.500, zit er een stijging in?

Bitcoin prijs 1 uur grafiek

Op de 1-uur grafiek (figuur 4) leek de koers een Adam en Eva patroon te gaan vormen, maar de bulls hebben daar niet in doorgezet. De koers blijft daardoor in een kanaal bewegen tussen $6.000 en $4.800. Een uitbraak daaruit zal een richting aan de koers geven voor de komende tijd.

Figuur 4: De koers beweegt in een kanaal met de $5.500 als strijdpunt.

Bitcoin (BTC) Update: De strijd voor $5.500, zit er een stijging in?

Wat gaat bitcoin doen?

De koers is in een vrije val beland deze week. Daarna werd er support gevonden op $3.850 (Bitstamp beurs). Op het moment zijn de bulls en bears in een strijd om de 200WMA/$5.500.

Als de wekelijkse candlestick onder de $5.500 sluit dan verwacht ik dat de koers verder afzakt naar eerder genoemde support punten. Dan nog kunnen we wel een dagelijkse bounce verwachten richting de $6.350.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram!

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!