Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week

Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week

De bitcoin koers daalde plotseling onder de grens van $60.000 de afgelopen dagen. We bespreken de recente koersontwikkelingen van bitcoin en waar we voor de komende tijd op moeten letten.

De bounce omhoog van gisteren zorgt voor enige opluchting en die opluchting zien we eigenlijk over de gehele markt. Maar het is echt nog te vroeg om te zeggen dat dit daadwerkelijk de bodem was.

Aan de hand van een tweetal voorbeelden uit het afgelopen jaar laten we zien waarom de bullmarkt helemaal nog niet voorbij hoeft te zijn! Maar we zullen de komende periode naar alle waarschijnlijkheid wel eerst nog door de zure appel heen moeten bijten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) daggrafiek

We hebben helaas nog steeds te maken met een neerwaartse trend op dit tijdsbestek. De bounce omhoog van gisteren (+5%) is prettig, maar geeft geen garantie dat dit daadwerkelijk de ‘definitieve bodem is. Dit jaar hebben we drie keer een vergelijkbare situatie gehad, waarbij de uiteindelijke bodem een stuk lager kwam te liggen dan de eerste lokale bodem die werd opgevolgd door een bounce. In de huidige situatie wil jij je vingers niet branden aan het voorspellen van waar de definitieve bodem uiteindelijk zal komen te liggen.

De eerste vergelijkbare situatie hebben we aan het begin van het jaar gezien na een wekenlange sterke uptrend. De pullback van -27% werd opgevolgd door een sterke bounce omhoog van 23%, maar bracht ons niets meer dan een lower high en dus een bevestiging van een neerwaartse trend. Vanaf de lower high is de koers gedurende de neerwaartse trend -28% gedaald voordat de uiteindelijke bodem werd gevormd. Nadat de markstructuur weer bullish werd omgebogen hervatte bitcoin zijn uptrend en volgde een rally van ruim 120% in de 11 weken die volgde.

De tweede vergelijkbare situatie zien we halverwege mei toen we voor de tweede keer de bullish markstructuur bearish werd doorbroken. Een pullback van -49% werd opgevolgd door een bounce van 36% die ons een lower high bracht en de bevestiging van een bearish markstructuur. Vanaf de higher low en dus de bevestiging van een nieuwe neerwaartse trend daalde de koers in de periode erna met bijna -30%. Maar toen vervolgens de neerwaartse trend bullish doorbroken werd hervatte bitcoin zijn uptrend en volgde een rally van ruim 100% tot aan ons huidige all-time-high van $69.000

Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week

En nu door de recente pullback van -20% vanaf all-time-high hebben we voor de derde keer dit jaar te maken met een neerwaartse trend op de daggrafiek. Dit vertelt ons dat we er sterk rekening mee moeten houden dat we nog niet uit de gevarenzone zijn. Want vanaf de nog te vormen higher low kunnen we conform de huidige trend zomaar nog eens -20% tot -30% gaan dalen.

De lower high zal ergens onder de recente high van $66.500 gevormd gaan worden. Dit betekent dat we vanaf de huidige koers nog +13% kunnen stijgen en we nog altijd te maken hebben met een neerwaartse trend. Wanneer we vanaf de nog te vormen lower high een daling van -20% krijgen vallen we terug naar het eerst volgende supportgebied onder ons rond $53.000.

Daarnaast weten we nu dat wanneer bitcoin de huidige bearish trend op de daggrafiek uiteindelijk weer bullish weet om te buigen, er een hele sterke rally van zomaar +100% kan volgen. Dat de bullmarkt door de recente pullback voorbij is hoeft dus zeker niet zo te zijn!

Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week

Bitcoin (BTC) 4-uurgrafiek

De marktsituatie begint bearish om te buigen en dit zien we terug aan de naar de beneden hellende 200 MA’s. De huidige situatie is nu veel vatbaarder voor een grotere sell-off dan alle prijsacties die we hebben gezien gedurende de uptrend naar $69.000. Gelukkig hebben we in de vorige twee updates een scenario zoals we de afgelopen dagen gezien hebben in de vorige twee updates besproken en waren we hierop voorbereid.

Voor nu lijkt bitcoin zijn lower low gevonden te hebben en kunnen we op zoek naar de lower high zoals de trend impliceert, ergens lager dan de vorige high rond $61.000. De recente high rond $61.000 werd gevormd toen de 200 EMA bearish werden getest. Vanaf de huidige koers kunnen we nog 4% stijgen terwijl we nog altijd te maken hebben met een bearish trend.

Een eerste teken van kracht op dit tijdsbestek zou zijn wanneer we het gebied $59.000 weten terug te winnen als support, evenals de 4H 200MA's. Daarnaast willen we de 200 MA’s weer langzaam naar boven toe zien hellen om een vergelijkbare situatie als in mei te voorkomen.

Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week
Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week

Bitcoin (BTC) 1-uurgrafiek

Ook op dit tijdsbestek houden we de 200MA’s goed in de gaten. Ze zullen namelijk teruggewonnen moeten worden om op de 4 uursgrafiek een higher high te vormen boven de $61.000 in plaats van de te verwachtte lower high. We houden er rekening mee dat ze voor sterke weerstand zullen zorgen in een poging om de huidige neerwaartse trend in tact te houden.

Daarnaast is er nog een sterk argument dat het een hele kluif zal worden om boven de $61.000 uit te komen voor het vormen de higher high op de 4 uursgrafiek. Wanneer we het volumeprofiel erbij pakken zien we dat het controlepunt (POC) ligt op $60.930 en dit houdt precies in zoals het klinkt.

Zolang we onder de POC handelen hebben de bears de controle. Als we deze regio met overtuiging weten terug te winnen zien we de bulls langzaam de controle weer overnemen.

Door de verschillende tijdbestekken afzonderlijk van elkaar te gebruiken, kunnen we onze weg terug naar een bullish mentaliteit voor de markt vergemakkelijken. Zien we enige kracht op de lagere tijdsbestekken vergoot dit de kans dat dit zich doorzet op de hogere tijdsbestekken.

Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week

Bitcoin Debuut

Mitch Geurtsen wil met zijn website Bitcoin Debuut mensen helpen met de kennis er ervaring die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan.

Volg de Bitcoin Updates en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Bitcoin. Kom meer te weten over technische analyses en leer trends herkennen. Vergoot je kennis en verbeter je eigen handelsvaardigheden.

De Bitcoin Webshop

Op zoek naar unieke Bitcoin Gifts voor de feestdagen? In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out – Bestsellers voor de feestdagen:
- Bitcoin Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
- Bitcoin Chocoladeletter | van de lekkerste Belgische chocolade (200 gram).
- Bitcoin Christmas Rocket | 'To The Moon', uniek handgeblazen Bitcoin Kerstbal-Raket
- Bitcoin Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is
- Bitcoin Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA

Bitcoin analyse: koers daalt 8% in een week
Lees meer over:
Bitcoin Technische Analyse

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties