Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

De bitcoin koers doet het vandaag rustig aan in aanloop naar het bekendmaken van de Amerikaanse CPI cijfers morgenmiddag. De CPI cijfers zullen zorgen voor de nodige volatiliteit voor zowel de S&P 500 als de bitcoin koers. Waar moeten we op letten in aanloop naar de CPI cijfers?

Om hier een goed beeld van te geven beginnen we deze update voor de verandering met een blik op de S&P 500 en eindigen de update uiteraard gewoon met bitcoin. Na het lezen van de update ben je goed voorbereid op wat komen gaat!

S&P 500 (SPX) 4 uurgrafiek

Donderdagmiddag rond 14:30 uur worden de nieuwe Amerikaanse CPI cijfers bekend gemaakt en dit zal hoogstwaarschijnlijk voor de nodige volatiliteit gaan zorgen. Maar wat is het en waar moeten we op letten?

CPI = Consumentenprijsindex die de verandering in de prijs van goederen en diensten gekocht door consumenten weergeeft.

Core CPI = Kern consumentenprijsindex die de verandering in de prijs van goederen en diensten gekocht door consumenten weergeeft, exclusief voedsel en energie.

Waar moet je op letten?

CPI op jaarbasis
- verwacht: 6,5%
- Vorige: 7,1%

CPI op maandbasis
- Verwacht: -0,1%
- Vorige: 0,1%

Core CPI op maandbasis:
- Verwacht: 0,3%
- Vorige 0,2%

CPI maandbasis & Core CPI maandbasis lager dan -0,1% & 0,3% = long
CPI maandbasis & Core CPI maandbasis -0.1% & 0,3% = neutraal
CPI maandbasis & Core CPI maandbasis hoger dan -0.1% & 0,3% = short

Wanneer we kijken naar onderstaande grafieken van de S&P 500 zien we dat het morgen uiterst interessant gaat worden. Op onderstaande 4 uurgrafiek zien we dat de S&P er recent in geslaagd is de 200 MA’s terug te winnen inclusief een bullish retest afgelopen maandag.

De 4 uursgrafiek lijkt klaar te zijn voor een volgende beweging omhoog, zeker wanneer de CPI cijfers morgen positief uitvallen. Maar in het geval van tegenvallende cijfers is de kans groot dat we alsnog support verliezen en al onze bullish verwachtingen, voor de zoveelste keer, verpulvert worden. Zorg dus voor een strakke stoploss op al je openstaande trades.

Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

In het geval van positieve CPI cijfers zal de S&P belangrijke trendweerstand van de 200 MA’s op de daggrafiek gaan testen en dit is niet zomaar iets!

We handelen tenslotte al nagenoeg één jaar onder de 200 MA’s, wat zich heeft vertaald in de bearmarkt zoals we die kennen en dit heeft natuurlijk behoorlijk wat negatieve invloed gehad op de bitcoin koers. Het terugwinnen van de 200 MA’s maakt de weg omhoog vrij, voor zowel de S&P 500 als bitcoin!

Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

Bitcoin (BTC) daggrafiek

Bitcoin is erin geslaagd boven het weerstandsgebied $17.300 uit te komen en hebben we te maken met een groot ‘leeg’ gebied boven ons. Het gaat een gebied van 7% tot aan de onderkant van onze voormalige vijfmaandenlange prijsrange $18.600.

In dit gebied is er op dit hogere tijdsbestek geen weerstandsgebieden meer te vinden. Dus in geval van een positief CPI cijfer is er een reële kans dat we de komende dagen verder omhoog gaan klimmen richting het weerstandsgebied $18.600.

Het feest kan pas echt losbarsten als we er de komende periode inslagen om terug te keren in de vijfmaandenlange prijsrange $18.600 - $22.500. Wat een terugkeer in de range betekent dat we minimaal een verdere stijging verwachten richting het midden van de range $20.550 en misschien, heel misschien, zelfs richting de bovenkant van de range $22.500.

Waar we op moeten letten bij neutrale tot tegenvallende CPI cijfers bespreken we aan de hand van de 30-minuten grafiek.

Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

Bitcoin (BTC) 30-minuten grafiek

In het geval van neutrale tot tegenvallende CPI cijfers focussen we ons op de 200 MA’s op dit lage tijdsbestek. De uptrend van de afgelopen dagen begon tenslotte bij het heroveren van de MA’s. De kans is dus ook groot dat wanneer we ze verliezen, dit ook het einde zal betekenen van de huidige uptrend.

De 200 MA’s vallen mooi samen met het supportgebied rond $17.100 en dus een duidelijk invalidatiemoment.

Voor diegene die aan de hand van de updates van afgelopen week een long positie hebben geopend, zorg ervoor dat je jouw stoploss minimaal gelijk zet aan je entry. Het beschermen van ons vermogen is en blijft tenslotte onze eerste prioriteit!

Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

De Bitcoin Webshop van Nederland & België 

In de Bitcoin Webshop van Nederland & België vind je unieke Bitcoin Gifts die nergens anders verkrijgbaar zijn. Originele Bitcoin cadeaus voor jezelf of om weg te geven.

Om je alvast te helpen hebben wij een overzicht van de top 10 ‘bitcoin cadeaus’ voor 2023 gemaakt. Laat je verrassen!

Fear Of Missing Out:
- Bitcoin Cava | BTC 100K bubbels | Special Edition
- Bitcoin Wijn | heerlijke wijn in prachtige fles met tinnen etiket en bitcoin logo
- Bitcoin Chocoladeletter | van de lekkerste Belgische chocolade (200 gram)
- Bitcoin Boek | Ons geld is stuk, En waarom bitcoin de oplossing is
- Bitcoin Bier | Het enige echte Bitcoin Bier van Nederland, Pilsener of IPA

Bitcoin analyse: wachten op Amerikaanse inflatiecijfers

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties