Bullish: El Salvador’s Pro-Bitcoin President Bukele Boekt Ruime Verkiezingsoverwinning

Bukele El Salvador

Nayib Bukele, de pro-bitcoin president van El Salvador, claimt de overwinning in de presidentsverkiezingen van 2024 voordat de officiële uitslagen bekend waren gemaakt, met een overweldigende meerderheid van de stemmen in zijn voordeel.

“Volgens onze gegevens hebben we de presidentsverkiezingen gewonnen met meer dan 85% van de stemmen en minimaal 58 van de 60 assembleeleden,” kondigde Bukele aan op X. In dit artikel bekijken we wat de plannen zijn van Bukele en waarom deze herverkiezing zo bullish is voor bitcoin.

Grote overwinning voor Nayib Bukele

Deze bewering is ondersteund door de exitpollgegevens van CID Gallup, die aangaven dat 87% van de kiezers hem steunden. In afwachting van de bevestiging van de officiële resultaten, zou Bukele’s overwinning zijn presidentschap verlengen tot 2029.

Bullish voor Bitcoin

Bukele’s regering heeft zich onderscheiden door haar agressieve aanpak van het land’s maffia bende gerelateerde criminaliteit, wat zijn populariteit aanzienlijk heeft verhoogd. Op economisch vlak is Nayib Bukele een voorstander van bitcoin, nadat hij El Salvador het eerste land maakte dat het als wettig betaalmiddel aannam in september 2021. Deze zet werd gevolgd door de opbouw van een bitcoinportefeuille ter waarde van $131 miljoen, met een winst van $3,6 miljoen tegen begin december van het voorgaande jaar.

Bitcoin als wettige valuta

In afwachting van Bukele’s herverkiezing, gaf zijn vicepresident, Felix Ulloa, vorige week aan Reuters aan dat de regering van plan is om bitcoin als wettige valuta te blijven erkennen. Deze toewijding aan bitcoin maakt deel uit van een bredere strategie om cryptocurrency te gebruiken om economische ontwikkeling en innovatie binnen het land te stimuleren.

Om El Salvador’s positie als een cryptocurrency vriendelijk land verder te versterken, introduceerde de regering van Bukele in december het “Freedom Visa”-programma. Dit initiatief is ontworpen om investeringen aan te trekken door tot 1.000 aanvragers per jaar verblijfsrecht of burgerschap aan te bieden in ruil voor een investering van $1 miljoen in bitcoin of USDT.

Lees meer over:
El Salvador

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...