Australië verbiedt social media voor jongeren onder 16 jaar
De Australische regering heeft een nieuwe wet aangenomen die social media gebruik voor jongeren onder de 16 jaar verbiedt. Hoewel de focus ligt op het beschermen van kinderen tegen online schade, kun je je ook afvragen wat de impact is op crypto-adoptie onder jongeren. Jongeren zijn een belangrijke groep binnen de crypto community, en social media speelt een belangrijke rol in de manier waarop zij kennis maken en leren over crypto.
https://twitter.com/bricsinfo/status/1862356796997836827?s=46&t=K4SS35E5VxwQfvn1tFb6RA
De rol van social media in crypto
Social media platformen zoals TikTok, YouTube, en Reddit zijn vaak het startpunt voor jongeren die geïnteresseerd raken in crypto. Content over hoe de technologie werkt, hoe je kunt investeren in bijvoorbeeld Bitcoin, en wat de nieuwe altcoins zijn kun je op deze platformen op een eenvoudige manier consumeren, en dit maakt het aantrekkelijk voor jongeren. Met dit nieuwe verbod in Australië verliezen jongeren deze toegang tot laagdrempelige educatie. Dit kan de crypto adoptie vertragen, omdat jongeren minder mogelijkheden hebben om in contact te komen met dit soort content.
Community is altijd een belangrijke drijfveer geweest in het succes van crypto. Een goed voorbeeld daarvan is het feit dat meme coins zo populair zijn. Platforms zoals Discord en X zijn niet alleen informatief, maar ook de basis voor discussie en het vormen van community’s. Het verbod kan ertoe leiden dat jongeren niet meer deelnemen aan deze gesprekken, wat dus grote gevolgen kan hebben om de community vorming binnen crypto.
Een nieuwe uitdaging
Hoewel de Australische regering benadrukt dat het verbod een duidelijk signaal is naar techbedrijven, zal het waarschijnlijk niet volledig voorkomen dat jongeren toegang krijgen tot social media. Via VPN’s, gedeelde accounts, of anonieme platforms kunnen jongeren de regels omzeilen. Deze workarounds zijn echter vaak minder veilig en minder gereguleerd, wat jongeren blootstelt aan grotere risico’s. Het zou kunnen dat jongeren zich hierdoor naar meer onder de radar community’s verplaatsen die minder transparant zijn en mogelijk riskanter investeringsadvies geven.
Hoewel het verbod gericht is op bescherming, had de Australische regering social media ook kunnen benutten als een platform voor verantwoorde (crypto-)educatie. Samenwerking met techbedrijven om betrouwbare informatie en tools aan te bieden, had een balans kunnen bieden tussen veiligheid en innovatie.