Justin Bons, medeoprichter investeringsfonds Cyber Capital: “Bitcoin is een giftige cryptomunt, een keizer zonder kleren”

Profiel beleggingsfonds Cyber Capital

Belegd kapitaal: 12 miljoen euro
Specialisme: cryptomunten
Bijzonderheid: investeert niet in bitcoin
Vanaf 2018 open voor particuliere beleggers met een minimale inleg van 100.000 euro.
Geregistreerd bij de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten
Gevestigd in Amsterdam; acht man werkzaam, waaronder vijf analisten.

Uitgesproken mening

Justin Bons, van oorsprong uit Nieuw-Zeeland, is medeoprichter en financieel strateeg bij Cyber Capital, een investeringsfonds dat zich primair toelegt op beleggen in cryptomunten.
Bons geldt als een van de meest uitgesproken experts binnen de industrie van dit moment. Zo is hij een zelfverklaard tegenstander van de bitcoin en heeft hij een vernietigend oordeel over de grootste cryptomunt ter wereld met een marktkapitalisatie op dit moment van 247 miljard euro, goed voor 56 procent van het totaal ingelegd vermogen in de cryptomunten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cyber Capital heeft nog geen vergunning van de AFM. Hoe staat het daarmee?
Bons: “Hierover bestaat veel verwarring. Je moet onderscheid maken tussen een registratie en een vergunning. Wij hebben ons geregistreerd bij de AFM en zijn voornemens op termijn een volledige vergunning aan te vragen.”

Nieuw is dat ons fonds vanaf januari 2018 wordt opengesteld voor particuliere beleggers die vanaf 100.000 euro willen gaan beleggen. Tot nu toe zijn we een gesloten fonds geweest. Met een toekomstige vergunning zouden wij mogelijk ook kleinere beleggers kunnen bedienen. We zijn een van de best presterende fondsen in de industrie. Het behaalde rendement in 2017 is tot nu toe 7.500%. Daarmee zijn de bitcoin voorbij gestreefd die dit jaar met 1.500% in waarde is toegenomen.”

Hoe beoordelen jullie of een cryptomunt een investering waard is?
Bons: “We doen continu fundamenteel onderzoek naar de kwaliteiten van een aantal cryptomunten. Hoe zit hun blockchaintechnologie in elkaar? Welke waardepropositie hebben ze? Wordt hun technologie al toegepast en gebruikt? Hoe is het team opgebouwd? Fundamenteel onderzoek is nodig omdat we geen dagelijkse handelaren zijn, maar voor een lange termijn investeren in een cryptomunt. We kopen en houden (“hodl”).

Nee, in ICO’s steken we ons geld niet. Misschien is 5% een goede investering. We hebben een goede bullshitdetector ontwikkeld in de afgelopen jaren.
Wat bij ons de alarmbellen doet afgaan? We kijken naar het fundament van een ICO, welke valse of ongefundeerde claims maken ze? Bij sommige projecten kun je vraagtekens plaatsen of uitgifte van tokens wel koosjer is.
Sommige initiatiefnemers willen vooral tokens aanbieden om alleen maar investeringsgeld op te strijken”.

Je laat je regelmatig kritisch uit over de bitcoin (BTC), op dit moment de meest gewilde cryptomunt ter wereld.
Bons: “De blockchaintechnologie achter de bitcoin heeft fundamentele problemen. Ik noem het een giftige cryptomunt, waarvan de ontwikkeling op de lange termijn stagneert. De bitcoin heeft geen toekomst en ik zal beargumenteren waarom niet. Allereerst heeft de developergemeenschap van de bitcoin besloten om de blokken niet te vergroten en een grootte van 1 megabyte per blok aan te houden. In mijn ogen een kapitale fout en geen gezonde economische oplossing. Kleine blokken hebben als gevolg dat de transacties traag gaan en dat de transactietarieven oplopen tot tientallen of honderden dollars per transactie. Het netwerk zal verstopt raken en aan waarde verliezen, met als gevolg dat de waarde van bitcoin hard gaat dalen.
Zoals je weet zijn er twee kampen inmiddels ontstaan in de industrie: de Bitcoin Core community die hoge tarieven en lage volumes ondersteunen en het Bitcoin Cash kamp die lage tarieven en hoge volumes ondersteunen.

Een cryptomunt moet gewoon gebruikt worden, dat is de kern van een valuta. Als middel om geld op te slaan en als speculatieve munt, is ons inziens een te beperkte toepassing.

Het Lightning Network wordt als oplossing gezien om de bitcoin als munt op te schalen. Zie je dat gebeuren?
Bons: “Nee, het Lightning Network is níet de oplossing. Ik verwacht dat dat subnetwerk tegen dezelfde problemen aan gaat lopen. Stel dat je een koffie wilt afrekenen met dit netwerk. Voorheen geen probleem met bitcoin, nu wel en ook met het Lightning Network. Je zult aan de koffiewinkel moeten vragen of ze aangesloten zijn op het netwerk. Vervolgens zal je smartphone een verbinding moeten maken met het netwerk. Vervolgens moet het netwerk gesynchroniseerd worden met de bitcoins in je wallet. Het is traag, duur en niet de toekomst. Voor de gebruikers is het niet klantvriendelijk en winkeliers willen niet het risico lopen dat een betalingsnetwerk verstopt raakt en dat hun klanten alleen via een traag en duur netwerk kunnen afrekenen. Ik zeg niet dat je niet kán gebruiken, maar afrekenen met bitcoin gaat er voor het grote publiek gewoon niet gebeuren. Het gevolg: bitcoin wordt niet gebruikt, het is gewoon één grote bubbel.”

In 2017 is de bitcoin in waarde met 1.500% toegenomen. Gelauwerde financieel analisten zoals Ronnie Moas en anderen verwachten dat de bitcoin alleen meer in waarde gaat toenemen.
Bons: “Eerlijk gezegd weten de meeste financieel analisten niet waar ze over praten. Er is zoveel misinformatie over deze industrie. Het zijn vaak analisten die gespecialiseerd zijn in aandelen of opties, maar niet weten hoe een cryptocurrency in elkaar zit, welke technologie of filosofie of consensusmechanismen erachter zitten, etc. Kortom, ze weten niet dat bitcoin een keizer is die geen kleren draagt. Er is gewoon veel misinformatie. Ik zie onszelf wel als expert. We geven ons leven hiervoor op (lacht).”
Ik weet zeker dat zodra de huidige technologie achter bitcoin niet verandert, de koers in elkaar zakt. Omdat in november er geen “hard fork” heeft plaatsgevonden, verwacht ik niet dat de Bitcoin Core gemeenschap op dat besluit terug gaat komen. Ze hebben er jaren over gedaan om te besluiten of ze een blok vergroten naar 2 MB. Dat is niet gebeurd en daardoor is bitcoin niet massaal op te schalen, een kapitale fout in mijn ogen. Het verbaast me niet dat er een grote prijscorrectie komt in 2018 van de bitcoin.”

Bons erkent dat hij als “big blocker” in de cryptogemeenschap ook de nodige vrienden heeft verloren die “small blockers” zijn. Bons: “Triest maar sommigen vinden deze discussie belangrijker dan vriendschap.”

Welke alternatieven voor bitcoin ziet Cyber Capital in de markt?
Bons: “De cryptomunten waar we hier heel enthousiast over zijn, zijn Ethereum, Dash en Bitcoin Cash. Transacties via deze cryptovaluta gaan
goedkoper, sneller en gebruikersvriendelijker. Bij een gezonde cryptomunt duurt een transactie ook maar slechts honderden van milliseconden.
We verwachten dat deze drie op de lange termijn alleen maar meer waard gaan worden.
Ethereum heeft naar mijn mening adequaat gehandeld op de verstopping van haar netwerk (door het hyperpopulaire spelletje Cryptokitties liepen transacties in het Ethereumnetwerk vertraging op, redactie), ze hebben vrij snel de “gas limiet” verhoogd.
Dash is onder meer interessant om hun netwerk zichzelf bedruipt met financiële middelen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van externe financiering via een ICO of informele investeerders.

Dus iemand wil bij Cyber Capital een half miljoen euro in bitcoin steken en die krijgt nul op het rekest?
“Ja, op dit moment investeren we niet in bitcoin en wat mij betreft doen we dat ook niet of heel beperkt. Bitcoin Cash zien wij als de echte bitcoin. Ze hebben wel de keuze gemaakt om op te schalen en met grotere blokken te werken. Ik begrijp dat we met onze standpunten tégen bitcoin tegen de stroom inzwemmen. We steken onze nek uit, maar we vertellen alleen maar de waarheid. We bewijzen dat ook zonder bitcoin er zeer goede rendementen te behalen zijn in deze wereld.”

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...