Broodje HODL#5: You are missing the po(i)nt! Soms valt het cryptodubbeltje, vaker valt het blockchainkwartje

You’re missing the pont staat op een sticker op een balustrade aan het IJ, als ik vanuit Amsterdam Noord de pont pak naar de stad. Ik moest denken aan een gesprek over crypto tijdens een verjaardag, soms duurt het even voordat een gesprek over bitcoin en de blockchain een ‘point’ krijgt en je gesprekspartners lichtjes in de ogen krijgen: ‘Ah, zit het zo’.
Tijdens het verjaarsdagsfeest zei de een: “Ik heb het overwogen om één bitcoin te kopen, maar ik ga geen euro beleggen in de bitcoin”. De ander beaamt: “Ik ook niet, veel te riskant en volatiel, ik hou mijn geld lekker op de bank, dan weet ik wat ik heb”. Herkenbaar voor iedereen?

Beleggen in cryptomunten

Ik neig ernaar mensen te overtuigen. Vind je het eng? Beperk je risico. Koop voor 50 of 100 euro een stukje bitcoin of litecoin en laat het lekker in je wallet staan. Hodl. En agendeer voor jezelf één momentje in de week om ernaar te kijken. Meer is er niet nodig om te proeven van deze nieuwe mooie wereld. Een app is handig, persoonlijk ben ik blij met de Delta app. Exodus vind ik een fijne wallet om te muntjes te bewaren en dat is het. Nog leuker: afrekenen met crypto. Toch kicken om je koffie of een ticket af te rekenen met crypto. Krijg het gevoel dat het met crypto óók kan. Goed, transacties zijn natuurlijk nog te duur en duren te lang, maar mijn eerste ISDN-lijntje om te kunnen internetten was ook behelpen. Kijk eens waar we nu staan: 5G mobiel internet komt eraan!

De euro

We zitten nu met een euro die in 1992 is bedacht en 10 (!) jaar later is ingevoerd in alle Europese lidstaten. De euro heeft ons misschien wel het nodige gebracht (ik ben geen macro-econoom), maar misschien is het wel tijd voor een update? Daar is nog wel tijd voor nodig. De euro bestaat nu 16 jaar in ons leven en is volgroeid tot ‘tiener’. Maar de blockchain zit nog in een embryonale fase. ‘We’ zijn nog een erwt, maar pas op: het wordt binnenkort een spruit en misschien wel een boerenkool. Zoals de veelgevraagde spreker Andreas Antonopolous die een vergelijking trok met de opkomst van internet: “Qua technologie zitten we nog in 1992, maar qua hype zitten we al in 1998.” Oppassen dus, want de dotcom shake-out voltrok zich een jaar later in 1999. Dat opschudden van de markt deed wel de nodige briljantjes opkomen wat later miljardenbedrijven met Google, Amazon en Facebook als belangrijkste vaandeldragers. Maar vrijwel niemand twijfelt eraan dat de blockchain én de cryptomunten hun plek gaan opeisen in onze economie én maatschappij net zoals internet, de mobiele telefoon, wifi, Spotify, Netflix, zonne-energie en de elektrische auto en fiets dat eerder deden.

Vergeet de status quo, beweeg of verdwijn

Het lijkt vooralsnog de hype die de massa doet afschrikken van deze wereld. En tussen de verjaardagstaart in, wilde het cryptokwartje bij mijn gespreksgenoten, nog niet helemaal vallen. Misschien miste ik wel mijn ‘point’, dus haalde ik de blockchaintechnologie uit mijn achterzak. Een zei gelijk: “De blockchain, dáár geloof ik wél in. Dat gaat voor veel verbetering zorgen, maar dat wil nog niet zeggen dat banken over 10 jaar er niet meer zijn.”
Klopt, ze zullen er nog wel zijn. Waarschijnlijk zijn ze wel kleiner van stuk. Zij worden namelijk genoodzaakt te veranderen, net zoals verzekeraars en alle andere dienstverleners die tussen de maker en de afnemer zitten. De status quo bestaat niet in de 21e eeuw, alles is altijd in beweging, en helemaal in deze markt. Beweeg of verdwijn, is het motto.

Op naar een betere wereld…

We legden onze gebakvorkjes even stil. Uiteindelijk had ik de sleutel te pakken: de blockchain losweken van de financiële wereld en de voordelen benadukken van deze technologie voor de zorg en het onderwijs. Natuurlijk is blockchain geen heilige graal, maar – in mijn idealistische visie – maakt de blockchain meer budgetten vrij voor de makers, de professionals die – tussen haakjes – de content leveren. Onderwijzers, politieagenten en zorgassistenten, feitelijk de professionals die de fundamenten leggen voor een gezonde, slimme en veilige samenleving, krijgen meer tijd om hun kennis en skills over te dragen en hopelijk meer inkomen met de komst de blockchain. Voorbeelden zijn er al: het Amerikaanse Solve.Care wil de gezondheidszorg gaan vernieuwen door middel van de blockchain (zie de video). Plots lichten de oogjes op en valt het kwartje.

Door in een gesprek te focussen dat blockchain voor een mooiere, betere wereld kan zorgen, haal je de angel uit een gesprek, waarbij de nadruk komt op de negatieve kanten die men vaak aan de cryptomunten toevertrouwt.  Vul zelf maar in. Maar vergeet niet dat de winsten die behaald worden met de cryptomunten ook doorgaans worden ingezet voor de goede zaak!

Kijktip: Solve.Care

Vincent Everts sprak Pradeep Goel tijdens de de Dag van de Crypto

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!