Bitcoin flink hoger door short squeeze na gepland onderhoud BitMEX

Zoals eerder beschreven steeg bitcoin vandaag liefst 400 dollar binnen 20 minuten. Toevallig in een periode dat cryptoderivatenbeurs BitMEX niet bereikbaar wegens gepland onderhoud.

Verschillende partijen zijn van mening dat de downtime leidde tot een short squeeze, doordat beleggers van de gelegenheid gebruik maakten om shortposities te liquideren.

De prijsstijging komt op een moment dat de Securities and Exchange Commission (SEC) op het punt staat een besluit te nemen over twee bitcoin-ETF’s, de ProShares bitcoin ETF en de ProShares Short Bitcoin ETF.

BitMEX en Arthur Hayes

Arthur Hayes mag een bijzonder interessant figuur heten in bitcoinland als CEO en oprichter van BitMEX, een beleggersplatform om bitcoin-derivaten te verhandelen. Hayes werkte eerder bij Deutsche Bank en Citi Bank in Hongkong in vooraanstaande posities.

In 2013 begon Hayes met beleggingen in bitcoin. Eerst zich bezig houdende met arbitrage tussen verschillende cryptobeurzen. Op basis van die ervaring zag Hayes behoefte aan een bitcoin-derivatenbeurs, gemodelleerd naar bestaande beurzen waar fiatvalutaderivaten worden verhandeld.

In januari 2014 begon Hayes met de oprichting van BitMEX, ook wel bekend als de Bitcoin Mercantile Exchange. Dit deed hij samen met Ben Delo, een computerwetenschapper van de Universiteit van Oxford. Delo ontwikkelde eerder high-frequency trading systemen voor JPMorgan Chase. Daarnaast Samuel Reed, een Amerikaanse programmeur gespecialiseerd in het ontwerpen van snelle webapplicaties.

Na 11 maanden ontwikkeling lanceerden ze BitMEX, inmiddels uitgegroeid tot de populairste derivatenbeurs voor retailbeleggers.

Short squeeze

Bitcoin tikte een koers aan van liefst 6.900 dollar nadat er zo’n 400 dollar in slechts 20 minuten bij werd getikt. Juist nadat de populaire derivatenbeurs BitMEX in gepland onderhoud ging.

De stijging kan volgens veel analisten daarmee worden toegeschreven aan een short squeeze die zich voordeed dankzij het geplande onderhoud aan de BitMEX beurs. Kort nadat het handelsplatform in onderhoud ging en daarmee onbereikbaar was werd een groot aantal shortposities gedwongen geliquideerd wegens de stijgende bitcoinkoers.

Short squeezes dwingen short sellers gewoonlijk om ofwel meer shortposities te sluiten om posities in te dekken, ofwel posities te liquideren. De squeeze was schijnbaar gepland, aangezien analisten grote bitcoin kooporders zagen direct nadat het BitMEX platform offline was.

Bitcoin-ETF

Regelgevende instanties hebben in het verleden de volatiliteit van cryptovaluta aangewezen als reden om Bitcoin-ETF’s af te wijzen. Bovenstaand verhaal, in combinatie met eenzelfde geval in juli, waarbij short sellers 180 miljoen dollar verloren binnen 20 minuten, zal waarschijnlijk niet helpen de SEC te overtuigen van een Bitcoin-ETF.

Zoals sommige analisten opmerken, kan de invloed van BitMEX op de markt nu te groot zijn, aangezien beleggers die van het geplande onderhoud profiteren erin slaagden de prijs van bitcoin flink op te pompen. Nu is het afwachten op de beslissing van de SEC morgen, voor een eventuele goedkeuring van specifieke Bitcoin-ETF’s.

Bronnen: Crypto Globe, Bloomberg

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief



Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!