Crypto Youtuber Datadash: “Bitcoin koers naar $40.000 binnen 3 jaar”

Nicholas Merten (21) alias Datadash is met 313 duizend abonnees één van de meest bekende crypto Youtubers wereldwijd. Merten organiseerde - een beetje uit het niets - een eigen meetup rondom zijn open source project Project Genesis. Over de koers van bitcoin zegt Datadash: "2019 zie ik als een bouwjaar; 2020 verwacht ik een koers tussen de $8.000 en 10.000 en pas in 2021 of 2022 gaan we de volgende bullrun zien richting $40.000 of meer."

Interview Datadash: "Bitcoin naar $40.000 binnen 3 jaar"

Circa dertig blockchainliefhebbers togen deze donderdagavond naar het gloednieuwe Lisk Center, in het Beatrix-gebouw achter Utrecht Centraal. Het Duitse blockchainproject Lisk heeft de co-workingspace 100% gefund en de blockchaincommunity in Nederland is welkom om er te komen (samen) werken. Vergelijkbaar met een concept als Seats2Meet. Daarnaast zijn er ook volwassen bedrijven te vinden zoals startups Snappcar en Computable.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na afloop krijgen we de kans om circa 20 minuten met Datadash te spreken over een groot aantal onderwerpen varierend van zijn open source Project Genesis, de adoptie van cryptovaluta en zijn samenwerking met het project Substratum, waarvoor hij ook de nodige kritiek kreeg.

Deze uitwerking richt zich primair op de marktinformatie die Datadash ons verschaft. Hoe ziet hij de markt zich ontwikkelen? Hoe gaan de prijzen zich ontwikkelen? Welke projecten bestaan over 3 jaar nog? Het volledige interview is hieronder te bekijken.

1. Je bent een zeer bekende Youtuber. Waarom ben je daarnaast het Project Genesis gestart?

NM: "Ik ben sinds 2017 echt actief geworden in de crypto industrie en ik heb de afgelopen twee jaar gezien wat er goed en fout is aan deze industrie. Ik kom zelf uit de traditionele financiële wereld en een aantal processen en structuren miste ik in crypto. Allereerst een gebrek aan prikkels voor gebruikers: waarom moet ik dit gebruiken? Ten tweede een gebrek aan kapitaal - en assetmanagement, bijvoorbeeld om cryptovaluta uit te kunnen lenen tegen rente. Ik zal hier nu niet heel diep ingaan op wat Project Genesis allemaal doet, maar we hebben drie concepten ontwikkeld voor meer adoptie van cryptocurrencies:

Crypto Youtuber Datadash:

2. Hoe kijk je tegen de regulering van cryptovaluta?

NM: "Zowel de SEC als de CFTC beschouwen cryptocurrencies niet als valuta of als effecten. Ik was in eerste instantie best positief over de komst van een bitcoin ETF. Nu denk ik dat het nog circa twee jaar gaat duren. Zeker geen vijf of tien jaar, maar twee jaar is haalbaar.

De overheid heeft twee grote bezwaren: marktmanipulatie en lage liquiditeit, die ook aan elkaar gerelateerd zijn. Uit recent onderzoek van Bitwise Asset Management blijkt dat 96% van het handelsvolume nep is.

Er moet een einde komen aan market making en het illegale washtrading om volumes op te pompen. Er is een grotere spotmarkt nodig om meer liquiditeit te creëren. Met tientallen miljarden dollar aan echt volume is de kans op manipulatie ook kleiner."

3. Wat verwacht je van de prijs van bitcoin (BTC)?

MB: "Ik verwacht dat er in 2020 meer optimisme in de markt komt. 2019 wordt meer het jaar van het bouwen. Qua koers zie ik bitcoin in 2020 weer momentum krijgen en stijgen naar $8.000 tot 10.000. (de huidige koers ligt op circa $4.100, redactie).

Er komt nog een nieuwe bullcycle aan waarbij bitcoin $40.000 tot 50.000 waard wordt. Ik verwacht dat dat in 2021 of 2020 het geval zal zijn.

Maar de groei wordt minder steil als voorheen, net zoals de correcties minder diep gaan. Winst en verlies wordt over een langere periode verspreid. Een koers van $80.000 tot 100.000 is mogelijk zodra bitcoin functie blijft houden als "store of value" (oppotmiddel).

De sleutel zit hem in het gebruiken van cryptocurrencies als digitaal peer-to-peer cash. Met alleen speculatie kom je er niet, er moet gebouwd worden. We zitten nog zéér vroeg in de ontwikkeling van de markt. De dotcombubbel heeft deze industrie nog níet meegemaakt. Je behoort nog tot die één procent die crypto adopteert.

(…) Tijdens de bullmarkt heb ik veel aanbiedingen afgeslagen. Het snelle geld interesseert me niet. Ik wil iets bouwen wat mensen gebruiken. Als ik de keuze had: miljonair worden of dat mensen dagelijks crypto als betaalmiddel gebruiken, dan kies ik voor de laatste optie. Ik ben enthousiast over het potentieel van crypto, maar ik vind het huidige banksysteem ook verrot."

4. Wat zijn je drie favoriete cryptocurrencies?

MN: "Dat is een lastige vraag, maar ik ben erg te spreken over open source projecten met veel aandacht voor private transacties zoals Grin en Beam op het Mimblewimble-protocol. Daarnaast vind ik dat Monero zich goed ontwikkelt. Door middel van hun bulletproff-tech zijn private transacties nu goedkoper en slimmer.

Elke cryptomunt die peer-to-peer cash combineert met privacy en solide governance is bij mij favoriet. Digitaal geld is toepassing nummer één voor blockchain. Bitcoin heeft na tien jaar bewezen dat er een case is voor peer-to-peer cash."

Bekijk het interview met Datadash

1. Project Genesis (intro - 4:56)
2. Trends in adoptie van crypto (4:57 - 7:56)
3. Grin/Mimblewimble (7:57 - (9:02)
4. Regulering (9:03 - 10:51)
5. Bitcoin prijs (10:52 - 12:41)
6. Substratum (12:42 - 15:26)
7. ICO hype (15:27 - 16:23)
8. 3 favoriete cryptovaluta van 2019 (16:24 - 18:42)

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.