blockchain event Odessey hackaton AI digitale identiteit

Odyssey hackathon zet blockchain, AI en digitale identiteit op de kaart

De Odyssey hackathon wordt gehouden in Groningen van 11 tot 15 april 2019 en zal naar verwachting 1.500 mensen trekken. Tijdens het evenement staan onderwerpen als blockchain, AI, energietransitie en digitale identiteit centraal. In totaal doen meer dan 100 teams mee aan de hackathon verspreid over diverse tracks. Het centrale idee achter het evenement: het verbinden van overheden, bedrijfsleven en startups in de diverse ecosystemen.

Lees hier ons interview met Rutger van Zuidam: “Bitcoin is een publiek werk, net zoals email van iedereen”

bitcoin meester

Odyssey hackathon

De lijst deelnemende organisaties aan de hackathon is indrukwekkend te noemen. Denk hierbij aan het  ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Deloitte en KLM. Verder zullen er circa 100 teams prototypes bouwen om 20 maatschappelijke uitdagingen aan te pakken varierend van “inclusive banking” tot het klimaatprobleem.

Tracks

Deze uitdagingen hebben betrekking op gebieden zoals:

  • energietransitie
  • digitale identiteit van eigen bezittingen
  • biometrische gegevenscommunicatie
  • financiële beveiliging
  • vrachtverzekering
  • digitale nationale infrastructuur
  • herstel van natuur en biodiversiteit
  • duurzaamheid van voedsel – en waren keten
  • crisis- en rampenbeheer

Lees ook – Amerikaanse douane: “Blockchaintechnologie helpt bij opslaan van biometrische data”

Digitale identiteit Nederlandse burger

Een van de doelstellingen is het ontwikkelen van een digitale identiteit, waarbij de burger beschikking krijgt over zijn persoonlijke data en niet de overheid. De burger kan voor bepaalde data een opt-in “aanzetten” voor overheden en bedrijven. De Nederlandse overheid is actief betrokken bij deze track. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het doel: “een nieuwe benadering voor opzetten van een digitale identiteit”.

GDPR-richtlijn

Een andere uitdaging van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken is het creëren van een open source “privacy breach detector”. Deze moet in overeenstemming zijn met de Europese privacyrichtlijn GDPR.  waarmee overheden inbreuk op privacy kan voorkomen bij het publiceren van nieuwe (overheids) gegevens.

Kadaster

Het Kadaster wil ook gebruik maken van blockchain en geavanceerde technologieën om zijn processen en infrastructuren te moderniseren. Het overheidsorgaan wil een open gedistribueerd gegevensecosysteem maken.

Vastgoed – en geo-informatie moet direct beschikbaar worden voor geautoriseerde personen en machines. De geselecteerde oplossingen worden meegenomen in een innovatieprogramma van het Kadaster.

De Hackathon

Een top 20 aan teams presenteren hun oplossingen aan belanghebbenden in de sector. De investeerders zijn bereid de prototypen te versnellen en stellen geldprijs van 200.000 euro beschikbaar. De 20 winnaars stromen door naar het Odyssey Incubation-programma. Binnen dit acceleratorprogramma wordt het idee binnen 100 dagen getest, ontwikkeld, opgeschaald en gelanceerd.

Resultaat van 2018: Kryha en Unchain

Een van de briljantjes die uit de editie van 2018 zijn voortgekomen, zijn Kryha en Unchain.

Kryha is een oplossing die blockchain en AI combineert om intelligentie drone-zwermen te creëren voor zoek- en reddingsoperaties.

Unchain is een systeem voor het opsporen en identificeren vervalste medicijnen in Afrika.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL is mediapartner van Odyssey Hackathon 2019. De redactie is op diverse dagen aanwezig op het event voor verslag en interviews.  

Meer nieuws?

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!