facebook stablecoin facebookcoin

Opinie – Facebookcoin, kip met de gouden eieren of wolf in schaapskleren

Column Herman Nekkers – En toen was daar in eens big news. Volgens een artikel in The New York Times maken o.a. Facebook, Telegram en Signal binnenkort hun entree in cryptoland. Vooral de komst van Facebook met een eigen stablecoin is opmerkelijk. De liefhebbers van moon en lambo lijken de vlag inmiddels te hebben uitgehangen. Maar wie verder kijkt dan investeringen en dikke winsten fronst de wenkbrauwen. Crypto was ooit bedoeld als alternatief voor centrale partijen die het vertrouwen organiseren bij transacties tussen partijen, maar vaak andere belangen hebben. Wat doet Facebook, the mother of all middlemen, tussen bitcoin en ethereum?

Facebook en Whatsapp

Facebook lijkt het project te zien als de kip met de gouden eieren en doet er nogal geheimzinnig over. Zo werken de projectmedewerkers in een apart gebouw dat niet toegankelijk is voor andere medewerkers. Naar het schijnt wordt de Facebookcoin een stablecoin, gekoppeld aan een mandje van traditionele valuta zoals de dollar en de euro. Hiermee is het nauwelijks interessant voor speculanten. Het doel is de gebruikers van Whatsapp de mogelijkheid te bieden tot instant betalingen.

De grootste vraag is hoeveel invloed Facebook houdt. Het roept allerlei vragen op:

  • Hoe zit het met transparantie, het oorspronkelijke ‘business model’ waar crypto ooit mee begonnen is?
  • Wordt de code open source? Die kans lijkt me ongeveer 0%.
  • Wie gaat de transacties verifiëren? Gaat Facebook dit delen met anderen? Krijgt een partij de meerderheid? En zo nee, waarom is er dan een blockchainoplossing nodig?
  • Krijgen gebruikers straks toegang tot de blockchain of zijn ze afhankelijk van wat Facebook hen vertelt?
  • Heeft iedereen straks een eigen wallet of beheert Facebook de private keys?
  • Gaat Facebook dit cryptoproject gebruiken om nog meer gegevens te verzamelen? Er zijn nog zoveel vragen.

Adoptie en crypto

Is dit dan geen mooie stap naar adoptie van crypto? Laat ik stellen dat we moeten afwachten wat er gaat komen. Het verdienmodel van Facebook bestaat echter uit het verzamelen van zoveel mogelijk gebruikersdata om die door te verkopen aan adverteerders. Het is een eufemisme om te stellen dat dit nogal ondoorzichtig is. Het is nauwelijks voorstelbaar dat dit overboord gegooid wordt en men ineens vol gaat inzetten op transparantie. Ik ben daarom buitengewoon sceptisch en vind het een gevaarlijke ontwikkeling.

Stablecoin

Facebook’s reputatie is er niet eentje om veel hoop te koesteren. Het probleem is dat veel mensen de werkelijke waarde van crypto en blockchain nog niet goed doorhebben. Transacties doen in een omgeving die niet door één partij gecontroleerd wordt is lastig te begrijpen en vereist nogal wat fantasie. Maar dit concept heeft zoveel waarde. Bovendien, en dat dient niet onvermeld te blijven, een stablecoin is weliswaar een handige manier om een vergelijking te maken met de valuta die je dagelijks gebruikt. Het betekent tevens dat de waarde bepaald wordt door het financiële systeem, de banken, de centrale banken en de politiek.

Facebookcoin

Het zou me niks verbazen als Facebook gaat zorgen voor een gelikte omgeving waarin transacties doen een fluitje van een cent is. Het walletbeheer van de Facebookcoin zal ongetwijfeld een stuk toegankelijker zijn dan wat de huidige cryptowereld levert. De transacties zullen vermoedelijk razendsnel gaan, sneller dan welke coin ook. Maar wat heeft het nog te maken met de echte waarde van crypto, een wereld zonder centrale partijen? De megamarketingmachine zal ongetwijfeld de voordelen van de digitale munt onder de aandacht van het publiek gaan brengen en ons laten weten hoe fijn het is om direct betalingen te kunnen doen met je vrienden. Het zal erin gaan als zoete koek en de mensen zullen denken “Wat fijn meneer Zuckerberg dat u wel een werkende coin heeft gemaakt.”

Cryptobeurzen?

Inmiddels is Facebook in gesprek met exchanges voor een notering. Is dit serieus of maakt het onderdeel uit van het plan om het publiek te laten geloven dat het een normale digitale munt is, net als alle andere met een notering? En hoe serieus zijn deze gespreken? Zijn het echte onderhandelingen of krijgen de exchanges een offer they can’t refuse?

Met een eigen digitale munt is het echter nog niet gedaan met de inspanningen van ’s werelds grootste social mediaplatform. Zuckerberg heeft zijn pijlen ook gericht op social login via de blockchain. Iets waar b.v. Civic ook mee bezig is. Het zijn nog slechts ideeën, maar in het geval van Facebook hou ik mijn hart vast over de werkelijke bedoelingen.

Kip met gouden eieren of wolf in schaapskleren?

Het zijn interessante tijden voor cryptoliefhebbers. Maar dit mag niemand kritiekloos volgen. Er zijn genoeg redenen heel veel vragen te stellen. Facebook’s gedrag van het verleden geeft geen enkele aanleiding te denken dat ze belang hebben de gebruiker meer autonomie en privacy te geven. De grote vraag die overblijft: is dit de kip met de gouden eieren of een wolf in schaapskleren?

Lees meer van Herman Nekkers:

Over Herman Nekkers

Na 30 jaar ING de overstap gemaakt naar zelfstandig blockchainondernemer, hoe groot is die stap nou? Vooral de gevolgen voor de maatschappij doet mijn bloed sneller stromen. Om diezelfde reden grote belangstelling voor andere technologische ontwikkelingen als AI, 3d-printing, IoT etc etc. Sinds 1 oktober 2018 eigenaar van advies- en trainingsbureau Fedaia Blockchain. Tevens enthousiast fietser, zoals de naam van mijn bedrijf al suggereert. Stuur reacties naar het volgende emailadres: herman.nekkers@fedaia-blockchain.nl.

bitcoin kopen
Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!