cybercrime sec investeerder
cybercrime sec investeerder

SEC waarschuwt voor frauduleuze websites die bitcoin (BTC) of crypto aanbieden

Investeerders worden gewaarschuwd om goed onderzoek te doen naar de beleggingen die ze plaatsen in bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta. Dit zeggen twee instanties van de Securities and Exchange Commission (SEC) in een persbericht.

SEC waarschuwt de belegger

De Office of Investor Education and Advocacy (OIEA) en de Commodity Futures Trading Commission’s Office of Customer Education and Outreach (CFTC) waarschuwt voor websites die zich voor doen als subjectieve informatiebronnen die bepaalde assets aanbevelen.

Deze websites doen alsof ze advies- en handelsactiviteiten met betrekking tot digitale activa. Vaak gaat het hier om zogenoemde red flags of ze garanderen hoge ROI’s en kaarten aan of investeringen weinig of zelfs geen risico’s met zich meebrengen.

De SEC en de CFTC observeerden en inventariseerden de afgelopen tijd verschillende scams die door verschillende fraudeurs zijn geadviseerd. In sommige gevallen claimden de fraudeurs de investeringen van de ‘klanten’ in te zetten in eigen ontwikkelde trading systems en mining farms.

Daardoor claimden ze een bepaald percentage winst te kunnen garanderen met weinig tot geen risico.

bitcoin meester

Fraudeurs op het internet

Nadat een ‘klant’ de investering heeft gedaan verdwijnen de fraudeurs vaak van de radar. De betalingen werden gedaan met digitale assets zoals Bitcoin en jouw geïnvesteerde geld zal nooit meer terug komen.

In sommige gevallen gingen de scammers nog verder dan dit door extra additional costs te vragen om uitbetalingen te kunnen doen uit het investeringspotje van de fraudeurs. Maar ook hierbij mag duidelijk zijn dat deze withdrawal nooit plaats vond.

Kenmerken van fraudes

Er zijn een aantal aspecten waar je als online handelaar goed bij moet opletten. De SEC noemt de volgende signalen die bij investeringsfraudes vaak terugkomen:

  1. Gegarandeerde winst: Alle investeringen hebben een eigen risico en termen als ‘risk-free’, ‘zero risk’ en ‘guaranteed profit’ zijn kenmerken van fraude;
  2. Moeilijke en onbegrijpbare taal: Vaak wordt er door een fraudeur moeilijke taal gebruikt om het zogenaamde complexe concept van de investering uit te leggen. Buzzwords zijn dan ook een graag geziene gast;
  3. Verkopers zonder licentie: Veel beleggingsfraude hebben betrekking op personen zonder vergunning of zijn afkomstig van niet-geregistreerde bedrijven.
  4. Te mooi om waar te zijn: Als een investering zo klinkt, is dat vaak ook het geval. Bedenk je sowieso goed dat dit typische high risk investeringen zijn.
  5. Ongevraagde aanbiedingen: Een ongevraagd verkoopgesprek kan deel uitmaken van een frauduleus investeringsprogramma. Ben alert als je een ongevraagde in contact komt met een investeringsmogelijkheid. Fraudeurs kunnen valse namen en misleidende foto’s gebruiken en ook nationale telefoonnummers opgeven;
  6. Koop NU: de belegger moet binnen een bepaalde tijd investeren. Neem dus de tijd voordat je bepaalde aankopen doet en laat je niet meeslepen door een opgelegde urgentie.

Dus nogmaals: zorg er voor dat je goed je DYOR hebt gedaan en neem niet zomaar klakkeloos van alles aan. op www.investor.gov is meer informatie te vinden over achtergronden van bedrijven en personen.

Bekijk ook de RED list om te checken of jouw investering al eens ergens is aangekaart en gebruik SALI om informatie over personen op te zoeken.

Belgische zwarte lijst

In België is er al een zwarte lijst opgesteld over dit onderwerp. Begin deze maand heeft de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) hun zwarte lijst van crypto-websites die verband houden met fraude aangepast.

Na een eerdere melding over de blacklist update in december 2018, heeft de FSMA zeven nieuwe crypto trading platforms toegevoegd.

Lees meer over het bericht van de SEC op investor.gov.

bitcoin kopen

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!