Rapport: Bitcoin (BTC) werkt als hedge tegen volgende liquiditeitscrisis

Grayscale Investments heeft haar laatste onderzoeksrapport gepubliceerd genaamd “Hedging Global Liquidity Risk with Bitcoin”. Daarin wordt het belang benadrukt van zelfvoorzienend en oncontroleerbaar geld.

Mensen moeten in staat kunnen zijn om eigen geld te verplaatsen en te behouden, zonder dat overheden de mogelijkheid hebben dat recht in te perken. Voorbeelden worden gegeven zoals de Griekse bankencrisis en het beleid dat China voert op de yuan.

Liquiditeitscrisis en bitcoin

Wereldwijd is er momenteel voor meer dan $250 biljoen ($250.000 miljard) aan schulden uitgegeven. Dat betreft een stijging van liefst 47 procent sinds de crisis van 2008, waar schulden en een liquiditeitscrisis toch de kern waren van het probleem. Het mag een voorbode heten op wat mogelijk komen gaat.

Ondanks afgenomen volatiliteit op aandelenmarkten de afgelopen jaren is de kans op een volgende liquiditeitscrisis hoog. Bitcoin kan volgens het onderzoek van Grayscale in dat geval een goede hedge zijn, aangezien het geheel los staat van het huidige financiële systeem.

bitcoin meester

Persoonlijk belang versus algemeen beleid

Het meest waardevolle kenmerk van bitcoin is het vermogen om zonder tussenkomst van een derde of centrale partij, zoals een centrale bank of overheid, te bestaan. Monetaire autoriteiten en centrale overheden wereldwijd nemen beslissingen die de economische richting van een land of regio beïnvloeden.

De meeste van deze organisaties worden geleid door hooggekwalificeerde mensen die geloven in het werk dat zij doen, ook voor anderen. Besluitvorming is echter autocratisch en voorbeelden als Venezuela geven aan dat de belangen van burgers niet altijd op de eerste plaats komen.

Ook China staat er om bekend dat het de yuan beïnvloedt, waardoor Chinees kapitaal bijvoorbeeld niet het land kan verlaten en inwoners afhankelijk zijn van het beleid dat wordt gevoerd. Daarbij maakt de koers van de yuan flinke schommelingen.

De laatste 10 jaar is de yuan gestaag minder waard geworden. Niet vreemd dus dat China nu voorop loopt in het gebruik van stablecoins, om zo kapitaalbeperkingen te omzeilen. Dit ondanks dat China er alles aan doet om het gebruik van crypto als bitcoin te beperken.

Griekenland

Maar ook de Griekse bankencrisis is een goed voorbeeld. Tijdens de sluiting van de Griekse banken hadden mensen drie weken lang geen toegang tot eigen geld. De enige manier om geld in en uit Griekenland te krijgen was bitcoin.

Crypto als bitcoin blijken dus een goede hedge in een liquiditeitscrisis – zowel groot als klein; plaatselijk of wereldwijd. Het geeft een individu de mogelijkheid om zijn of haar geld te beschermen tegen maatregelen genomen door autoriteiten die niet altijd het belang van het individu voorop stellen.

Het rapport sluit af met de volgende woorden: “Wij hebben bewijs geïdentificeerd ter ondersteuning van het idee dat bitcoin kan dienen als hedge in een wereldwijde liquiditeitscrisis. Wij hopen zeker niet op een volgende crisis, maar we begrijpen dat schokken een onvermijdelijk onderdeel zijn van goed functionerende financiële markten. Wij doen ons best om ons hierop op voorhand op voor te bereiden”

Foto: Flickr / Neil Cummings

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!