bitfinex tether new york cryptobeurzen bitcoin coinmarketcap cmc index markt crypto alert
Nieuwsberichten » Bitcoin » Cryptobeurs Bitfinex weerspreekt aantijgingen: geen klanten uit New York

Cryptobeurs Bitfinex weerspreekt aantijgingen: geen klanten uit New York

Bitfinex ontkent investeerders uit de staat New York te hebben bediend met handel in bitcoin (BTC). Hiermee weerspreekt de cryptobeurs de aantijgingen van de procureur-generaal van New York (NYAG). De beurs heeft hiervoor een nieuw document aangeleverd bij het Hooggerechtshof in New York.

Bitfinex en bitcoin (BTC)

Bitfinex is met een dagelijks volume van ruim 14.000 aan bitcoin (BTC) (ca. $140 miljoen) één van de grootste bitcoinbeurzen.

De beurs, opererend vanuit in HongKong met de Nederlander Jean van der Velde aan het roer, mag sinds januari 2017 geen klanten bedienen in New York wegens het ontbreken van een licentie.

Sinds april dit stapelt de procureur-generaal aanklacht op aanklacht tegen iFinex, het moederbedrijf achter de bedrijven Bitfinex en Tether Inc, bekend van stablecoin USDT.

Een van de directe gevolgen is dat er in april tegoeden uit de beurs zijn gehaald door bezorgde beleggers. Dat lijkt een continu proces, omdat de beurs te maken heeft met afnemend volume, zo blijkt uit een recent overzicht van Tokenanalyst.

New York vs. Bitfinex/Tether

Sinds april dit jaar is de cryptobeurs in een gerechtelijk gevecht verwikkeld met de procureur-generaal van New York (voor het gemak afgekort tot NYAG, red). NYAG wil iFinex, het moederbedrijf achter Bitfinex en Tether Inc. aanklagen wegens fraude.

De aanklacht luidt: Bitfinex heeft fraude gepleegd door een financieel gat van $850 miljoen te dichten met dollartegoeden uit de Tether-kas. Die tegoeden dienen enkel als dekking van de stablecoin Tether/USDT en  níet om een financieel tekort bij een dochterbedrijf te herstellen.

Begin juli volgt een nieuwe aanklacht: Bitfinex heeft een aantal New Yorkse investeerders wél laten inloggen op hun platform. Ergo, voor deze investeerder (s) is Tether bijgedrukt om via deze ‘lening’ bitcoin te kunnen bijkopen.

Lees ook: volgens ceo Jesse Powell van Kraken is Tether de drijver achter de opmars van bitcoin in 2019

Reactie Bitfinex

In het bovenstaande document weerlegt advocaat Stuart Hoegner, de nieuwe aanklacht op een aantal punten:

  • NYAG misleid de rechter: de connecties met New Yorkse investeringsfirma’s zijn inniger voorgesteld dat ze werkelijk zijn.
  • Bitfinex heeft geen enkele klant die is geregistreerd in New York, het zijn allemaal klanten buiten de VS. Ook heeft geen klant uit de VS toegang gehad tot het handelssysteem
  • Bitfinex geeft toe dat er tot eind 2018 Tether is uitgeleend aan investeerders, maar dit betroffen ook buitenlandse partijen
  • Saillant detail: het kan zijn dat traders van deze buitenlandse firma in de staat New York wonen en werken, maar hun werkgever is elders (buiten de VS) gevestigd
  • Ook de aanklacht dat Tether Inc. niet expliciet in haar voorwaarden heeft vermeld dat men vanaf 2017 verboden is, wordt tegengesproken. Tether zou qua voorwaarden vanaf 2017 onder de voorwaarden van Bitfinex vallen.

Motie

Bitfinex heeft eerder een motie ingediend dat er in de staat New York een gebrek aan jurisprudentie is om een zaak tegen hen te beginnen.

Met een gebrek aan jurisprudentie kan de NYAG hen niet aanklagen volgens de Martin Act, de anti-fraude wet die de Amerikaanse autoriteiten kunnen aanwenden tegen buitenlandse entiteiten.

New York als crypto-eiland

De regelgeving in de staat New York staat bekend als zeer streng. Niet elke cryptobeurs krijgt zomaar een zogenaamde Bitlicense om in de staat te opereren. Naar verluidt zijn er nu achttien bedrijven geregistreerd zoals Gemini en Bitstamp om BTC aan klanten woonachtig in de staat New York aan te bieden.

Binnen de industrie is er ook kritiek of deze licentie het juiste doel dient: is het niet gewoon bedoeld om het zittende financiële hart te beschermen? Al bij de introductie reageerde bitcoin prominent en libertariër Erik Voorhees, oprichter van Shapeshift en Keepkay wallet als volgt:

Bronnen: The Block Crypto / Tokenanalyst

 

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Motie Bitfinex door rechter afgewezen, onderzoek naar grootste bitcoinbeurs gaat door

Wessel Simons

Dit zijn de vijf belangrijkste data voor Bitcoin tot begin 2020

Arnold Hubach

Craig Wright verder in de problemen na getuigenis over documentvervalsing

Arnold Hubach

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder