anti-witwasregister UBO cryptojurist cryptobedrijven

Amerikaan moet vrezen voor levenslange straf na witwassen $25 miljoen aan Bitcoin

Een Amerikaan genaamd Kunal Kalra is gepakt voor witwassen van $25 miljoen aan bitcoin. De man uit Los Angeles heeft toegegeven dat hij aan het hoofd stond van een organisatie waar methamfetamine werd verkocht en dus flink wat geld werd witgewassen. De 25-jarige crimineel kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Bitcoin als tool

Bitcoin is als tool interessant om wit te wassen omdat je van niemand toestemming nodig hebt om gebruik te maken van het netwerk. Het nadeel voor criminele activiteit op het netwerk? Alle transacties zijn te volgen.

Met een beetje speurwerk kun je een hoop gegevens traceren en koppelen aan bepaalde personen. Je moet dus of heel erg goed zijn in het anonimiseren van je activiteiten op het netwerk of je bent te vinden.

Kunal Kalra

Kalra runde tussen 2015 en 2017 een bitcoinpinautomaat. Daar maakte hij deals met drugsdealers en andere criminelen. Op deze manier werd er voor $25 miljoen witgewassen.

Als klap op de vuurpijl verkocht Kalra ook nog bijna een kilo aan methamfetamine aan een undercover agent.

De witwasser is voorlopig nog niet af van de wetgevende macht in Amerika: ook in de staat Texas hangt hem een proces boven het hoofd.

Eerder dit jaar rolde de FIOD en Europol nog een bitcoin mixer op, Bestmixer zou worden gebruikt om geld wit te wassen. De gestolen bitcoin tijdens een hack van Binance zouden ook door mixers zijn gehaald.

Verboden adressen

De Verenigde Staten heeft een zwarte lijst voor bitcoinadressen die gekoppeld kunnen worden aan criminelen. Het United States Department of the Treasury houdt deze lijst bij en voegt daar adressen aan toe.

Niemand kan jou verbieden transacties te doen op het netwerk van bitcoin. Maar wanneer jij in aanraking komt met de ‘verboden adressen’ heb je waarschijnlijk wel een probleem.

Kortom: het is voor criminelen erg makkelijk om gebruik te maken van bitcoin, maar het is tegelijkertijd ontzettend moeilijk om je identiteit helemaal te verbergen wanneer mensen echt naar je opzoek zijn.

Opmerkelijk detail: De dollar wordt nog altijd veel meer gebruikt om geld wit te wassen, wel 800 keer volgens onderzoekers van Messari. Bitcoin is dus lang niet altijd de valuta die men kiest om geld te verduisteremanen.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!