‘Nederlanders relatief gezien negatief over Bitcoin’ volgens onderzoek ING

ING deed een onderzoek naar het gebruik en de kennis over cryptocurrencies in verschillende landen. Onder andere Turkije en Roemenië scoren goed, terwijl Nederland conservatief blijkt te zijn. Hoe kijkt de rest van Europa naar Bitcoin?

Crypto in Europa

De Oostenrijkse tak van de Nederlandse bank ING heeft in 15 landen een onderzoek gedaan naar bitcoin. De uitkomst is interessant: 62% van de Turken is positief over crypto terwijl maar liefst 36% aan gaf de munt wel te willen gebruiken als betaalmiddel (en als salaris). De Oostenrijkers zelf zijn sceptischer: slechts 13% is pro-crypto. Economische voorspoed blijkt een goede indicator te zijn voor de vraag en visie over cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor de online enquête heeft het instituut Ipsos 15.000 mensen ondervraagd uit 13 Europese landen (België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Spanje, Turkije, Tsjechië) en de Verenigde Staten en Australië. Al deze personen moesten minimaal 18 jaar zijn om aan de vragenlijst mee te kunnen doen.

'Nederlanders relatief gezien negatief over Bitcoin' volgens onderzoek ING

ING merkt op dat de trend rondom Bitcoin af lijkt te zwakken. Enkel Polen, Roemenië en dus Turkije zijn hier uitzondering in. De bank geeft hier een interessante verklaring voor: “De ING International Survey laat altijd heel duidelijk zien wat de Oostenrijkers waarderen – namelijk veiligheid in betalingstransacties en investeringen.” Zij bekijken de cryptomunt duidelijk nog door een traditionele bril. Ze sluiten de ogen voor de oplossing die de munt aan de andere kant van het spectrum biedt: zekerheid.

Opmerkelijk is ook de traditionele en conservatieve houding van de Nederlanders. De gemiddelde burger ziet nog geen noodzaak in een decentrale munt. De voordelen van de Bitcoin is voor de nuchtere Hollander schijnbaar nog niet doorgedrongen.

Bitcoin als uitkomst

Als ING zou kijken naar de voordelen die de munt heeft voor de drie eerder genoemde landen, dan zou de strekking van het onderzoek heel anders worden. In landen waar er minder vertrouwen in de economie is, is Bitcoin al een goede uitkomst gebleken.

Waar Bitcoin zich buiten Europa al heeft bewezen als nuttige munt, blijkt daar in Europa dus ook ‘markt’ te zijn. Eerder dit jaar tweette Max Keiser al over deze situatie: men zoekt de uitweg in ‘hard money’. Het land zat in zware economische tijden.

Reuters berichtte dat de industriële productie van het land al 10 opeenvolgende maanden daalt. Ondertussen neemt de productie in de fabrieken ook al 15 maanden op rij af. Aan de andere kant lijkt het land ook veerkrachtiger dan de afgelopen jaren. De inflatie neemt af en er wordt agressief bezuinigd. Maar de geluiden zijn aan de andere kant ook hoopvol: op 13 augustus presenteerde ABN Amro een onderzoek naar Turkije waarin er positief naar de staat van het land wordt gekeken.

Gaat hiermee de noodzaak voor Bitcoin ook afnemen? Feit is dat Bitcoin in landen met economische onrust een veilige haven is gebleken. Of dit nu Hong Kong, Venezuela of in dit geval Turkije is; de interesse in de munt stijgt aanzienlijk.

Bron: CCN

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.