Ontnuchterend: Dogecoin (DOGE) meer gebruikt dan Bitcoin Lightning Network

Dogecoin (DOGE) is in 2013 ooit bedoeld als grap, maar er heerst een ware cult rondom de cryptomunt. Het Zwitserse Cryptonomist komt nu ook met een ontnuchterend feit: er lopen nog steeds meer transacties over het Dogecoin in vergelijking met het ‘hippe’ Bitcoin Lightning Network.

Dogecoin netwerk meer gebruikt dan Lightning

Dogecoin is in 2019 diverse malen in het nieuws gekomen. In mei maakte Coinbase, de grootste cryptobeurs ter wereld, bekend DOGE te gaan noteren. Binance volgde niet heel veel later.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Niemand minder dan Elon Musk twitterde over Doge, terwijl oprichter Jackson Palmer juist weer afstand nam van het sociale medium.

Proof-of-work

Dogecoin maakt gebruik van een ander algoritme om transacties op haar proof-of-work blockchain te bevestigen. Zo gebruikt in tegenstelling tot bitcoin geen SHA256, een miningalgoritme dat gebruikt wordt bij het delven naar BTC.

De blokgrootte is echter met 1MB per blok nagenoeg gelijk, maar er wordt in tegenstelling tot bitcoin elke minuut een blok vrijgegeven. Voor elk gedolven blok krijgt een miner nu 10.000 DOGE, omgerekend $25.

De totale marktwaarde is op moment van schrijven van circa $300 miljoen.

Ontnuchterend: Dogecoin (DOGE) meer gebruikt dan Bitcoin Lightning Network

Transacties

Afgelopen week had het netwerk van Doge een dagelijks volume aan $20 miljoen. Dat is geen schokkend getal, maar is nog altijd twee keer zo hoog als de maximale capaciteit (ca. $10 miljoen per dag, red) van het Lightning Network, de sidechain bovenop de bitcoin basislaag.

Ook de transactiebedragen liggen gemiddeld hoger: $1.000 bij ‘Doge’ tegen 0.04 BTC bij LN, omgerekend nu ca. $400. Het is momenteel onmogelijk om via het LN een auto te kopen, of je moet honderd keer een transacties doen.

Uit deze drie Dogecoin transacties blijkt ook dat de transactiekosten centenwerk is ($0.002 per transactie, red), terwijl er meer dan $3 miljoen van eigenaar wisselde.

Populairder dan Ripple (XRP) en Monero (XMR)

De onderstaande grafiek laat de mate van populariteit zien van grotere cryptomunten bij verkooppunten.

Cryptwerk heeft een lijst van (web) winkels opgesteld die DOGE accepteren.

Daaruit blijkt dat zeshonderd bedrijven de cryptomunt als betaalmiddel accepteren () tegen tweehonderd verkooppunten die Bitcoin LN ondersteunen.

Ontnuchterend: Dogecoin (DOGE) meer gebruikt dan Bitcoin Lightning Network

Lightning Network

Het Lightning Network (LN) blijft voorlopig een dankbaar onderwerp van discussie. Zo moet het als second layer solution problemen zoals transactiesnelheid en -kosten gaan oplossen.

Het enthousiasme is wat getemperd als we naar de kale feiten kijken.

In februari 2019 van dit jaar was er nog sprake van 35.000 geopende betaalkanalen, inmiddels is dat gezakt naar 28.000. Wat direct invloed heeft op de capaciteit van het netwerk.

Ontnuchterend: Dogecoin (DOGE) meer gebruikt dan Bitcoin Lightning Network

Bovendien blijft het aantal nodes stagneren. Zo was er begin dit jaar een duidelijke interesse zichtbaar, maar sinds mei zijn er ‘slechts’ een paar honderd nodes bijgekomen.

Ook is er een nieuwe trend: het openen van nieuwe nodes met slechts één of twee nieuwe payment channels. Sommige openen helemaal niets. Wordt vervolgd, maar ondertussen is een ‘oudje’ als Doge nog altijd populairder als we puur kijken naar transactievolume

Ontnuchterend: Dogecoin (DOGE) meer gebruikt dan Bitcoin Lightning Network

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...