Nog een cryptobeurs gaat privacymunten Monero, Dash en Zcash verwijderen

1168 totale weergaven
|

Weer gaat een cryptobeurs een hele reeks privacymunten schrappen vanwege recente wettelijke vereisten van de internationale organisatie de Financial Action Task Force (FATF). Het gaat nu om de Zuid-Koreaans beurs Upbit.

Per maandag 30 september stopt de handel voor de privacymunten: Monero (XMR), Dash (DASH), Zcash (ZEC), Haven (XHV), Bittube (TUBE) en Pivx (PIVX).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Witwassen

Upbit kondigde begin september een onderzoek naar de zes privacymunten. Centrale vraag: voldoen de privacymunten aan de vereisten van de FATF-richtlijnen?

Een van de richtlijnen is dat exchanges hun klantendata aan de autoriteiten moeten overleggen als daarom gevraagd wordt.

Bij een privacymunt is het zo goed als onmogelijk om de ontvanger te achterhalen. Autoriteiten willen voorkomen dat onder meer criminelen hun geld witwassen via cryptobeurzen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Upbit”]We gaan Monero (XMR), Dash (DASH), Zcash (ZEC), Haven (XHV), Bittube (TUBE) en Pivx (PIVX) niet meer ondersteunen. We adviseren om geen tegoeden van deze cryptovaluta te storten. [/penci_blockquote]

OKEx

Upbit is niet de enige beurs die bezig is met het delisten van privacymunten. OKEx Korea verwijdert ook haar privacymunten van haar beurs. Per 10 december is het niet meer mogelijk om de tegoeden op te nemen van Monero (XRM), Zcash (ZEC) en Dash (DASH).

Wat is de reden? Specifiek gaat het om schending van de ‘travel rule’ die de Financial Action Task Force (FATF) eist van ruilbeurzen.

Deze wereldwijde organisatie voor het bestrijden van witwassen heeft in juni zijn aanbevelingen voor het reguleren van bitcoin en andere cryptovaluta voltooid. Nederland is ook lid van deze organisatie.

De ‘travel rule’ houdt in dat exchanges hun klantendata verzamelen en transacties overdragen aan overheden. Volgens OKEx Korea is het bij privacycoins niet mogelijk om aan deze eis te voldoen. Momenteel is er nog geen software voorhanden die de afgeschermde transacties kan ontcijferen.

Hodl Hodl tegendraads

Het standpunt van de eigenzinnige ruilbeurs staat lijnrecht tegenover de wet – en regelgeving in Europese lidstaten.

Hodl Hodl werkt niet aan een know-your-customer (KYC)-controle en dat zijn ze ook niet van plan, zo leggen ze uit in een interview met Coindesk.

De exchange vindt echter dat ze niet aan deze wetgeving hoeven te voldoen. Ze houden namelijk géén bitcoin of fiat vast op hun platform.

Hodl Hodl gaat haar software publiekelijk maken op Github, zodat iedereen de peer-to-peer bitcoin-exchange op enig moment kan klonen. Dit voor het geval een instantie de beurs laat sluiten of tegenwerken.

De beurs biedt een escrow-service aan waarbij de verkoper zijn BTC vergrendelt in een multi-signature smart contract totdat de koper zijn fiat verzendt.