‘Bitcoin is goud, centraal uitgebrachte stablecoins zijn een gevaar’ aldus Mike Novogratz

Bitcoin of altcoins? Of toch een mix van beide? Het is een discussie die sinds de bearmarkt van 2017 steeds meer aan bod komt.

De een denkt dat iedere coin of token zijn eigen waarde zal hebben, terwijl er ook steeds meer maximalisten zijn die geloven dat enkel Bitcoin zal blijven bestaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fondsmanager en investeerder Mike Novogratz liet zich in een interview ook uit over dit ‘dilemma’.

Bitcoin en altcoins

Hij noemde Bitcoin goud en ziet altcoins eerder als utility metalen, zoals ijzer, koper en brons dat zijn.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Mike Novogratz”]”Bitcoin is de enige cryptocurrency dat echt een Store of Value aspect heeft.

Goud heeft een marktkapitalisatie van $9.000 miljard en toch kun je al het goud in kubus met zijden van 25 meter kwijt. Het heeft waarde omdat wij zeggen dat het waarde heeft.”[/penci_blockquote]

Hij voegt hier het volgende aan toe: “Alle andere elementen van het periodiek systeem (114 stuks in totaal) hebben waarde omdat wij deze gebruiken.

Ik denk dat Bitcoin waarde zal behouden omdat wij met elkaar zeggen dat het een waarde heeft. En alle andere cryptocurrencies zulllen gewoon gebruikt gaan worden.”

De voormalig partner van Goldman Sachs zegt ook dat Bitcoin het Store of Value aspect ook móet hebben.

In andere woorden: tokens zoals XRP, TRON en ETH moeten in het dagelijkse leven gebruikt worden en hebben daarom (een andere) waarde.

Eerder maakte hij ook al de voorspelling dat BTC de komende 18 maanden weer naar de $20.000 zal gaan.

Gedecentraliseerd monetair systeem

Naast het gesprek over bitcoin versus altcoins, sprak Novogratz ook over het nut van een gedecentraliseerd monetair systeem. Hij haalt aan dat 40 valuta uit de hele wereld in waarde dalen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Mike Novogratz”]”Een gedecentraliseerde economie zijn belangrijk om de rechten van de burgers te beschermen in tijden dat de overheden haar macht misbruiken.

Ze kunnen het monetaire systeem misbruiken door gegevens van klanten in te zetten om bijvoorbeeld demonstranten de toegang tot geld en banken af te nemen.”[/penci_blockquote]

Hij doelt hier waarschijnlijk op het nieuws dat vorige week naar buiten kwam. Turkije sloot namelijk de bankrekening van 3 miljoen burgers af omdat zij in de schulden stonden.

China zou in Hong Kong ook de handen op de knoppen hebben om soortgelijke sancties door te voeren als de protesten stand blijven houden.

(De)centrale stablecoins

Hij merkt ook op dat het cryptolandschap langzaam verandert.

Waar overheden eerst keken hoe cryptocurrencies en Bitcoin verboden zouden kunnen gaan worden, komen er steeds meer geluiden van ‘eigen’ uitgebrachte digitale munten.

Naar verluidt is de People’s Bank of China (PBoC) hier al geruime tijd mee bezig. De Central Bank Issued Digital Currency (CBDC) lijkt volgens Novogratz terrein te gaan winnen.

Hij zei dat een gecentraliseerde cryptocurrency een “gevaarlijke propositie is omdat cryptocurrencies programmeerbaar geld zijn.” Hij legde dit verder uit door het voorbeeld aan de hand van de digitale munt van China.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De Chinese versie van cryptocurrency is gecentraliseerd. Zij bezitten het. Ze hebben al geweldige technologie omdat 95 procent van de Chinese betalingen via telefoons worden gedaan. Al die telefoons worden in een ‘shared databases’ gepusht die de overheid kiest. Alibaba, WeChat; ze nemen allemaal al je betaalgegevens mee en geven die aan overheidsinstellingen. “[/penci_blockquote]

“Als de overheid dan alle gegevens heeft, zouden ze met AI en machine learning meer informatie over de personen kunnen verkrijgen”, zei hij. Volgens Novogratz ontstaat hier het gevaar, omdat de overheid de toegang van mensen tot geld zou kunnen beheren als zij dat besluiten.

In dat soort gevallen is een CBDC een gepolijste versie van briefgeld of bankgeld.

Bitcoin is daarentegen anders: het is decentraal geld. Overheden en banken hebben hier niets over te zeggen. Bitcoin past niet in het straatje van een Central Bank Digital Currency en daarin is het uniek. Lees ook onze blog hierover: Is Bitcoin (BTC) de volgende stap in de ontwikkeling van geld?

Bron: Cryptonewz en AMBcrypto