12 Bitcoin & crypto ondernemers in lijst met rijkste Chinezen

In de “Hurun China Rich List 2019”  door Hurun Report staan twaalf Chinezen die hun fortuin hebben verdiend in de wereld van bitcoin (BTC) en crypto.

Deze nieuwe opkomende markt ligt vol met mogelijkheden voor ondernemers. De crypto ondernemers in deze lijst zijn voornamelijk bezig geweest met het opbouwen van het ecosysteem rond de nieuwe financiële wereld: ze vergaarde hun vermogen met het ontwikkelen van mining hardware en/of het opzetten van een handelsbeurs.

In de lijst van vermogende Chinezen staan twee namen van mining gigant Bitmain. Micree Zhan en Jihan Wu kwamen al vroeg achter een handig trucje om sneller bitcoin te minen. Hun ASICs veroverde de markt. Het bedrijf heeft echter een flinke deuk op gelopen toen Jihan Wu de onderneming richting de fork bitcoin cash duwde.

Binance

Een andere naam kan niet ontbreken: Changeng Zhao aka CZ. Hij is de oprichter en CEO van Binance, de grootste altcoinbeurs van het moment. Een van de concurrenten van Binance is OKCoin. En laat de oprichter van die beurs, Star Xu, nou ook in die lijst staan.

Ook Leon Li van Huobi wordt genoemd in de lijst van Hurun Report.

Miljarden

Zhan staat met een vermogen van zo’n $4.2 miljard 100e op de ranglijst. CZ moet het doen met de 195e plek met een vermogen van $2.5 miljard. Hij is 35 plaatsen geklommen sinds vorig jaar.

De oprichter van OKex heeft een eigen vermogen van $1.4 miljard, terwijl Li van Huobi meer dan $1 miljard op de persoonlijke balans heeft staan.

China en bitcoin

Een decentrale munt die geen rekening houdt met de getrokken landsgrenzen is voor de meeste landen niet echt iets om enthousiast van te worden. Dat geldt ook voor China. Niet voor niets is het land bezig met een eigen cryptomunt.

Het monetaire beleid en de regels op het nog te lanceren netwerk zullen allemaal in handen zijn van de Chinese overheid. Een digitale munt in handen van een regime die experimenteert met een ‘social score‘ om de vrijheid van burgers verder in te perken klinkt gevaarlijk.

En dat is het ook. In het huidige geldsysteem bestaat er nog contant geld, dat geld kun je redelijk vrij uitgeven zonder tussenkomst van een bank of betalingsverwerker. In een digitale wereld waar de lokale overheid je constant in de gaten houdt en je beoordeelt op basis van je gedrag pas een eigen cryptomunt van dat land.

China heeft geen baat bij bitcoin, maar probeert er op hun eigen manier toch iets van te maken dat past in hun systeem.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!