‘Bitcoin ETF voegt niets toe’, aldus fondsmanager Brian ‘Fast Money’ Kelly
Op dit moment voegt een bitcoin exchange traded fund (ETF) weinig toe aan het aanbod op de cryptomarkt. Dat vindt Brian Kelly, bekend als marktexpert van het programma Fast Money op CNBC en ook oprichter van cryptofonds BKCM.
‘Bitcoin ETF voegt weinig tot niets toe’
Een ETF is een zogenaamde indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Dat kan bijvoorbeeld goud zijn. In het geval van bitcoin (BTC) volgt het dus de prijs van de cryptomunt.
Beleggers kunnen een aandeel in een dergelijk mandje kopen zonder dat men direct BTC hoeft te kopen. De prijs van een dergelijk aandeel ligt vele malen lager dan de spotprijzen van de assets in het mandje.
De drempel ligt dus vrij laag, maar voorlopig is het een brug te ver voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Volgens Kelly is bitcoin en andere cryptovaluta nu al goed verkrijgbaar via handelsplatforms zoals Fidelity en TD Ameritrade, één van de grootste brokers van de VS.
The SEC just knocked back anther bitcoin ETF. @BKBrianKelly breaks it down. pic.twitter.com/C3OfdhG2ru
— CNBC’s Fast Money (@CNBCFastMoney) October 10, 2019
In het vraaggesprek met CNBC zegt Kelly het volgende:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Uiteindelijk kan iedereen bitcoin kopen bij zijn of haar favoriete broker. Of cryptobedrijven komen met een interface die net zo gebruiksvriendelijk is als bij een reguliere broker. Daarom vind ik een bitcoin ETF als product weinig toevoegen op dit moment. [/penci_blockquote]
Bitcoin ETF’s afgewezen door SEC
Deze week is de ETF-aanvraag van assetmanager Bitwise definitief afgewezen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Eerder trok Van Eck haar ETF-aanvraag al in. Door de recente uitspraak van de SEC lijkt de komst van een bitcoin indexfonds ver weg.
Wel kwamen VanEck en SolidX met een bitcoin trust, maar dat slaat voorlopig ook niet aan bij de belegger.
De SEC vindt dat het volume en orderboeken van de cryptobeurzen nog niet helemaal ‘schoon’ zijn. Kortom, er is teveel manipulatie aan de gang. Ook het beheer van de cryptovaluta is nog niet helemaal professioneel genoeg.
CFTC en ether (ETH)
De beurswaakhond is de partij die een oordeel moet vellen over beleggingsproducten en – diensten voor consumenten. De CFTC daarentegen besluit over diensten op de commoditymarkt zoals futures en opties.
Volgens Kelly is de goedkeuring van ether (ETH) als ‘commodity’ zéér goed nieuws voor de industrie in het algemeen.
Hij zegt daarover:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De uitspraak van de CFTC geeft duidelijkheid op het gebied van wet – en regelgeving. Dit kan de deur voor institutionele investeerders zoals hedge – en pensioenfondsen open.
De toezichthouder zegt: ‘we gaan het niet verbieden, maar we gaan het reguleren’ en investeerders hebben nu de keuze of men in deze commodity geld wil steken’.[/penci_blockquote]
Bitcoin prijs na ‘halvening’
Daarnaast gaf Kelly in het programma aan dat de prijs van bitcoin in aanloop na de ‘halvening’ op mei 2020 gaat stijgen, zo verwacht de fondsmanager.
Volgens het stock-to-flow ratiomodel, bedacht door de anonieme Nederlandse ‘quant’ PlanB, gaat de prijs van BTC naar $55.000 in 2020 na het halveren van de block rewards voor de miners.
Bekijk via deze link de ‘live’ versie van het stock-to-flow ratiomodel.
Bitcoin is nog steeds een zeer volatiele asset, in vergelijking met bijvoorbeeld goud of zilver. Het potentiële rendement (ook nu nog) maakt bitcoin steeds aantrekkelijker voor investeerders.
De schrijver Saifedean Ammous deelde op Twitter nog een interessante rekensom: Bitcoin is sinds haar bestaan met 838.078.685% (!) in waarde gestegen uitgaande van de eerste transactiewaarde.
Ten years ago today, 5,050 btc were sold for $5.02 in the first market transaction for bitcoin.
Today, they’d be worth $42,171,792.50.
A rise of 838,078,685%. https://t.co/yCvJ9TrrSn
— Saifedean Ammous (@saifedean) October 12, 2019
Resultaten uit het verleden zijn echter nooit een garantie voor de toekomst, helemaal niet in crypto.
We blijven echter de komende maanden de ‘halvening’ als belangrijke gebeurtenis voor het bitcoin ecosysteem nauwgezet volgen.