Ripple gaat voor koerswijziging: losse producten samengevoegd tot RippleNet

Wie Ripple zegt, zegt XRP. Deze link is logisch, maar het is tegelijkertijd niet altijd terecht. De XRP is niet de token die per se van toepassingen is bij de producten die het Amerikaanse bedrijf Ripple ontwikkelt.

Het bedrijf Ripple en haar producten

Ripple heeft de afgelopen jaren haar product verkocht als zijnde drie onderdelen: xRapid, xVia en xCurrent. Vanaf vandaag zijn deze drie losse onderdelen echter samengevoegd onder de naar RippleNet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze naam bestond al wel, maar het omvat nu dus het totale platform dat zij ontwikkelen. Op de website van Ripple zijn de volgende drie onderdelen niet meer terug te vinden.

xCurrent

xCurrent is de onzichtbare laag van het netwerk dat banken aan elkaar koppelt. Bij het plaatsen van transacties worden er berichten gestuurd tussen de betrokken banken. Hierin staat een zogenoemde message flow met daarin de naam, het adres en nog veel meer informatie.

xRapid

Het tweede onderdeel van RippleNet is xRapid. Dit onderdeel is bedoeld voor betalingsproviders en andere financiële instellingen die de liquiditeitskosten willen minimaliseren.

xRapid verlaagt deze kosten door alles (lokale koersen, verschillende valuta’s) in één systeem te bouwen. Hierin heeft de XRP token (wel) een belangrijke rol

xVia

Tot slot is er ook de xVia. Dit is ontwikkeld voor bedrijven, betalingsproviders en banken die betalingen via verschillende netwerken willen verzenden met behulp van een standaardinterface. De eenvoudige API van xVia vereist geen software-installatie en maakt het mogelijk om wereldwijd betalingen te doen.

RippleNet

Voor Ripplefanaten was bovenstaande uitleg wellicht overbodig. Maar… vanaf vandaag verkoopt Ripple haar product niet meer onder deze drie noemers.

Ze levert en verkoopt het product nu onder de naam RippleNet. Hiermee moet het gebruik van de XRP groter gemaakt worden. Alle banken die xCurrent hebben gebruikt, komen automatisch in aanmerking voor het totaalpakket van RippleNet.

In het verleden deed Ripple verwoede pogingen om het nut van de XRP munt in het betaalsysteem te beargumenteren. xCurrent kon namelijk functioneren (als DLT) zonder dat er een token aan te pas kwam. xRapid moest zorgen voor de adoptie van XRP.

Use cases Ripple en XRP

Ripple, dat zich eerder expres los trok van XRP, lijkt een koersverandering te zijn ingeslagen. Na eerdere samenwerkingen met onder andere MoneyGram werd vorige week ook duidelijk dat de On-Demand Liquidity van de token weer een agendapunt is geworden.

Om dit te kunnen aanbieden zijn recent Logos Network en Algrim ingelijfd als nieuwe partners. Deze koersverandering is wellicht ook het gevolg van een groter spel dat zich afspeelt.

Ripple ligt in thuisland Amerika onder vuur vanwege een voortslepende rechtszaak van een ontevreden belegger. Deze vindt het bedrijf uit Seattle met XRP een effect op de markt brengt.

Effect vs. token

De Amerikaanse autoriteiten buigen hun hoofd over wat de scheidslijn is tussen een effect en een utility token.

Een vuistregel is: zodra er net zoals bij bitcoin géén centraal figuur en centrale entiteit is aan te wijzen als uitgever, dan is de kans kleiner dat een token een effect is.

Ook moeten utility tokens een duidelijk nut of functie hebben binnen een decentraal ecosysteem.

Ripple Labs is de ontwikkelaar achter de Ripple-technologie en de XRP token en het is een bedrijf met een kantoor, een HR-afdeling en aandeelhouders. Dit is een ‘normaal’ bedrijf en dat zorgt voor problemen.

Effect of niet, in het geval van Ripple zijn er een aantal grijstinten, zoals de Amerikaanse jurist Josh Lawler dat ook in ons interview aanhaalde.

De komende maanden moet duidelijk worden of de zaak voor een jury verschijnt of dat er een minnelijke schikking volgt. Ripple heeft een eerdere aanklacht ook in de minne geschikt.

De samenvoeging van de drie losse producten onder de naam RippleNet is hier wellicht ook een zet in. Op deze manier neemt de XRP token (qua naam) een bescheidener plek in in het ecosysteem. Probeert Ripple hiermee de token langzaam aan terug te duwen in de richting van een utility token?

Bron: Bitcoinist

Lees meer over:
RipplexRapidXRP