Het minen van bitcoin (BTC) kan veel effectiever, dat stellen onderzoekers van universiteiten uit Parijs en New York. Volgens hun onderzoek kan het energieverbruik tot wel 10 keer efficiënter.
Criticasters gebruiken regelmatig de termen Bitcoin en energiegebruik in een zin. De impact van de mining rigs op het milieu zou negatief zijn en de elektriciteit zou veel nuttiger ingezet kunnen worden.
Onderzoeken tonen echter aan dat deze energie voornamelijk komt van duurzame bronnen. Waterkrachtcentrales, het winnen en gebruiken van illiquide aardgas en enkele andere bronnen van energie worden gebruikt tijdens de zoektocht naar nieuwe blocks.
Bitcoin mining
Wat niet ter discussie staat, is het feit dat miners veel meer kunnen verdienen op plaatsen met lagere energiekosten. Onderzoekers van de Universiteiten uit Columbia (New York) en Paris-Sud beweerden twee weken geleden in een gepubliceerde whitepaper dat het allemaal beter kan.
Door het Proof of Work (PoW) protocol aan te passen en het te combineren met fotonische chips, moet het energiegebruik minimaal met 10 keer te verlagen zijn. Lagere energiekosten zorgen dan weer voor hogere opbrengsten.
Fotonica chips werken niet met elektriciteit, maar met licht om informatieprocessen door te geven. Door licht in plaats van stroom in de computerchips te gebruiken, kunnen computers sneller werken en kan het energiegebruik binnen de perken gehouden worden.
Michael Dubrovsky schreef mee aan het onderzoek over ‘Optical Proof of Work’. Dit deed hij samen met Marshall Ball, computer wetenschapper bij de Columbia University, en Bogdan Penkovsky, onderzoeker op de Paris-Sud University.
In 2018 was de eerstgenoemde al bezig met PoWx. Dit is een bedrijf dat zich concentreert op ontwikkelingen op het gebied van zowel de hardware als de software van het minen van Bitcoin.
Aan Decrypt vertelt Dubrovsky meer over dit idee:
“We denken dat er een grote vraag is naar bitcoin mining in de grote steden vanuit de hele wereld. Mensen willen vanuit huis meerdere rigs bedienen. Het gebrek aan goedkope elektriciteit maakt dit vooralsnog onmogelijk.”