Dit zijn 7 mythes over Bitcoin (BTC) waar helemaal niets van waar is

1349 totale weergaven
|

Bitcoin (BTC) heeft vaak te maken met weerstand. Vooroordelen zijn er ten overvloede en nieuwkomers moeten vaak eerst door een reeks van mythes heen prikken om écht te snappen waar de grootste cryptomunt eigenlijk voor staat. In dit artikel de zeven grootste misvattingen over BTC.

1. Bitcoin is een piramidespel

Het principe van een piramidespel is dat je een bepaalde activa koopt met de garantie dat er winst mee te behalen is. Deze winst is afkomstig van andere ‘beleggers’ die later zijn ingestapt en dus lager in de piramide staan. Is Bitcoin zo’n ponzi scheme?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de cryptowereld zijn er heel veel ponzi’s geweest. Het bekendste voorbeeld is misschien wel Bitconnect. Dit was een project die van nagenoeg $0 steeg naar meer dan $400, totdat de stekker uit de piramide werd getrokken.

Bitcoin heeft niets met zo’n piramide te maken. Het is compleet anders.

Bitcoin is open, gedecentraliseerd, neutraal, grenzeloos en bestand tegen censuur. Het heeft ook geen grote baas die beslissingen neemt en het is geen bedrijf die de piramide opbouwt. Je kunt deze open-source blockchain bekijken en zien dat er geen piramidestructuur achter zit.

Het is een vrije markt zonder autoriteit. Stiekeme manipulatie (met jouw geld) en tussenkomst van derde partijen is ook niet aan de orde. Het is juist een netwerk waarin iedereen elkaar controleert om het zo eerlijk mogelijk te houden.

2. Bitcoin is gedekt door .. niets

Een tweede mythe die ‘onwetenden’ vaak noemen, is dat de waarde van Bitcoin door niets is gedekt. Hierdoor zal de munt volgens deze critici falen en verdwijnen. ‘Het heeft immers geen intrinsieke waarde’. En het is (deels) waar: Bitcoin is niet gekoppeld aan goud of reserves van een centrale bank.

Wat je zou kunnen zeggen is dat Bitcoin is gedekt en beveiligd door wiskunde, wetenschap en cryptografie. En trouwens: sinds de afschaffing van de goud-standaard in 1971 is onze euro (of de dollar) ook niet meer gedekt door goud.

Het enige waarmee ons fiat geld is gedekt zijn inkt en een printer. Inflatie bij de centraal uitgegeven valuta is geen onbekend fenomeen.

Er zijn meerdere voorbeelden van landen waarin hyperinflatie is. De munten van Argentinië, Venezuela en bijvoorbeeld Zimbabwe kunnen geen waarde vasthouden. Bij bitcoin is dit wel het geval: de munten zijn met wiskunde beveiligd tegen het bijdrukken van extra geld.

Wat is geld? Het is eigenlijk een ruilmiddel van een goedje waarvan wij geloven dat het waarde behoudt. Het is iets waar de mensen die het gebruiken op vertrouwen. Vertrouw jij de euro nog? Vertrouw jij centrale banken met eigen belangen? Of vertrouw jij op wiskunde en cryptografie?

3. Bitcoin wordt gebruikt voor illegale praktijken

Deze mythe is niet zo zeer onjuist. Echter is ligt het allemaal iets genuanceerder dan het in eerste instantie lijkt. Aanvankelijk werd Bitcoin door criminelen veelvuldig gebruikt, de zwarte markt wist de weg naar Bitcoin goed te vinden.

Het is een middel voor betalingen waar banken en betalingsservices zoals PayPal en Visa aan weigeren mee te werken. Een bekend voorbeeld zijn de donaties voor Wikileaks. Hiervoor is uiteindelijk ook Bitcoin gebruikt.

Maar biljetten en munten zijn ook een veel gebruikt middel voor criminelen als ze bijvoorbeeld losgeld eisen. Gebruik jij daarom geen cash meer?

Er zijn ook moordenaars die gebruik maken van het openbaar vervoer. Laat jij de trein daarom links liggen? Er zijn ook pedofielen die gebruik maken van het internet. Kies jij er daarom voor om onder een steen te gaan leven?

Bitcoin is niet goed of slecht, het is een netwerk waar je waarde transacties mee kunt doen. Wat een persoon daar mee doet is zijn eigen verantwoordelijkheid.

4. Bitcoin is dood

Als je naar de prijs van BTC kijkt, lijkt het wel alsof deze de dood al meerdere keren in de ogen heeft gekeken. Maar dit is een kortzichtige gedachte. Want achter de prijs, die inderdaad heel volatiel is, zit een netwerk. En dat netwerk is allerminst dood.

Met alle nodes en miners die meewerken aan het internationale betalingsnetwerk, is bitcoin levendiger dan ooit. Om Bitcoin te doden moeten alle computers vernietigd worden, moet het internet uitgezet worden en moet de elektriciteit niet meer beschikbaar zijn. Én dat dan op alle plekken in de wereld op hetzelfde moment.

Aan de hashrate kun je zien in welke mate miners meewerken aan de veiligheid van het netwerk. In onderstaande afbeelding is te zien dat dit getal als maar toeneemt. Er zijn wereldwijd ook meer dan 9.400 nodes die het grootboek van transacties controleren.

Bitcoin is al 378 keer dood verklaard. Op 99bitcoins zijn al deze overlijdensberichten verzameld. Is Bitcoin dood? Oordeel zelf.

Dit zijn 7 mythes over Bitcoin (BTC) waar helemaal niets van waar is

5. Bitcoin mining kost onnodig veel energie

Het minen van Bitcoin kost inderdaad energie. Waar het jaren terug allemaal nog kon op een zolderkamertje, zijn er nu grote mining farms die het netwerk beveiligen in ruil voor een kleine vergoeding.

Het kan nog steeds thuis, maar veel zul je er niet mee verdienen. Miners maken een hele belangrijke afweging om zo veel mogelijk winst te maken.

Ze zoeken namelijk de plekken op waar elektriciteit het goedkoopst is. En deze goedkope energie is vaak te vinden op plekken waar het (nog) niet gebruikt wordt. In afgelegen gebieden, ver van de grote steden, staan waterkrachtcentrales met daarbij horende mining machines.

In Canada is er ook een initiatief om illiquide aardgas niet zomaar los te laten in de atmosfeer, maar in te zetten met verplaatsbare containers met daarin miners.

Het gaat ten eerste dus vaak om energie die van duurzame bronnen vandaan komt. Volgens een onderzoek gaat het om maar liefst 74% groene energie.

Alles om ons heen kost energie. Een betaling met je bankpasje ook en kantoren van alle duizenden banken om ons heen ook. Om het nog maar niet te hebben over de werknemers die iedere dag naar het werk gaan.

Overigens zijn er ook leuke toepassingen gebouwd om de miners heen. Zie het onderstaande voorbeeld waarbij de warmte van de rigs gebruikt wordt om een kas te onderhouden.

6. Bitcoin is onhandig voor alledaagse transacties

Bitcoin is nog geen ‘unit of account’, en daar is niets aan gelogen. Het is nog geen rekeneenheid en lang niet iedere winkel accepteert betalingen met bitcoin. Dit getal maakt overigens wel een organische groei door. Op spending-bitcoin kun je kijken waar je met jouw BTC terecht kunt.

Betalingen moeten met het Lightning Network (LN) ook toegankelijker, goedkoper en sneller worden. Deze tweedelaags oplossing zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een grotere adoptie. Overigens: LN is nog wel een groot beta experiment.

7. Bitcoin is te duur, alleen rijke mensen kunnen het kopen

Om met de deur in huis te vallen: je hoeft niet 1 hele Bitcoin te kopen. Een Bitcoin is op te delen in honderd miljoen deeltjes. Dit heten satoshi’s, beter bekend als sats. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel deeltjes je van Bitcoin wilt aanschaffen. Of dit nu 0.1 BTC is of 0.0007923 BTC; de keuze is aan jou.

Er zijn overigens landen waar de lokale cent minder waard is dan 1 sat. In Vietnam is de dong, ter waarde van 0,000039 euro, minder duur dan 1 sat.

Inspiratie: ThinkMaverick

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCenergie