Volgens deze Nederlandse multi-miljonair gaat bitcoin naar ‘$100.000 tot $200.000 per stuk’

special

Marc van der Chijs (47) is gepokt en gemazeld in het internationale bedrijfsleven. Zo was hij mede-oprichter van Tudou, de Chinese variant van Youtube, wat hij in 2012 verkocht aan concurrent Yukou voor 5 miljard dollar (4,52 miljard euro). Het leverde hem een notering in de Quote500 op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In China stond hij aan de wieg van diverse bedrijven zoals Spil Games Asia, UnitedStyles, Uvamo.com en Dianrong.com. Nu woont hij al enkele jaren in zijn nieuwe thuisland Canada, waar hij als durfinvesteerder van zich laat spreken.

Met het gereguleerde First Block Capital heeft hij een ‘crypto only’ fonds opgericht met een zeer sterke focus op bitcoin (BTC). Zo is hij medeoprichter van Hut 8, een bitcoin miningbedrijf dat is genoteerd aan de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Van der Chijs is bekend om zijn gewaagde prijsuitspraken.

Daarmee sloeg hij in 2018 wel eens de plank mis, maar hij blijft zeer optimistisch over de grootste cryptomunt met een totale marktwaarde van $146 miljard.

Op het politieke spectrum omschrijft hij zichzelf als een libertarier: de bemoeienis van de overheid moet zo beperkt mogelijk blijven om perverse systeemeffecten te voorkomen.

We praten over de aanstaande hegemonie van China en WeChat, de ‘big reset’ van het bestaande financiële systeem en de toekomst van het Lightning Network. Het veelgenoemde experiment op het basisnetwerk van bitcoin.

Uiteindelijk moet iedereen zijn koffie en biertje met Lightning afrekenen. Dat is de belofte. Maar is het netwerk daar wel klaar voor? Of gaan we afrekenen met de stablecoin van China via de WeChat app?

Gelijk luisteren naar de Bitcoin Journaal Special? Dan kan via ons Anchor kanaal

Bitcoin (BTC) en Lightning Network

Hoe ben je voor het eerst met bitcoin in aanraking gekomen?

'De eerste keer was toen ik in begin 2013 naar Vancouver, Canada verhuisde. Ik wilde een tijdje rustig aan doen, maar toentertijd begon de bankencrisis in Cyprus.

Ik had daar een zakelijke bankrekening, maar ik kon niet meer bij mijn geld. Dat heeft me toen aan het denken gezet, want ik begréép het gewoon niet.

Vervolgens ben ik gaan onderzoeken hoe het financiële systeem werkt en ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. In maart 2013 kwam ik uit bij bitcoin. Er was eerst ongeloof, maar zodra je erin verdiept is het echt van ‘wow, dit is uniek’.

Bitcoin heeft meerdere facetten: technologie, asset en geld. Hoe kijk je daar tegenaan?

'Op dit moment is Bitcoin nog géén betaalmiddel, maar dat kan het misschien op termijn wel zijn. Betalen is niet de kern van Bitcoin, want het belangrijkste is de onderliggende blockchaintechnologie.

Bitcoin is voor mij digitaal goud, een goed dat veel meer waard kan worden. Je kunt het met je meedragen zonder dat mensen het weten. Het digitale aspect is voor mij veel belangrijker dan Bitcoin als betaalmiddel.

De onchain transacties zijn nog te traag en te duur en daarom is het Lightning Network nodig. Maar dat is nog een experiment. Toen Lightning net begon, heb ik er twee bitcoin op gezet om ermee te experimenteren.

Er zijn continu problemen mee en dus is het niet ideaal. Ik doe het omdat ik het leuk vind, maar het is nog lang niet geschikt voor de gewone man.

Lightning ga je tot een paar honderd dollar gebruiken en ik denk dat het goed is om daar privacy te hebben.

Net zo goed als mensen nu cash geld gebruiken voor betalingen waarvan je niet wilt dat anderen het zien, kun je dat later met Lightning doen'.

Het huidige financiële systeem kraakt aan alle kanten. Welk alternatief kan bitcoin bieden?

'Bitcoin zie ik echt als alternatief voor het financiële systeem. Ik heb de afgelopen jaren het vertrouwen in banken verloren. Als ik kijk in Canada waar ik voor mijn bedrijven een bankrekening afsloot, dan zijn deze allemaal door de Royal Bank of Canada gesloten.

De reden? We werken met bitcoin, dus we kunnen geen bankzaken voor u regelen.

Hut 8 is beursgenoteerd aan de Nasdaq en we hebben alle mogelijke handelslicenties in Canada. Inmiddels is het bedrijf honderden miljoen dollars waard. Dan nóg wil de Royal Bank of Canada geen zaken met ons doen.

Het is tijd dat er een oplossing komt om de banken te vervangen. Want als het systeem instort, ben jij je geld kwijt. Dat kun je bijna niet voor mogelijk houden, maar ook in Nederland kan dat gebeuren.

We hebben in Nederland een depositostelsel, waarbij op papier een bepaald bedrag verzekerd is. Ik moet nog maar eens zien of dat vangnet houdt bij een volgende crisis. In mijn ogen lost bitcoin dat mogelijke risico op, want je krijgt daarmee weer de beschikking over je eigen geld.

Het andere dat Bitcoin oplost, heeft te maken met geldontwaarding. We zien dat geld ieder jaar 1% tot 2% minder waarde krijgt.

Als je het op een spaarrekening zet, krijg je er negatieve rente voor terug. Op de lange termijn zijn dat geen oplossingen waar we als mens verder mee komen. Bitcoin vind ik dan een veel beter alternatief.

Maar ik denk ook dat een cryptomunt, hetzij een stablecoin of bitcoin, uitgroeit tot wereldwijd betaalmiddel. Ik denk zelfs dat de Chinese cryptocurrency deze rol kan gaan innemen'.

Hoe is het idee ontstaan om Bitcoin te gaan minen?

'Dat idee is ontstaan in september 2017 toen ik met een paar vrienden in een zwembad in Ibiza lag. We dachten: waarom niet bitcoin minen op een grotere schaal? Naar mijn idee kon het minen vele malen goedkoper.

Ik heb diezelfde ochtend nog Bitfury (een fabrikant van miners, red.) gebeld om het idee te delen en samen te gaan werken met hen. We gingen hun miners kopen, het bedrijf uitbouwen en naar de beurs brengen.

Een maand later was het bedrijf opgericht en er is met een roadshow iets van $40 miljoen opgehaald bij grote banken en assetmanagers zoals Fidelity.

Ja, ook in de cryptowinter van 2018 wisten we winst te maken. We hebben altijd een winstmarge van minstens 50% gehad.

Eind 2018 konden wij voor een bedrag tussen de $1.200 en $1.500 één bitcoin te minen. Die kostprijs was in het eerste kwartaal van dit jaar $2.800 per bitcoin en is inmiddels gestegen naar $4.600 het afgelopen derde kwartaal.

Een van de problemen van Canada is dat er veel energie aanwezig is, maar dat het lastig te bereiken is. Voor waterkracht moet je naar het noorden van het land, een lastige locatie.

Door middel van mobiele containers kunnen we op locaties minen die voor andere bedrijven niet bereikbaar zijn. En door de lage stroomprijs kunnen wij goedkoper produceren dan de concurrentie.

Door onze grootte zijn de vaste kosten over veel meer miners te verdelen, en dat maakt een groot verschil. We hebben in totaal tot nu toe 12.305 bitcoins gedolven. Deze coins houden we en verkopen we niet'.

We hebben nog acht maanden tot het halvening event. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

'Het heeft weinig effect denk ik. De prijs zal op lange termijn omhoog gaan en als dat niet zo zal zijn, zullen mensen eruit stappen.

Je ziet nu al dat miners hun bitcoin aan het verkopen zijn, omdat de prijs lager is dan ze verwachten. Op een bepaald moment moeten zij de machines dan uit gaan zetten.

De hashrate zal wat zakken en daardoor gaan de marginale miners ermee stoppen. Dat kan voor voor een daling van enkele tientallen procenten van de hashrate zorgen.

Wij houden onze bitcoin gewoon vast. Alleen als wij bepaalde dingen moeten betalen, verkopen we via over-the-counter markten (OTC) en niet via ruilbeurzen.

Destijds waren we blij dat marktleider Bitmain zich ging richten op Bitcoin Cash. Dat was een enorme fout van hen, maar ze sturen nu weer bij. De markt is heel competitief, maar voor ons maakt het niet uit, want onze winstmarge blijft gelijk.'

Heb je verwachtingen over de prijs van Bitcoin, of ben je daar voorzichtig mee?

'Mijn verwachting blijft hetzelfde. Uiteindelijk gaat Bitcoin naar een waarde van $100.000 of $200.000 per stuk. Dat is puur gebaseerd op vraag en aanbod en het stock-to-flow model van PlanB bevestigt dat beeld. De vraag is alleen wannéér dat gaat gebeuren.

Er zijn veel marktontwikkelingen die roet in het eten kunnen gooien. Maar dat verandert niets aan het model. Ik ben een hodler en ik handel niet. Ik geloof dat Bitcoin op termijn een heel groot deel van het financiële systeem kan veranderen'.

'Big Reset'

Van der Chijs heeft dus helemaal geen zorgen over bitcoin, maar hij maakt zich diepe zorgen over het huidige fiat systeem en het bankenstelsel. Volgens hem is een diepe crisis met hyperinflatie niet ver weg en ook Europa moet zich in zijn ogen niet veilig wanen. Het beeld van Duitsland uit de jaren twintig van de vorige eeuw doemt op.

'Ik kijk naar de markt en naar de adoptie van Bitcoin. Maar ik kijk ook naar wat er gebeurt in de gewone financiële wereld. Het zou goed kunnen dat het financiële systeem voor 2024 omvalt gezien de huidige ontwikkelingen.

Als dat gebeurt, dan wordt crypto enorm belangrijk. Maar als het nog een beetje doormoddert kan het wat langer duren.

Ik ben het met Willem Middelkoop compleet eens wat betreft de Big Reset visie. De schakelaar gaat ooit om. Maar de vraag is wannéér het gaat gebeuren en wanneer mensen het gaan inzien.

Ze interesseren zich er niet in en kijken liever naar voetbal of naar een televisieserie. Als mensen echt gaan nadenken, dan valt het systeem direct om want het geloof erin is dan weg'.

Was de recessie van 2008 dan een light versie? Gaan we de volgende keer nog dieper?

'Ja, nog veel dieper. Echt veel dieper. 2008 was vervelend als je aandelen had, maar dat heeft zich allemaal hersteld. De volgende crisis gaat niet over aandelen, maar over de fiat valuta.

Overheden gaan dan failliet en dat is echt levensgevaarlijk. Pensioenfondsen kunnen omvallen en er is dan hyperinflatie mogelijk. Maar dat is wel waar we op afstevenen volgens mij.

Het bijdrukken van geld houdt een keer op. Het is echt belachelijk. Zo is de afgelopen week in de VS meer geld bijgedrukt dan de waarde van alle cryptovaluta bij elkaar (222 miljard dollar, red.).

Dat kán helemaal niet, maar de meeste mensen willen het niet zien.'

Het bovenstaande artikel was een samenvatting van het gesprek. Via de onderstaande podcast is het complete interview terug te luisteren.

Anchor

Youtube

if(window.isLoaded==true) { setTimeout(function () { showEmbedInEditorjs('embed_1467465717','https://www.youtube.com/watch?v=d_R6YZOIXLg',' https://www.youtube.com/embed/d_R6YZOIXLg','youtube'); },2000); } else window.addEventListener('load', function () { showEmbedInEditorjs('embed_1467465717','https://www.youtube.com/watch?v=d_R6YZOIXLg',' https://www.youtube.com/embed/d_R6YZOIXLg','youtube'); });
Meepraten over het interview? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...