ABN AMRO en Rabobank laten bitcoin (BTC) handel in 2020 links liggen
De ABN AMRO en Rabobank gaan voorlopig géén bitcoin (BTC) wallet of aanverwante diensten aanbieden. Dat bevestigen woordvoerders van beide banken aan Bitcoin Magazine NL. Aanleiding is het nieuws dat ING, qua grootte de 26ste bank ter wereld, heeft aangekondigd als crypto custodian te willen fungeren.
Ook de Amerikaanse speler Fidelity is vanaf deze week actief op de Europese custody markt, waarover later meer.
Banken en bitcoin (BTC)
Banken in Nederland moeten – net zoals aanbieders van Bitcoin – zich per 10 januari 2020 registreren bij De Nederlandsche Bank nodig om crypto gerelateerde producten en diensten aan te bieden.
Vorig jaar hebben de ABN AMRO als de Rabobank marktonderzoek gedaan naar een bitcoin wallet en een mobiele trading app. Het ging respectievelijk om de Wallie en de Rabobit. In het jaar waarin de bitcoin koers met ruim 80 procent dipte, besloten beide banken een streep te zetten door de pilots.
Hoe is dat eind 2019 nu concurrent ING met een nieuwe crypto oplossing de publiciteit zoekt? Spoiler: beide banken laten de cryptomarkt in 2020 voorlopig voor wat het is.
Woordvoerder Jarco de Swart van de ABN AMRO reageert als volgt:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We doen niets met cryptovaluta en we hebben ook geen plannen daarvoor. Wel zijn we bezig met de ontwikkeling van producten en diensten die gebaseerd zijn op de onderliggende blockchaintechniek en cryptografie. Welke dat zijn, kan ik nu nog niet bekendmaken’.[/penci_blockquote]
De suggestie dat de ABN AMRO via haar participatie in het Duitse SolarisBank de bitcoin markt gaat betreden, is ‘niet van toepassing’. Volgens De Swart lopen er ook géén marktonderzoeken onder (zakelijke) klanten om bijvoorbeeld een behoefte naar een custody oplossing te peilen.
Woordvoerster Elise van Heeswijk verwacht dat de Rabobank niet in 2020 met een bitcoin wallet op de markt komt. Niet voor retail – of voor grotere zakelijke klanten.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De veranderende wet- en regelgeving geeft nieuwe mogelijkheden voor diensten rondom cryptovaluta. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of klanten hier in 2020 al iets van gaan merken. De kennis en ervaring die we hebben opgedaan uit onze andere projecten komt altijd van pas. Over lopende marktonderzoeken doen wij op dit moment geen uitspraken’.[/penci_blockquote]
Het project we.trade, een blockchain-gebaseerd platform voor trade finance, wil internationaal handelsverkeer verbeteren. Ook is de bank actief bezig met self-soevereine identiteit op blockchain en heeft hier recent code open-source ter beschikking gesteld op GitHub.
AMLD5
Deze projecten zijn te categoriseren als blockchainprojecten die feitelijk losstaan van de handel in cryptovaluta.
Aanbieders van virtuele of digitale valuta vallen vanaf 10 januari 2020 onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Het wetsvoorstel van minister Hoekstra (CDA) heeft voldoende draagvlak om door de Tweede en Eerste Kamer te komen.
Voor banken betekent dat zij moeten voldoen aan strengere regels dan nu het geval is. Voor Nederlandse én buitenlandse cryptobrokers en walletaanbieders betekent het verplichte registratie bij de Nederlandsche Bank.
Begin januari maakt de DNB een nieuwe begroting bekend, waarin ook is opgenomen wat het toezicht op de cryptosector gaat kosten. De bekendmaking van deze begroting is over de feestdagen heen getild.
Binnen de Nederlandse cryptosector zijn er zorgen omtrent de kosten en de privacy van gebruikers. Onder meer Coingarden en Simplecoin stoppen hun activiteiten door de dreigende wet.
Lees ons complete dossier over de aankomende anti-witwasregels in Nederland (AMLD5)
ING en crypto custody
Vorige week werd bekend dat de ING met een zakelijke cryptowallet voor zakelijke klanten op de markt gaat komen. Woordvoerder Daan Weltholt liet destijds aan Bitcoin Magazine NL weten:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘ING ziet op het gebied van blockchain / DLT in toenemende mate kansen rondom digitale activa. Bij zowel asset-backed als bij native security tokens. ING wil de technologie achter digitale activa verder ontwikkelen om zo haar klanten toegang tot dit opkomende ecosysteem te kunnen bieden.’[/penci_blockquote]
Op de internationale cryptomarkt zijn partijen als Fidelity, Bakkt en Gemini actief. Zij slaan als derde partij de private keys van bitcoin. Private keys zijn het ‘wachtwoord’ om van bitcoin gebruik te kunnen maken en het te versturen.
Professionele partijen bedienen vooral hedgefondsen van deze dienst, die dan ook direct is verzekerd. Een van de verzekeraars die actief is op de cryptomarkt is de vermaarde Britse firma Lloyd’s.
Duitsland
Bovendien lijkt er in bancaire sector bij onze Oosterburen ook beweging te komen bij internetbanken zoals SolarisBank en eerder Bitwala. In Duitsland mogen banken en andere financiële instellingen vanaf 2020 bitcoins of andere crypto gaan (ver) kopen en opslaan.
SolarisBank, waar ABN AMRO in participeerde via haar Digital Impact Fund, heeft al een bitcoin wallet aangekondigd.
Ook de Zwitserse SEBA bank wil de Nederlandse markt op met een trading app en een wallet. De Nederlandse regulering, die per 10 januari 2020 ingaat en waar Nederlandse cryptobedrijven zich aan moeten committeren, trekt dus ook buitenlandse spelers aan.