Gaat bitcoin (BTC) 2019 knallend afsluiten? Koers houdt zich staande boven $7.000

Door Martijn – Het is een rustig weekend op de markt van Bitcoin (BTC). Vanwege de aankomende feestdagen gaat de koers zich hoogstwaarschijnlijk een stuk rustiger gedragen. Daardoor droogt het volume wat op en vertoont de prijs meer ‘fake’ bewegingen, zo is mijn verwachting.

Echter, het ziet het ernaar uit dat de weekly boven de $7.000 gaat sluiten, wat de koers bodem momenteel erg versterkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Of we nog een grote pump of dump kunnen verwachten zo vlak voor het eind 2019 is de grote vraag. Dat is simpelweg lastig te voorspellen, maar laten we kijken naar de belangrijkste timeframes voor bitcoin.

Bitcoin (BTC) analyse

In traditionele markten zoals de forex markt, zien we dat de laatste twee weken van het jaar het volume enorm inzakken. Er gebeurt weinig en de meeste traders gebruiken dit ook als een korte rust.

Bij bitcoin gaat de handel 24/7 door en kun je op de meest willekeurige tijden grote bewegingen zien. Niettemin lijkt het erop dat het volume wat aan het opdrogen is.

Om een nauwkeuriger inzicht te krijgen in de markt, is het daarom handiger om verder uit te zoomen dan normaal. Hierdoor sluit je meer ruis uit.

Zo aan het einde van week 51 van 2019 ziet de koers er vrij rustig uit. Een bewogen jaar, waarin we begonnen met prijzen tegen de $3.700 en een top bereikte van $14.000.

Uiteindelijk lijkt bitcoin het jaar af te sluiten met een mooi resultaat bij $7.000. Een rendement van bijna 90% als je op 1 januari was ingestapt. Geen enkele andere asset (olie, vastgoed, aandelen) behaalde dit rendement in 2019.

Maar we zijn er nog niet en het is goed om te bekijken wat de opties zullen zijn tijdens de laatste dagen van het jaar.

Bitcoin weekly chart 22 December 2019

Gaat bitcoin (BTC) 2019 knallend afsluiten? Koers houdt zich staande boven $7.000

Gekeken naar de weekly chart (bovenstaande grafiek, red.) zien we dat de koers met een reversal candle de week zal gaan sluiten.

Gekeken naar historische data zien we niet dat er vaak zo’n candle voorkomt. Maar wanneer we deze zien dat er ook vaak een reeks van flinke bewegingen zal volgen.

In dit geval is de kans groot dat we een opwaartse trend gaan zien, die de downtrend sinds de top van $14.000 gaat kruisen. Deze downtrend is duidelijk te zien vanaf juni van dit jaar. De Stochastic indicator lijkt dit ook te bevestigen, met meer dan genoeg ruimte voor een nieuwe uptrend.

Long term bullish, short term bearish

Als we een stukje verder inzoomen, dan zien we dat het handelsvolume met het uur aan het afnemen is. Dit komt uiteraard vaker voor en kan zorgen voor een heftige beweging tijdens consolidatie.

Echter is de kans door het moment van het jaar dat bewegingen meer fake zullen zijn dan dat ze daadwerkelijk doorzetten.

Bitcoin 4h chart 22 December 2019

Gaat bitcoin (BTC) 2019 knallend afsluiten? Koers houdt zich staande boven $7.000

Omhoog of nog support bij $6.500 testen?

We moeten er wel rekening mee houden dat een doorbraak wél door kan zetten. En er genoeg volume overblijft om een nieuwe trend in te gaan. Gekeken naar short term timeframes zien we dat er daadwerkelijk een mogelijkheid is tot het testen van een nieuwe low. Of in ieder geval het testen van de support rond $6.500.

Het ziet er naar uit dat we gekeken naar long term charts vol vertrouwen en bullish het jaar in gaan stappen. Echter een stuk verder inzoomen en dan is er nog een kans op het zakken van de koers.

Maar met het consolideren kunnen charts er short term heel anders uit gaan zien, en zijn nieuwe bewegingen omhoog ook een goede mogelijkheid. Wederom een lastig te voorspellen koers met een duidelijke neiging richting bullish bewegingen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs