ECB: ‘We willen digitale valuta ontwikkelen, maar andere initiatieven niet dwarszitten’

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt niet te kunnen wachten om een grote rol te vervullen in het ontwikkelen van central bank digital currencies (CBDCs). Voorzitter Christine Lagarde vertelt dit in een interview met het Franse business magazine Challenges.

Er worden op allerlei manieren steeds meer internationale betalingen gedaan. En Lagarde wil met de ECB ‘de haalbaarheid van een CBDC’ goed onderzoeken.

Lagarde is duidelijk: de Europese Centrale Bank moet voorop lopen in de ontwikkeling van een eventuele nieuwe digitale valuta.

Open voor concurrentie?

Tot nu toe weinig nieuws, maar bankier laat nog meer los tijdens het interview: ze staat naar eigen zeggen open voor andere valuta. Lagarde: ”Het vooruitzicht van een initiatief vanuit de centrale bank moet de markt niet ontmoedigen om met snelle betalingsoplossingen te komen.”

Dat topbestuurder heeft het dan met name over betalingsverkeer binnen de Europese grenzen. Initiatieven vanuit bedrijven moeten niet van te voren al de nek worden omgedraaid.

In de praktijk ziet dit er toch anders uit..

Nadat Facebook vorig jaar hun eigen cryptomunt aankondigde is de interesse vanuit allerlei hoeken enorm toegenomen. Facebook wil met Libra een belangrijke positie in de financiële wereld innemen. Een eigen munt is een grote stap voor een techgigant.

Libra wordt op zijn zachtst gezegd niet geholpen. Of dat wel of niet terecht is laten we in het midden.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) behoort waarschijnlijk niet tot de projecten waar de ECB heel enthousiast van wordt. Als het aan BTC en haar community ligt, dan is het op termijn klaar met centrale banken zoals we die nu kennen.

Centraal uitgegeven digitale valuta zijn eigenlijk gewoon de traditionele valuta als de dollar en euro in een nieuw jasje. Centraal uitgegeven, maar dan met nog meer controle en toezicht door het gebrek aan fysiek geld.

Voormalig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, heeft ook niks met de grootste cryptomunt: ”Bitcoin (BTC) is geen echte valuta”.

Europese Centrale Bank

Goed… Terug naar de ECB en hun eventuele nieuwe munt. De centrale bank heeft een cryptovaluta taskforce in het leven geroepen om te kijken naar de voor- en nadelen van een CBDC in de Eurozone. In samenwerking met landelijke centrale banken moet het juiste concept gevonden worden.

Als antwoord op Libra schieten allerlei initiatieven uit de grond en de ECB is daar geen uitzondering op. Frankrijk wil dit jaar al starten met het testen van een Europese digitale munt.

Ook in hun commentaar is de Europese Centrale Bank duidelijk: ”We moeten reageren op trend van stablecoins.’

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!