Bitcoin software updates: wat zijn hard en soft forks?

Gisteren kon je lezen dat er nu eindelijk een BIP is voor de implementatie van Taproot en Schnorr in Bitcoin. Bij updates van een protocol komen termen als ‘hard fork’ en ‘soft fork’ al gauw om de hoek kijken. Maar wat zijn dit eigenlijk?

Bitcoin protocol

Om te beginnen is het goed om te snappen hoe Bitcoin werkt. Het is een protocol dat door heel veel mensen tegelijk gebruikt wordt. Iedereen die gebruikt maakt van dezelfde onderliggende code, kan met elkaar communiceren (of: transacties doen).

Deze code kun je open-source op Github bekijken. Het mooie van zo’n open protocol, is dat iedereen mee kan doen om verbeteringen aan te dragen. Aan de commits en pull requests op de Github van Bitcoin kun je zien dat er continu wordt gesleuteld.

Eens in de paar maanden is er een grote update van het Bitcoin protocol. Daarin worden alle besproken verbeteringen en veranderingen doorgevoerd. Zo kwam in november versie 0.19.0.1 van de Bitcoin Core uit. Vaak zijn dit verbeteringen op het gebied van efficiëntie van de code. Echter zijn er ook wel eens grote veranderingen.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Consensus over de code

Grote veranderingen hebben doorgaans meer tijd nodig om een consensus over te bereiken. Zodra de code is aangepast, is het aan de miners en nodes om hun software bij te werken. Daardoor gaat iedereen (als het goed is) mee naar een volgende versie van hetzelfde protocol. Zolang iedereen hier in mee gaat, is er niets aan de hand.

Echter zijn er ook controversiële onderwerpen die in bepaalde updates komen. Dit leidt tot splitsing in de community. Als men kiest om een aangepaste versie van de Core code te draaien, splits het netwerk in tweeën. Dit noem je een fork.

De bekendste splitsing komt uit 2017. Destijds ontstond Bitcoin Cash als reactie op de SegWit update: ze kwamen met grotere blocks dan 1MB. Later in 2018 splitste Bitcoin Cash weer af met Bitcoin SV, die nóg weer grotere blocken in het protocol wilde.

Bitcoin kopen en handelen? Ga daarvoor naar CoinFlex!

Hard en soft fork

We hebben het dan over een een normale fork. Een fork betekent overigens niet dat er per definitie een nieuwe coin komt (zoals met BCH en BSV). Wat houden deze hard en soft forks eigenlijk in? Want dit is net weer wat anders dan wat er bij Bitcoin Cash/SV gebeurde.

Hard en soft forks zijn twee manieren om de software te updaten. De ene is wat rigoureuzer dan de andere

Soft fork

Een soft fork is een ‘backwards-compatible’ manier om een software te updaten. Het is een tijdelijke en niet-definitieve splitsing van de blockchain als nieuwe regels worden geïmplementeerd. Het accepteert blocks van niet-geupgrade nodes en van wél geupdate nodes tegelijkertijd in een apart netwerk.

Intussen draait het netwerk vrolijk door en worden transacties gewoon verwerkt. Vervolgens gaat het netwerk haar eigen gang en wordt duidelijk hoe men in het decentrale netwerk naar deze aanpassing kijkt. Ga je hier in mee, of niet?

Bij een bepaalde blockhoogte wordt dan duidelijk of de software update doorgevoerd wordt, of dat de oude versie blijft bestaan. ‘Backwards-compatible’ dus. Het voorstel van de soft fork kan falen en dan gaat de originele chain gewoon verder.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Hard fork

Een hard fork is een snellere aanpassing van de code, wat vaak inherent staat aan een verandering van hogere prioriteit. Het is niet backwards-compatible en het gaat om permanente aanpassingen in de blockchain.

Het worden dus twee verschillende netwerken van dezelfde coin die niet compatibel zijn met elkaar. Iedere coin die er is, wordt dus in principe gedupliceerd.

Na verloop van tijd krijgt één van de twee netwerken een duidelijke voorkeur, en dan raakt de incentive weg om de ‘zwakke’ chain te supporten. In veel gevallen sterft één van de twee chains uit.

Het kan echter zo zijn dat er niet echt een duidelijke voorkeur is voor een van de twee netwerken, en in zo’n geval heb je dus twee netwerken die naast elkaar leven.

Vergelijk dit met Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin SV. Vaak gaan dit soort gebeurtenissen gepaard met een  hashwar: miners moeten een keuze maken en ze doen hun best om hun voorkeur met zo veel mogelijk rekenkracht duidelijk te maken.

De meeste aanpassingen worden gedaan met soft forks omdat dit een veiliger en minder urgent is. Bitcoin heeft geen baas of CEO die beslissingen maakt. Dit gebeurt op een organische manier en het neemt over het algemeen veel tijd in beslag.

Hou jij na het lezen van deze bitcoin 101 vragen over? Kom gezellig langs in ons Telegram kanaal en praat gezellig mee.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!