Trump stuurt zijn veiligheidsdienst op bitcoin (criminaliteit) af

1319 totale weergaven
|

Bitcoin (BTC) en cryptovaluta zijn ook voor overheden en opsporingsdiensten onderwerp van gesprek. Ook Donald Trump wil dat ‘zijn’ Secret Service mee gaat helpen om cybercrime te bestrijden. Dat staat in een nieuw begrotingsvoorstel voor 2021.

Bitcoin en cybercrime

Zoals bekend ziet de Amerikaanse president niets in bitcoin als geld. Zo zijn er teveel koersschommelingen en heeft de cryptomunt geen intrinsieke waarde. Sterker, cryptovaluta ‘faciliteren zelfs criminele activiteiten’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin staat daarom synoniem aan criminaliteit en witwassen in ogen van de beleidsmakers. Ze zien ook ‘sterkere verbanden’ tussen financiële fraude, cybercrime en terrorisme.

Voor de aanpak van cybercrime wil Trump 4,8 miljard dollar inruimen in de begroting van 2021. In de opsporing ervan is er – in het voorstel – een centrale rol weggelegd voor de Secret Service.

Deze nationale veiligheidsdienst is nu verantwoordelijk voor de bescherming van regeringspersonen. De nieuwe rol is opvallend, want de dienst is in 1865 opgericht om vervalsing van de Amerikaanse dollar te bestrijden.

FATF

Amerika staat vierkant achter de adviezen van de internationale waakhond FATF. Minister van Financiën Steven Mnuchin wil dat cryptobeurzen klantendata met overheden gaan delen. Hij is erop beducht dat er een ‘geheime peer-to-peer handel’ plaatsvindt.

Ook de Amerikaanse belastingdienst doet controles bij bitcoin ATM’s. Er staan ruim 4.500 bitcoin geldautomaten verspreid over Amerika.

Een van de bedrijven die nauw samenwerkt met de Amerikaanse autoriteiten is Chainalysis. Uit onderstaand overzicht is het aantal verzoeken te zien vanuit de diverse diensten.

Tijdelijk kosteloos! Beheerd beleggen in cryptoproducten

Pseudo-anoniem

Bitcoin transacties zijn pseudo-anoniem. Bedrijven zoals Chainalysis hebben tools ontwikkeld, waarmee een persoon achter een bitcoin adres is te traceren. Cash is in die zin meer anoniem dan bitcoin.

Het is zijn vooral gecentraliseerde exchanges die last hebben van hackers. Zo is er vorig jaar 282 miljoen dollar aan crypto verloren door hacks.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...