Bitcoin prijs crashte 50%, houden miners dit vol tot de halving?

Voor Bitcoin (BTC) miners komt de flashcrash van de prijs op een zeer ongelegen moment. Mining bedrijven hebben een half miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe apparatuur in aanloop naar de halving in mei. De prijs moet echter snel stijgen om de bruto winstmarge te vergroten.

Bitcoin (BTC) mining

Coindesk komt met een uitvoerige reportage, waarin het tal van mining bedrijven en experts spreekt. Decrypt richt zich vooral op de mining pools en de gevolgen voor de rekenkracht van het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke tien minuten is er een nieuw block op de bitcoin blockchain. Elke dag is goed voor 144 blocks. In elk block zit 12,5 bitcoin (BTC) aan beloning voor de miners. Dat betekent dus er dagelijks 1.800 nieuwe bitcoin bijkomt.

Vanaf medio mei verandert dat: de block reward halveert naar 6,25 bitcoin, wat dus resulteert in 900 nieuwe bitcoin per dag.

Bij een gelijkblijvende prijs halveren dus de inkomsten van de miners. Nu de prijs afgelopen donderdag en vrijdag ook al gehalveerd is (-50%), teren de miners nu al in op hun bruto winstmarge.

Een groot deel van de kostprijs van bitcoin zijn stroomkosten, naar verluidt circa 70 tot 80 procent per BTC. Vaak zitten miners vast aan langdurige stroomdeals. Het vastklikken van de energieprijs is voordelig, zolang de prijs echter blijft stijgen.

Door te investeren in efficiëntere apparatuur kan men de kosten verder omlaag brengen. In aanloop naar de halving in mei is dat ook massaal gebeurd. Deze trend is al september 2019 begonnen.

$500 miljoen investeringen

Volgens een schatting van Coindesk gaat het industriebreed om een investering van 500 miljoen dollar in nieuwe mining apparatuur sinds september 2019.

Ze voeren ook een marktbenchmark van mining pool Poolin’ op. Daarin is de conclusie dat – op dit moment – de bruto winstmarge rond de 50% ligt. Daar moeten dus de operationele kosten en belasting nog vanaf.

Met andere woorden: de halving kan deze – op het oog ruime – marge grotendeels laten verdampen en miners in financiële problemen laten raken.

Met andere woorden: de miners moeten hun financiële reserves (lees: bitcoin) aanspreken zodra de prijs rond $5.000 blijft of nog verder gaat dalen. Dat kán een prijsdrukkend effect hebben op de spotprijs. Miners zijn namelijk cashgedreven, ze hebben dollars nodig om hun energierekening, apparatuur, personeel en onderhoud af te rekenen.

Binnen de industrie zijn er oplossingen, zoals bedrijven die kredieten in dollars verstrekken zodra een miner zijn bitcoin als onderpand bij ze stalt. Denk aan Genesis Capital, maar ook een BitGo.

Een dergelijke broker kan deze bitcoin weer uitlenen (tegen een hogere rente) aan andere marktpartijen zoals market makers of handelshuizen. Maar het is de vraag waar het leenplafond ligt voor de gemiddelde miner, zodra de prijs maar blijft zakken.

Bitcoin hashrate daalt 24%

Ook op protocolniveau zijn de effecten merkbaar. Uit data van Bitcoin mining pool F2Pool blijkt, dat de meerderheid van de mining pools een daling aan rekenkracht laten zien.

De hashrate meet hoe krachtig de hardware is voor het minen van bitcoin. Hashrate geeft aan hoeveel keer de ‘hash-functie’ binnen een seconde kan worden berekend door mining hardware.

De totale hashrate is en blijft een schatting aan de hand van cijfers uit het verleden.

De mining pool van de crypto exchange Huobi laat een daling in rekenkracht zien van 26%. Terwijl 1THash 20% aan hashrate inleverde. Ook F2Pool, Poolin en Btc.com is een daling van 12%, 18% en 10% te betreuren.

Cijfers van marktonderzoeker Blockchain.info bevestigen: van 136 miljoen terahash per seconde (TH/s) naar 103 TH/s, een min van 24%.

Volgens Thomas Heller, global business director bij F2Pool, is dit verlies te wijten aan vooral Chinese miners. Zij hebben op grote schaal de Antminer S9 verkocht aan andere mining regio’s zoals Rusland en Iran. Heller verwacht dat de dalende trend zich doorzet, afhankelijk van de prijsontwikkeling.

Ook specialist Christopher Bendiksen, head of research bij investeerder Coinshares, deelde deze tweet, toen er ogenschijnlijk niets aan de hand was.

Chris Zhu, medeoprichter van Poolin zegt in een online panel op WeChat op vrijdag dat hij vóór de prijscrash had verwacht dat de hashrate langzaam weer zal toenemen. Nu denkt hij dat de hashrate 20 tot 30 procent gaat dalen de komende maanden.

Coronacrisis of niet, halving wacht niet

Dat de rekenkracht nu daalt, is niet gelijk dramatisch. Zodra de hashrate daalt, neemt ook de difficulty rate af, waardoor het de moeilijkheidsgraad om een block te vinden ook afneemt. Dat maakt het voor de miners die overblijven lucratiever om te blijven minen.

Die ingebakken concurrentie maakt het dat het netwerk zich automatisch herstelt. Gekscherend: zolang er energieoverschotten zijn in de wereld, draait het netwerk ‘gewoon’ door.

Maar een nieuwe flashcrash kan het netwerk voor een nieuwe test stellen. Gezien de paniek op de financiële markten is het de vraag hoe de bitcoin prijs het gaat houden de komende maanden. Maar Coronacrisis of niet, de bitcoin halving gaat in mei gewoon door.

Lees ook – Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs heeft met zijn mining bedrijf Hut8 een datacentrum in Canada om BTC de delven

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.