bitcoin euro cbdc

Bitcoin exchange Bitfinex betaalt $100 miljoen terug aan Tether

Bitfinex heeft $100 miljoen terugbetaald aan Tether Inc, de firma achter stablecoin Tether (USDT). Dat maakt de Bitcoin exchange afgelopen week bekend.

Beide bedrijven zijn innig met elkaar verstrengeld. Ze vallen onder hetzelfde moederbedrijf (iFinex geleid door de Nederlander Jean Louis van der Velde) en delen dezelfde CTO, Paolo Ardoino.

Bitcoin exchange Bitfinex

Bitfinex gold in de industrie als een belangrijke marktplaats voor bitcoin. Onder meer vanwege veel negatieve publiciteit valt de exchange buiten de top 50 grootste exchange naar volume.

De afgelopen 24 uur is er bijvoorbeeld voor 83 miljoen dollar in cryptovaluta verhandeld. Waarvan het handelspaar BTC-USD goed is voor 35% van de handel, gevolgd door ether (18%).

Deze getallen vallen in het niet bij een Bitstamp of Kraken, belangrijke beurzen als het aankomt op fiatparen.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Crypto Capital

Het gedeeltelijk terugbetalen van de lening is onderdeel van een lang en complex traject. Zoals bekend valt zowel Bitfinex als Tether onder de paraplu van iFinex. Populair gezegd kun je stellen: het terugbetalen van de lening is eigenlijk een broekzak – vestzak methode. Het komt uiteindelijk in ‘dezelfde’ kas terecht.

De openbaar aanklager van de staat New York beschuldigde in april 2019 de beurs van het onrechtmatig toe-eigenen van $700 miljoen. Afkomstig uit de kasreserves van dochtermaatschappij Tether Inc. Deze rechtszaak tussen Bitfinex en de staat New York loopt nog.

Even de getallen op een rij:

  • Bitfinex zou een ‘lening’ van $700 miljoen hebben uitstaan bij Tether Inc.
  • Daarvan is nu $100 miljoen weggestreept, zo maakt Bitfinex afgelopen week bekend
  • Crypto Capital uit Panama had $850 miljoen in beheer voor Bitfinex. Die Bitfinex-tegoeden (en andere tegoeden) zijn bevroren door diverse fiscale autoriteiten, waaronder Portugal en Polen
  • CEO Ivan Manuel Molina Lee wordt de Poolse autoriteiten ervan verdacht betrokken te zijn bij het witwassen van geld en een internationaal drugskartel.
  • Bitfinex claimt niets af te weten van deze financiële fraude en zegt “in de maling te zijn genomen”

Volgens Decrypt maakten verschillende grote namen gebruik van de diensten van Crypto Capital. Naast Bitfinex waren ook Binance, Kraken, BitMEX gelinkt aan het bedrijf.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Lightning Network en “Proof of Transaction”

Binnen de bitcoin community is Bitfinex bezig met een charme offensief. Zo heeft Bitfinex het Lightning Netwerk (LN) officieel geïntegreerd. De exchange ondersteunt nu dus stortingen en opnames vanaf het LN. In verband met de richtlijnen vanuit het internationale FATF is de beurs ook een samenwerking aangegaan met Chainalysis voor “Proof of Transaction”.

Ook heeft de beurs  – eindelijk – ook support voor Segwit transacties uitgerold eind 2019. In 2020 zal er een einde komen aan de lopende rechtszaak tussen New York en Bitfinex.

De exchange staat niet meer bekend als een zeer grote exchange. Niettemin verwerkt de beurs gemiddeld drie miljoen bezoeken per maand (bron: Similarweb).

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!