Deze Zweedse ‘bitcoin’ pizzeria ziet 90% omzet wegvallen door Coronacrisis

Ariana staat bekend als één van de weinige restaurants in Zweden die bitcoin (BTC) als betaalmiddel accepteert. Maar de gasten van de pizzeria uit Stockholm blijven tijdens de Coronacrisis weg. In twee weken is de omzet met 90% afgenomen en lijkt een faillissement onafwendbaar, zo meldt Decrypt.

Bitcoin en Coronavirus

Zweden is nu zoals vele andere (westerse) landen getroffen door het Coronavirus. Volgens Worldometer zijn er in Zweden 4.435 COVID-19 besmettingen en 180 sterfgevallen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In tegenstelling zijn de maatregelen in het land zeer mild te noemen. Zo zijn restaurants en kroegen nog gewoon geopend. Wel is het advies om grote menigten te vermijden en de handen vaak te wassen. Ook thuiswerken is nu eerder regel dan uitzondering.

Ook pizzeria Ariana in de wijk Kungsholmen in Stockholm is gewoon open. Ze zijn bekend als één van de weinige zaakjes in het land die bitcoin betalingen accepteert. Maar de gasten blijven massaal weg door ‘Corona’. De afgelopen twee weken is er sprake van een omzetdeling van 90%.

‘Tijdens de lunch hebben we normaal gesproken tussen de 40 en 70 gasten. Maar dat is gedaald naar maximaal 15 gasten’, zo vertelt eigenaar Sekander Islamzai aan Trijo News.

Ook andere Zweedse bedrijven hebben ondanks het milde regime last van teruglopende inkomsten. Net zoals in Nederland komt de overheid met een noodpakket om deze verliezen (deels) te compenseren.

Bitcoin Pizza Day

De eigenaar hoopt dat zijn zaak het gaat redden door meer online bestellingen en donaties van trouwe klanten. Tijdens de wereldwijde Bitcoin Pizza Day op 22 mei heeft de pizzeria een speciaal menu samengesteld voor de crypto community.

Pizza Day is ontstaan toen in 2010 de Hongaars-Amerikaanse bitcoin programmeur Laszlo Hanyecz twee pizza’s (Papa John’s) voor 10.000 bitcoin (!) kocht. Hij deed in 2010 zijn oproep op het forum van Bitcointalk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...