Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

30% minder stikstof haalbaar volgens ABN Amro: welke rol speelt crypto?

abn amro stikstof 834

 

Een reductie van 20% tot 30% in de stikstofuitstoot van melkveehouderijen in Nederland is mogelijk, mits boeren inzetten op managementmaatregelen en technische innovaties. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro en landbouwadviesbureau CLM. Deze ‘laaghangend fruit’ aanpak biedt perspectief, maar roept ook vragen op over hoe zulke investeringen gefinancierd kunnen worden, en hier komt, verrassend genoeg, ook de wereld van crypto in beeld.

Boeren kunnen zelf al veel doen

Volgens het rapport kunnen boeren met relatief eenvoudige aanpassingen al aanzienlijke milieuwinst boeken. Denk aan vaker weiden, het aanpassen van veevoer of het beter managen van meststromen. Zulke maatregelen kosten weinig tot niets, maar hebben als nadeel dat ze moeilijk controleerbaar zijn. Vooralsnog leveren ze daarom geen extra ruimte op binnen het vergunningsstelsel.

Daarnaast zijn er technische oplossingen zoals het koeientoilet of de Lely Sphere, die weliswaar effectiever te monitoren zijn, maar duurder en onzeker in werking. Ze kosten gemiddeld tussen de 5 en 31 euro per gereduceerde kilo stikstof per jaar. De echte zekerheid komt pas met dure maatregelen als uitkoop of verplaatsing van piekbelasters, wat al gauw oploopt tot bijna 50 euro per kilo stikstof per jaar.

30% reductie niet genoeg

ABN Amro en CLM stellen dat een reductie van 30% haalbaar is als boeren worden ondersteund om een mix van managementmaatregelen en technologieën toe te passen. Toch is dat waarschijnlijk niet voldoende om te voldoen aan de Europese regels, die een veel verdergaande reductie vereisen. De recente uitspraak van de rechtbank Den Haag, die de staat verplicht tot snellere stikstofreductie, onderstreept de urgentie.

Kan crypto helpen?

In dit complexe speelveld van kostbare investeringen en vrijwillige deelname is de vraag: hoe kunnen boeren deze omslag financieel dragen? Hier komt crypto in beeld, niet als vervanging van beleid, maar als potentieel hulpmiddel in financiering en monitoring.

Denk aan de inzet van blockchain voor transparante stikstofboekhouding, waarbij boeren beloond worden in tokens voor meetbare stikstofreductie. Deze tokens zouden verhandelbaar kunnen zijn op marktplaatsen voor CO₂- of stikstofrechten, vergelijkbaar met bestaande carbon credit systemen. Ook DeFi zou kunnen helpen om financiering toegankelijker te maken voor kleinschalige agrariërs, bijvoorbeeld via peer-to-peer leningen of tokenized subsidies.

 

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Gijs Smit

Gijs heeft veel ervaring binnen de crypto wereld in het schrijven van long-form en nieuws artikelen. Met zijn verregaande kennis van de markt en goede skills om moeilijke materie simpel te verwoorden is hij een echte aanwinst voor Bitcoin Magazine. Gijs heeft brede marktkennis en is jaren gelede...

Lees meer over ABN Amrocryptostikstof
Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 222472
    [2] => 223804
    [3] => 224106
    [4] => 222366
)