bitcoin liquide liquiditeit

‘Bitcoin prijs had $400 miljoen per maand aan nieuw geld nodig om stabiel te blijven’

Het lijkt misschien heel normaal als de prijs van Bitcoin stabiel is, maar niets is minder waar. In feite is er veel geld nodig om de prijs van BTC te houden op wat die is. Dat laat PlanB in een tweet zien met een heel simpele berekening.

Bitcoin reward

Een belangrijk aspect van het voortbestaan van Bitcoin is de block reward. Iedere 10 ~minuten komt er nieuwe 12,5 BTC op de markt. De anonieme quant PlanB benadrukt in een recente tweet dat dit er eigenlijk ook voor zorgt dat er ieder moment nieuw kapitaal in de markt nodig is voor een stabiele prijs.

Volgens de Nederlander had Bitcoin een maandelijkse instroom van $400 miljoen nodig om het prijsniveau van $7.000 sinds 2017 te kunnen behouden. Na de halving zal dit bedrag door de helft gaan: $200 miljoen per maand.

Het lijkt dus misschien alsof we sinds 2017 niets zijn opgeschoten, maar in feite is het netwerk (als je alleen kijkt naar de prijs van BTC) enorm veel verder dan destijds. Ongemerkt groeit de marktkapitalisatie namelijk wel gewoon door.

Die $400 miljoen is gebaseerd op de volgende berekening: er zijn 30 dagen per maand en 24 uur per dag. Vermenigvuldig dit met 6 blocks per uur en 12,5 BTC nieuwe per block en doe dit keer de prijs van $7.000, dan komt dit neer op een inflow in de markt van $400 miljoen aan nieuw kapitaal.

Als je er van uit gaat dat alle handel een zero sum game, kost het dus een flink wat geld om de prijs van Bitcoin ondanks deze nieuwe inflow op hetzelfde prijsniveau te houden.

Het is wel belangrijk om een nuance aan te brengen. Niet iedere geminede BTC komt op de markt terecht en ook niet voor iedere nieuwe BTC wordt de marktprijs betaald. Er zijn meer variabelen die hier op van toepassing zijn en het ligt complexer dan dat hier geschetst wordt.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Risicoprofiel Bitcoin

PlanB krijgt bijval van een andere grote naam uit de industrie. Adam Back, CEO van Blockstream, beantwoordde op de tweet en benadrukte dat gebruikers na de halving dingen ook anders in gaan schatten.

Plus some activity is uncertain “waiting to see what happens with the halvening”. and if there is positive movement, the media talks about it and creates a positive reflexivity loop. looking forward to the quantitative hardening event, when bitcoin’s rate of coin supply halves!

Wat hij schrijft komt eigenlijk neer op de Efficiënte Markt Hypothese (EMH). Als het netwerk een maand na de halving nog steeds goed werkt, schat men risico’s wellicht heel anders. Er zijn volgens Back mensen die dan wél in de markt durven te stappen.

Als miners bijvoorbeeld niet capituleren en niet in een death spiral komen, schatten de critici het voortbestaan van Bitcoin misschien wel heel anders in. Hierdoor kan er meer vraag komen, terwijl het aanbod door de halving al door de helft ging.

Lees in een eerdere uitleg meer over de Efficiënte Markt Hypothese. Hierin gaat het over de risk-reward inschatting van Bitcoin.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Verkoopdruk bij halvings

Als je terugkijkt lag de sell pressure reduction tijdens de vorige halvings veel lager. De block reward mag dan wel hoger zijn geweest, de prijs van één BTC was destijds veel lager. Daardoor was er véél minder nieuw geld nodig om de prijs stabiel te houden. Dat laat Moon Capital ook zien in een tweet.

Om de komende vier jaar dus rond de $7.000 te blijven schommelen is $200 miljoen per maand nodig. De block rewards is dan 6,25 BTC per ~10 minuten.

Echter, PlanB is ook de man achter het inmiddels wel bekende Stock-to-Flow model. Bij een halvering van de block reward wordt BTC schaarser en daardoor gaat stijgt de prijs van BTC volgens het model. En om op dat moment een stabiele prijs te kunnen behouden, is er logischerwijs ook een hogere inflow nodig per maand dan de $200 miljoen die nu genoemd wordt. Die is gebaseerd op een stabiele prijs van $7.000.

Ben je door alle getallen de draad kwijt? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!