COVID-19 domeinnaam offline gehaald na vraagprijs in Bitcoin (BTC)

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de domeinnaam coronaprevention.org offline gehaald wegens fraude en witwassen. De eigenaar probeerde het domein te verkopen voor Bitcoin (BTC).

Bitcoin (BTC) voor domeinnaam

Sinds de uitbraak van de pandemie is het opsporen van aan Coronavirus gerelateerde fraude één van de prioriteiten van Justitie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens het Amerikaanse OM is het domein te koop aangeboden op een onbekend ‘hackersforum’. Dat was één dag nadat president Donald Trump de noodtoestand in zijn land had uitgeroepen.

Het domein is aan de man gebracht als een platform voor de verkoop van COVID-19 testkits. De vraagprijs voor de site was een ‘schamele’ 500 dollar in BTC.

Een undercover agent van Homeland Security heeft zich voorgedaan als een maker van ‘nep’ testkits en contact gezocht met de eigenaar van de site.

Deze omschreef de ‘nep-testkits’ als ‘geniaal’. De eigenaar verklapte terloops dat hij ook bezig was met de verkoop van ‘nep’-testkits. Hij had echter geld nodig om ze in bulk te kopen bij Alibaba.

De undercover heeft op 20 april een gedeeltelijke aanbetaling gedaan om de domein te kopen. Omdat de eigenaar een betaling in Bitcoin accepteerde én frauduleuze spullen verkocht, is de site uit de lucht gehaald.

Dark web en COVID-19

Op het Dark web zijn er diverse nep-producten te koop die gerelateerd zijn aan COVID-19. Denk aan geneesmiddelen, testkits en mondkapjes.

Onlangs waarschuwde de gouverneur van Californië Gavin Newsom expliciet voor bitcoin (BTC) fraudeurs. Dat deed hij tijdens een speech over de uitbraak van het coronavirus in ‘zijn’ staat Californië.

Want fraudeurs gebruiken in zijn ogen Bitcoin als instrument om gelden te innen. Zoals bekend zijn transacties op het bitcoin netwerk pseudo-anoniem.

Specialistische software is in staat om bitcoin te achterhalen en te linken aan een bedrijf of persoon.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...