bitcoin misdaad fraude hack ransomware

Deze scam haalde $12 miljoen aan Bitcoin op om ‘wanorde in entropie’ te herstellen

Scams en ponzi’s zijn in de wereld van Bitcoin bijna aan de orde van de dag. Zelfs in crisistijden duiken de oplichters op met nieuwe praktijken. Een nieuwe scam zou volgens eigen berichtgeving 180.000 BTC hebben opgehaald. Volgens onderzoekers ging het uiteindelijk om slechts een paar duizend Bitcoin ter waarde van ongeveer $12 miljoen.

Bitcoin scam

De naam van het project is Antimatter Kingdom. Kortweg staat het ook wel bekend als AK. Het is sinds 1 april dit jaar gaande en het is een cryptocurrency die volgens de website draait op de zogenaamde Capital Cell Fission Blockchain (CXC).

Bij deze scams komen uiteraard ook mooi klinkende buzzwords om de hoek kijken om de investeerder mee om de tuin te leiden. Zo ook bij AK:

“CXC zal concurreren met de wetten van de kosmische entropie en de ontwikkeling van de commerciële beschaving duurzaam en gestructureerd maken.”

Entropie wijst op de chaos en wanorde die er in een bepaalde situatie is. Grote lariekoek natuurlijk om dat met een blockchain en met minen op te lossen, maar toch heeft Antimatter Kingdom een paar duizend BTC op weten te halen met deze gladde praatjes. Maar goed, hoe ging het in z’n werk?

Handel in bitcoin bij één van de grootste beurzen ter wereld

Mooie praatjes

De vraag is hoe je vanuit ‘de slechte kosmische entropie’ een paar miljoen dollar kunt genereren voor alle investeerders. Het is heel simpel, want CXC maakte het voor iedereen heel ‘makkelijk’. Je hoefde alleen maar wat Bitcoin naar CXC te sturen en het protocol zou vervolgens namens de investeerder voor het Antimatter Kingdom gaan minen. Vervolgens zou je hier maandelijks dividend voor krijgen in Bitcoin.

De ponzi bestond uit drie niveau’s van miners. Zo heeft AK de infinite mining en hoort bij CXC de annihilation mining en de soul mining.

Afgezien van kosmische krachten was de AK token helaas compleet waardeloos. Hoewel er wel kleine uitbetalingen zijn gedaan aan selecte groep tokenholders, ging het grootste deel van de Bitcoin naar cryptobeurzen, vertelden de onderzoekers aan Decrypt.

Reporter Dovey Wan tweette gisteren dat AK in Azië flink aan populariteit heeft genoten. Er is volgens haar ongeveer 5.000 BTC in de handen van de oplichters terecht gekomen.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Analyse

Ergo heeft de adressen die het team van AK heeft gepubliceerd in kaart gebracht en geclusterd. Hieruit blijkt dat er tussen de 1.600 en 1.800 BTC op stond, wat neer komt op grofweg $12 miljoen. Dovey Wan noemt een ander getal: er is 5000 BTC buit gemaakt.

Dit komt ook weer niet overeen met wat het team van onderzoekers aan Decrypt heeft laten weten. Hoe dan ook: men trapt er nog steeds in. Vergeleken met de Plus Token scam valt de omvang van de schade rondom AK overigens nog enorm mee. Bij eerstgenoemde is er $1,4 miljard buit gemaakt.

Tot slot toch nog even een notitie: Bitcoin zelf is natuurlijk géén scam. De oplichters vroegen alleen een bedrag in BTC omdat dit én een ‘winstgevend karakter’ heeft en onomkeerbare transacties te zijn die buiten het zichtveld van de financiële autoriteiten vallen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!