‘Bitcoin whale’ Celsius trekt 50.000 BTC naar zich toe op leenmarkt

Leen – en uitleenplatform Celsius heeft nu ruim 50.000 Bitcoin (BTC) op de balans, zo maakt de New Yorkse firma van Alex Mashinsky vandaag bekend. Tegen de huidige koers gaat het om een vermogen van 380 miljoen dollar aan Bitcoin in beheer.

Bitcoin (uit) lenen

Het (uit) lenen van Bitcoin én dollars is inmiddels een bekend fenomeen in de cryptomarkt. Zo zijn er diverse partijen die op de zakelijke en particuliere leenmarkt actief zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een daarvan is Celsius uit New York, opgericht door Alex Mashinsky, een geboren Oekraïner, getogen in Israël en in New York zijn strepen verdiend als ondernemer. Zo stond hij mede aan de wieg van Wifi in de metro van de Big Apple.

Sinds augustus 2018 is hij actief in de cryptowereld met het bedrijf Celsius. Dat model is simpel: je leent Bitcoin uit aan Celsius en krijgt daar rente in BTC of dollars voor terug.

Celsius op zijn beurt leent ‘diezelfde’ Bitcoin uit aan een derde partij. Bijvoorbeeld een market maker die Bitcoin nodig heeft om mee te handelen op een futurebeurs. Of een miner die cash nodig heeft om nieuwe apparatuur en juist Bitcoin uitleent aan Celsius.

Naar eigen zeggen hebben ze inmiddels 100.000 unieke gebruikers van de mobiele app. De firma had november 2019 4,25 miljard dollar aan uitstaande leningen staan aan cryptovaluta.

Financiële privacy

En zo ontstaat een mini-ecosysteem van tussenpersonen waar iedereen aan verdient. Binnen dit marktsegment zijn onder meer ook BlockFi en Crypto.com actief.

Het is ook een vertrouwenskwestie, want je geeft Celsius als derde partij wél het vertrouwen dat ze netjes omgaan met je Bitcoin.

Een deel van de bitcoiners is er namelijk niet van gediend en houdt liever zijn BTC in eigen beheer. ‘Not your Keys, not your Bitcoin’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...