IMF-bestuurder: ‘We hebben de markt nodig om geld te maken’

Marktpartijen zijn broodnodig om nieuwe vormen van geld mogelijk te maken. Dat zegt een bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de podcast “The Money Movement”. In vakjargon heeft hij het over synthetic central bank digital currency.

Tommaso Mancini-Griffoli, hoofd van de afdeling Monetary & Capital Markets van het IMF, gooit deze proefballon op. Het idee is nog niet breed gedragen bij de organisatie van de Verenigde Naties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Synthetisch geld

Wat houdt het precies in?

“Een synthetic central bank digital currency is een samenwerking tussen publieke en private partijen. Hierbij geeft de particuliere sector een liability uit, die door iedereen gebruikt wordt om activa mee te kopen”, legt Mancini-Griffoli uit. Liability is vakjargon voor aansprakelijkheid.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Maar deze aansprakelijkheid is dan wél volledig gedekt door de centrale bank. “[/penci_blockquote]

Een asset is iets wat je structureel geld oplevert, iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat er uitgaat. Een liability daarentegen is iets wat je geld kost.

Voor de niet-financiële partijen zou een liability in dit geval slechts de token zijn, schrijft Decrypt.

Het voorstel van Mancini-Griffoli, dat nog niet op volledige steun kan rekenen van het IMF, staat in contrast met het traditionele concept van een CBDC. Hierbij is een centrale bank de liabilities rechtstreeks aan de burger toekent.

Maar Mancini-Griffoli denkt dat dit model waarschijnlijk niet langer meer houdbaar is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We raken steeds meer gewend aan het idee van een publiek-private samenwerking. De vraag is hoe we deze samenwerking kunnen vormgeven.”[/penci_blockquote]

Industrie met stablecoins

Volgens Mancini-Griffoli maken centrale banken zich zorgen over de kosten en risico’s van CBDC’s. Ze zijn ook bang om de innovatie uit de markt te halen doordat een CBDC in dezelfde ruimte zijn werk zal doen als de industrie van stablecoins en andere digitale activa.

En de laatste jaren is het juist deze tweede groep die een enorme groei door maakt.

Een stablecoin is een digitale munt wat (in de meeste gevallen) gedekt is door geld op een bankrekening.

Een dergelijke synthetische CBDC lost zorgen en problemen omtrent concurrentie op. Overheden en bedrijven kunnen daarbij focussen op waar beide partijen goed in zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze privaat-publieke samenwerking is bedoeld om de beide voordelen bij elkaar te brengen. De voordelen van de particuliere sector om met klanten te communiceren en te innoveren. En het voordeel van de centrale bank om te reguleren en vertrouwelijke omgeving te bieden.'[/penci_blockquote]

Bitcoin als alternatief geld

Dit staat overigens haaks op het gedachtegoed dat de Bitcoin community aanhangt. Geld hoeft niet gereguleerd te zijn.

Net zoals het internet de informatiestromen en communicatie van de overheid naar de burger haalde, kan Bitcoin dit voor het financiële systeem betekenen.

De Bank of Korea deelde vorige week nog onderzoek naar de verschillende CBDC’s die wereldwijd ontwikkeld worden.

Leg daarbij het karakter van Bitcoin op het gebied van privacy, permissionless en internationale betalingen naast, en je ziet al gauw dat een CBDC niets met Bitcoin te maken heeft.

Toch lijkt de roep naar CBDC’s vanuit de (traditionele) financiële hoek steeds harder. De wereldwijde markt voor stablecoin nadert de marktkapitalisatie van $10 miljard.

Bovendien kunnen consumenten keuzes maken: Tether, USD Coin, Binance USD en en de dollar van Gemini zijn enkele voorbeelden.

Regulering versus vrijheid

Des te meer is er behoefte aan regulering, verklaart Mancini-Griffoli.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is positief dat we nieuwe innovaties op het gebied van betalingen hebben. We hebben stablecoins die worden gedekt met relatief veilige activa.[/penci_blockquote]

“Het is moeilijk voor consumenten om te weten welke daarvan echt volledig gedekt zijn en welke hiervan echt de reserves hebben om de munt te backen. Ook is het lastig om er achter te komen hoe liquide en veilig deze reserves zijn.”

Volgens de man van het IMF gaat het dus niet over publiek versus privaat: ‘Het is het geen of-of discussie’.

Bitcoin is een publiek goed. Ons fiat geld is een privaat goed. Hou dat verschil goed in ogenschouw en bedenk je ook dat centrale autoriteiten hun macht over geld niet zullen laten vieren. Intussen wordt Bitcoin als maar sterker.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over de ontwikkelingen!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCCBDCIMF