JP Morgan-dochter krijgt $2,5 miljoen boete om ‘duur tarief’ voor Bitcoin-aankoop

Chase Bank rekende te hoge commissies voor het kopen van Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta met een creditcard. Chase is één van de grootste banken ter wereld, een dochtermaatschappij van bankgigant JP Morgan Chase.

Bitcoin (BTC) kopen met creditcard

De rechtbank in Manhattan, New York heeft bepaald dat Chase een boete van 2,5 miljoen dollar (2,25 miljoen euro) moet betalen ter compensatie. Dat maakt het persbureau Reuters bekend na de gerechtelijke uitspraak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit de documentatie blijkt dat JPMorgan Chase formeel niet toegeeft dat het fout zat. Niettemin krijgen gedupeerden 95% van hun betaalde commissies terug. Ze kregen namelijk behoorlijke hoge “cash advance” fees voorgeschoteld, variërend van 19,49% en 25,24% (PDF).

De eis was $1 miljoen, maar de uitspraak pakt veel gunstiger uit voor de klagers.

‘Cash-achtige transacties’

De klanten Brady Tucker, Ryan Hilton en Stanton Smith dienden in 2018 al hun aanklacht in. Het voornaamste argument: de bank heeft niet bekend gemaakt dat op het kopen van Bitcoin een dergelijke hoge commissie van toepassing was.

Chase beargumenteerde dat Bitcoin wel degelijk ‘cash’ is. Maar een rechtbank bepaalde in maart dat deze commissies alleen gelden voor transacties met gangbare fiat valuta zoals de dollar en euro.

CEO Jamie Dimon heeft Bitcoin ‘oplichting’ genoemd, maar een nieuw boek over Coinbase laat zien dat Dimon in 2018 in het geheim CEO Brian Armstrong van Coibase heeft ontmoet.

Eerder deze maand maakte één van de grootste banken ter wereld bekend dat ze bankrekeningen gaat aanbieden aan Coinbase en Gemini.

Ook heeft de bank een stablecoin JPM Coin in het leven geroepen die draait op een eigen private blockchain, bedoeld interbancaire transacties te faciliteren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCJP Morgan

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.