Hup Bitcoin met Bert Slagter: status en impact van Bitcoin voor nu en toekomst

Bert Slagter is oprichter van softwarebedrijf Procurios, medeoprichter van het kennisplatform Lekkercryptisch.nl en omschrijft zichzelf als 'programmeur, developer, IT'er en nerd'.

Slagter is een veelgevraagd expert op het gebied van het Coronavirus, maar in dit gesprek gaat het alleen over zijn favoriete hobby: Bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe ziet hij de huidige en toekomstige staat van Bitcoin als technologie, asset, medium of exchange en zelfs unit of account?

Hup Bitcoin #25 met Bert Slagter direct luisteren?

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS.

Uit dit gesprek van anderhalf uur hebben we enkele opvallende quotes gelicht.

Over Bitcoin

'Met Bitcoin hebben we voor het eerst een digitaal, schaars, onvervalsbaar en oncensureerbaar goed. Het is net zo vernieuwend als het Internet, social media of radio. Niemand is eigenaar van lucht, water of pi, de wiskundige constante. Bitcoin heeft ook géén eigenaar.

Zoals Saifedean Ammous, de auteur van The Bitcoin Standard, onlangs zei: zodra de waarde van Bitcoin stijgt, wordt Bitcoin een ander 'ding'.

'Dat geldt ook voor de fysieke manifestatie van het Bitcoin netwerk. Een full node heeft nu namelijk een andere betekenis dan een node 10 jaar geleden.

Maar ondanks dat, de satoshi als unit of account zal altijd bestaan, welke verandering de onderliggende infrastructuur in de loop der tijd ook ondergaat.

In Talebiaans jargon: wij als mensensoort zijn anti-fragiel, maar als individu zijn we fragiel, kwetsbaar. Een node is fragiel, maar het netwerk is anti-fragiel. Je kunt het internetknooppunt bij Amsterdam aanvallen, maar het Internet draait gewoon door'.

Over privacy en censuur

'De fase waar we nu inzitten doet me denken aan de Internetfase van de jaren negentig qua technologie, regulering en adoptie.

De behoefte aan privacy is groot, maar Bitcoin is niet per definitie anoniem. Het gebruiken van steeds een ander bitcoin adres is geen echte anonimiteit'.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Binnen Bitcoin is er de wiskundige onmogelijkheid om én perfect schaars en bewijsbaar te zijn én anoniem'. [/penci_blockquote]

'Als ik de core developers hoor, dan heb ik er een hard hoofd dat we volledige privacy op de main chain krijgen. Want dan geef je iets op over de verifieerbaarheid van die schaarste'.

In vergelijking met het Internet staat Bitcoin met 2-0 achter op het gebied van surveillance. Want de overheid wil alles weten over je Bitcoin: van wie, naar wie, hoeveel en de oorsprong van het geld'.

Bitcoin en de adoptiecurve

'Bitcoiners zijn innovators. Zij accepteren dat het nu allemaal ruk werkt. Voor de 'late majority' moet de ‘shit’ gewoon wérken. De massa werkt nu met contactloos betalen, dat niveau.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Frictieloze gebruiksvriendelijkheid is nodig om de ‘late majority’ mee te krijgen'. Goedkoop en gebruiksvriendelijk betalen, daar staat Bitcoin nog héél ver vanaf.[/penci_blockquote]

'De vraag is of Bitcoin ooit een medium of exchange of unit of account voor de massa gaat worden. Dan moet wij als aardlingen besluiten dat satoshi de unit of account wordt.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Het grootste coördinatievraagstuk is: welk unit of account gaan we gebruiken met de wereld? Er kan meer één ding digitaal schaars zijn en dat is Bitcoin'. [/penci_blockquote]

Dus technologisch zijn alle plooien wel recht te strijken de komende 10 tot 20 jaar. Als store of value, als medium of exchange en als streaming money, slim geld'.

Maar voor centrale banken is Bitcoin de nemesis, want het maakt centrale banken overbodig. Ik vind het voorlopig utopisch dat Bitcoin als unit of account fungeert naast lokale munten als de euro of de dollar.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Misschien als je héél ver uitzoomed naar het niveau van decennia, is Bitcoin een Black Swan omdat niemand van de centrale bankwereld dit had zien aankomen.[/penci_blockquote]

Bitcoin is ook extreem asymmetrisch. Dek je in tegen het negatieve risico en stel je bloot aan het potentiële risico. Dan ben je beschermd tegen ‘catastrofe’, bijvoorbeeld een recessie of depressie.

Maar in de complexiteitsleer gaan de ontwikkelfasen altijd chaotisch. In de fase van vloeibaar water naar gas, gelden in de verdampingsfase eigenlijk geen regels. De oude regels zijn losgelaten en nieuwe regels gelden nog niet'.

Bovendien is qua market cap is Bitcoin nog héél klein. Stel dat de de market cap met 100 keer vergroten, dan is nog steeds klein in de wereld van alle bezittingen. Wat kun je verliezen? Je inleg. Wat kun je winnen? 100 keer de inzet'.

Binnen het stock-to-flow model van Plan B krijgt Bitcoin voor 2024 een waarde van 5.000 miljard dollar. Dat is één kwart van alle cash (dollar, euro, pond, yen, etc) op de wereld. Maar het totaal aan honderden miljarden dollar, is die 5.000 miljard dollar nog steeds klein'.

Over de halving

'Binnen het efficiënte marktmodel van Nic Carter zagen marktpartijen, die invloed kunnen uitoefenen op de prijs, deze halving ruim van te voren aankomen. Vandaar dat ik weinig verwacht dat de halving iets met de marktprijs gaat doen.

Stel dat de prijs onder een bepaald niveau komt, stel $6.000 dan ligt die marktprijs onder de kostprijs van bepaalde miners. Die zetten hun mining apparatuur uit, waardoor de hashrate én difficulty rate daalt. Maar het netwerk herstelt zich automatisch.

'Uiteindelijk moet het netwerk rond 2040 zonder subsidie kunnen draaien. De weg er naartoe kun je zien als een opstartfase. Zoals Satoshi zei op Bitcointalk: óf het netwerk wordt massaal gebruikt óf niet. Er is geen middenweg.

Ik voorzie dat marktpartijen, denk aan een unicorn als Binance of Coinbase, een deel van hun winst gebruiken om het netwerk te onderhouden na 2040. Zij hebben er belang bij dat het netwerk blijft draaien'.

'Eén van de meest geniale technologische uitvindingen vind ik de difficulty adjustment. Dit mechanisme voorkomt dat er gerommeld wordt met de voorraad.

Bij goud en zilver kun je meer graven in de grond zodra de prijs omhoog gaat. Bij Bitcoin niet, want zodra de hashrate stijgt, past de difficulty rate zich na 2.016 blocks aan (ca. twee weken, red.).

Daarmee voorkom je valsmunterij en dat maakt Bitcoin 'by default' in-elastisch, extreem ongevoelig voor de vraag.

Wellicht dat de markt wél denkt: we hebben nu de derde halving achter de rug en Bitcoin is nog steeds niet dood (lacht). Waarom is BTC dan zoveel waard?

Nou, omdat de lijst waarop BTC niet is doodgegaan inmiddels héél indrukwekkend is. Eind 2017 dacht ik nog: Bitcoin gaat verboden worden omdat het nog heel erg in het narratief 'Bitcoin is voor criminelen' zat'.

Bitcoin en prijs

'Ik ben wel bezig met prijs, maar niet op dag - of weekniveau. Prijs is de indicator welke waarde Bitcoin heeft voor de wereld. Zodra de prijs hoger wordt, is er meer reden voor alle netwerkspelers om er meer mee bezig te zijn'.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Prijs is een aanwijzing van een pad van niets naar alles'.[/penci_blockquote]

'De institutionalisering van Bitcoin is onvermijdelijk, ook al strookt dat niet met de filosofie van libertariers. Het is een gegeven dat de wereld nog niet volgens die principes is georganiseerd'.

Anchor

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.