bitcoin witwassen amld5 wwft cryptobedrijven

Deze 9 Bitcoin bedrijven zijn door Nederlandse cryptowet gestopt

De Nederlandse cryptowet is per vandaag, donderdag 21 mei, van kracht. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op aanbieders van Bitcoin zoals cryptovaluta. Ook makers of aanbieders van Bitcoin wallets vallen onder de wet.

Deze 9 Bitcoin bedrijven zijn door Nederlandse cryptowet gestopt

In aanloop naar de nieuwe wetgeving zijn er de nodige slachtoffers gevallen die – vanwege diverse redenen – afzagen om hun activiteiten door te zetten. We zetten de namen voor je op een rij.

1. Bitkassa

Een van de bekendere namen is zonder twijfel Bitkassa. Ze maakten 17 mei bekend te stoppen met haar activiteiten.

BitKassa faciliteert Bitcoin betalingen voor ondernemers in de stad Arnhem. Met het initiatief Arnhem Bitcoinstad uit 2014 hebben Patrick van der Meijde, Annet de Boer en Rogier Eijkelhof het gebruik van Bitcoin in hun stad enorm gestimuleerd. Circa 100 ondernemers maakten gebruik van deze service.

Doorn in het oog zijn de te hoge toezichtskosten en ook principiële bezwaren. Zo staat in een verklaring op hun site.

Wij willen laten zien dat er een alternatief bestaat, een onafhankelijk geldsysteem waarbij de gebruikers zelf de baas zijn en niet zijn overgeleverd aan het gevaarlijke monetaire spel dat centrale banken momenteel spelen.

Het is voor ons daarom extra cru dat uitgerekend de DNB als toezichthouder werd aangewezen. Naast de grote financiële kostenpost dwingt DNB ook verregaande regelgeving af. Deze regeldruk is ons inziens buitenproportioneel voor een bedrijf als BitKassa en de aard en omvang van onze diensten.

De allereerste aflevering van Hup Bitcoin spraken we met Patrick van Bitkassa.

2. Bittr

Ook Bittr is een bekende en gewaardeerde naam binnen de community. Afgelopen 20 mei is haar dienstverlening definitief stopgezet.

Bij Bittr kon je gemakkelijk een vast bedrag aan BTC per dag, week, maand of jaar aanschaffen middels een simpele bankbetaling. Bittr kocht voor het bedrag dat je stuurde bitcoin en hield daarvan 1,5% in eigen zak.

Een handige service als je beetje bij beetje je stapel aan bitcoin wil vergroten. Deze strategie staat ook wel bekend als ‘dollar cost averaging’.

We spraken oprichter Ruben Waterman in maart dit jaar nog.

3. Nocks

Hetzelfde geldt voor Nocks, een populaire kleine broker onder een specifieke groep beleggers. Dat maakte het bedrijf uit Rotterdam vorige week bekend op haar website.

Ze hebben een koper gevonden van hun exchange software, maar de naam daarvan is nog niet bekend gemaakt. De achterliggende BV Nocks Payments is niet verkocht.

Klanten krijgen het advies om vóór 1 juli 2020 hun euro’s op te nemen van hun account. Cryptovaluta moet vóór donderdag 21 mei zijn omgezet in euro’s.

Daarnaast zijn er een aantal minder bekende namen helaas gesneuveld.

4. Coingarden

Coingarden uit Utrecht was de eerste partij die bekend maakt haar avontuur te beëindigen. Ook hier zijn de ‘te hoge kosten’ de voornaamste reden. De oprichters focussen nu op de goud brokerage Bitgild.

Niet alleen van het toezicht, maar ook de implementatie van software en de aanstelling van een compliance officer zijn veel genoemde redenen. Dat zijn kostenposten die voor veel start-ups niet te behappen zijn.

Het klantenbestand van Coingarden is overgenomen door Bitmymoney.

5. Post-a-coin

Ook een sympathiek bedrijf, Post-a-coin, een Bitcoin giftcard service van Bèr Kessels. Het idee is simpel: een ansichtkaart met een daarbij behorende hoeveelheid Bitcoin.

Je zou dit als verjaardagscadeau kunnen sturen. Eigenlijk is het een simpele paper wallet, een mooie manier om vrienden te introduceren aan Bitcoin (BTC). Maar ook giftcards vallen onder de wet, een manier namelijk om fiat geld (euro) in BTC om te zetten.

6. Simplecoin

Simplecoin was een Bitcoin mining pool.  Het idee was ook vrij simpel: miners konden hun gedolven hashes (digitale punten) in ruilen voor een bepaalde cryptomunt. Daaronder zaten ook proof-of-stake cryptomunten, die niet langer te delven waren.

Christian Grieger, mede-oprichter van Simplecoin, vertelde aan The Block dat ze 42.000 gebruikers en twee werknemers hadden. Samen met Marvin Janssen was Grieger oprichter. De voornaamste reden die genoemd is, zijn privacy-overwegingen. 

‘Het minen van bitcoin moet voor iedereen beschikbaar zijn. Daarom weigeren we de privacy van onze gebruikers in gevaar te brengen’.

7. Chopcoin

Chopcoin was een Nederlands bitcoin gamingplatform Chopcoin. Het was het tweede bedrijf van de bovenstaande Grieger, wat hij in september 2015 oprichtte met Joshua Stoffels. Ze hadden naar eigen zeggen 305.000 geregistreerde gebruikers en twee werknemers. 

8. Bitzeb

Ook de Nederlandse Bitcoin beurs BitZeb stopt vanwege de nieuwe cryptowet die binnenkort van kracht is. De eveneens Nederlandse exchange Bitvavo neemt de start-up over voor een onbekend bedrag.

Alle activiteiten op het platform van BitZeb zijn per 29 april stopgezet. Het platform is per 14 mei definitief gesloten.

9. Bitqist

Vandaag is bekend geworden dat Bitqist overgenomen door Bitvavo voor een onbekend bedrag.

Speelveld

Nog steeds blijven er binnen het Nederlandse speelveld de nodige namen overeind. Het zijn namelijk enkel brokers en exchanges, die hun geld verdienen met handelscommissies, die genoeg vet op te botten hebben om deze reguleringsslag te overleven.

We zetten een aantal namen onder elkaar die – naar verluidt – hun business door blijven zetten. In alfabetische volgorde:

  • Anycoin Direct
  • Bitcoinmeester
  • Bitmymoney
  • Bitonic
  • Bitvavo
  • BTC Direct / Blox
  • Coinmerce
  • Knaken
  • Litebit
  • SATOS

Kleinere partijen zoals Bitrush en Happy Coins hebben tot nu toe niet gereageerd op ons persverzoek.

De DNB heeft aangekondigd een openbaar register aan te leggen van bedrijven die een registratie hebben aangevraagd. Op moment van schrijven is deze database nog niet actief.

Buitenlandse spelers die actief Nederlandse klanten werven, dienen zich ook te registreren bij de DNB.

Hup Bitcoin met Simon Lelieveldt

Met expert Simon Lelieveldt hebben we – enkele weken geleden – de gevolgen van de cryptowet doorgenomen.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!