Bitcoin betalingen via Lightning beter door potentiële privacy upgrade

De afgelopen tijd is er veel onderzoek gedaan naar het Bitcoin Lightning Network. Achter de schermen zijn ontwikkelaars nu van plan om een belangrijk deel van bitcoin volledig te herschrijven.

Met het Lightning Network kun je transacties doen buiten de bitcoin blockchain om. Daardoor zijn dit soort transacties sneller, goedkoper en is het beter schaalbaar. het netwerk werkt goed, maar toch is er iets dat volgens ontwikkelaars beter moet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning Network

Het gaat om de Hashed Timelock Contracts (HTLC’s). Dit is een onmisbaar onderdeel van het Lightning Network. Door dit staaltje code is het mogelijk is om betalingen te verzenden zonder dat je iemand hoeft te vertrouwen.

Nu onderzoeken ontwikkelaars of ze deze kunnen vervangen door Point Timelock Contracts (ook wel bekend als ‘payment points’ of PTLC’s). Deze contracten doen nagenoeg hetzelfde, maar zijn net wat beter.

Het idee is voor het eerst voorgesteld door de pseudonieme Lightning ontwikkelaar ZmnSCPxj. Hij staat op de payroll van Square Crypto, een divisie van Square, het bedrijf van Jack Dorsey.

Het is Nadav Kohen, ontwikkelaar van Suredbits, die de leiding neemt. Op Coindesk staat een uitgebreid verslag over de potentiële verbetering.

Hij onderzocht hoe de manier om smart contracts op Bitcoin te schrijven verbeterd kunnen worden. Het houdt in dat je bepaalde voorwaarden kunt stellen voordat een betaling kan worden uitgegeven. Denk hierbij aan een bepaalde datum die moet zijn verstreken of een ander variabele input waaraan moet worden voldaan.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Nadav Kohen”]”Ik heb veel tijd besteed aan het onderzoeken van wat kan worden gedaan met PTLC’s die niet kunnen worden gedaan met HTLC’s en het blijkt dat je behoorlijk ingewikkelde contracten kunt doen zonder de privacy en snelheid van het Lightning Network te verliezen. En bovendien kunnen veel bestaande producten rondom Lightning krachtiger en verbeterd worden bij het gebruik van PTLC’s.”[/penci_blockquote]

Het Lightning Network is nog relatief jong. Aan alle alle kanten wordt er nog veel gesleuteld aan het protocol. Zo zie je dat lnurl, offers en superinvoices nog lang niet overal haar intrede hebben gedaan. En ook Eltoo is nog niet optimaal.

Hoe werkt een HTLC

Het Lightning Network is een wereldwijd betalingssysteem dat bestaat uit meer dan 13.000 nodes.

Wanneer iemand een betaling verzendt, gaat deze achter de schermen van de ene node naar de andere node totdat het de bestemming (en de ontvanger) heeft bereikt. Dit gebeurt allemaal in een fractie van een seconde. De manier waarop betalingen over het systeem bewegen zonder de nodes te hoeven vertrouwen kan met de HTLC’s.

HTLC’s worden zo genoemd omdat elke node in een betalingspad een “hash” ontvangt. Dit is een stukje ’tekst’ met willekeurige letters en cijfers. Deze tekst omvat echter een versleuteld geheim dat kan worden gebruikt om de bitcoin te claimen.

Een probleem met HTLC’s is dat alle tussenpersonen op het pad van een betaling deze zelfde hash krijgen. Voor de privacy is dit niet optimaal.

Point Timelock Contract

Bij een PTLC is dat anders. Dit kan namelijk bij iedere hop of stap een “willekeurige aanpassing” toevoegen. Hierdoor is het moeilijker om iets over deze betaling te zeggen.

Dit is precies de reden waarom Kohen gelooft dat de verandering “noodzakelijk” is voor Lightning. De privacy van Lightning is al stukken beter dan bij de on-chain betalingen. Echter kunnen probing en timing attacks nog roet in het eten gooien.

Naast de extra privacy bieden PTLC’s ook andere voordelen. Het beschermt het netwerk tegen “wormhole attacks”. Daarnaast biedt het extra mogelijkheden om een complex contract op te stellen.

Taproot

Kohen vertelt ook dat deze doorvoering perfect zal zijn in combinatie met Taproot en de Schnorr Signatures. Dit laatste is een alternatief voor de huidige manier om betalingen te ondertekenen. Op dit moment gebruiken we namelijk nog het ECDSA algoritme. We hebben dit al eens in een Bitcoin 101 uitgelegd.

Schnorr is echter nog niet doorgevoerd en daarom moeten ze nog de ECDSA versie gebruiken om te experimenteren met PTLC’s in een sandbox.

Ontwikkelaar Pieter Wuille deelde overigens twee dagen geleden nog een update over Taproot en Schnorr:

?s=20

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning