Microbetalingen en Bitcoin: Satoshi’s sparen tijdens het shoppen

Het Bitcoin Lightning Network is uitermate geschikt voor microtransacties. Een normale bitcoin transactie kan lang duren, dat is voor veel mensen geen probleem maar voor bepaalde situatie is een snelle betaling nodig.

Je kunt met behulp van het Lightning Network snel bitcoin versturen én ontvangen. Op dat laatste spelen verschillende bedrijven in. Microtransacties zijn interessant voor bijvoorbeeld cash back services.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De klassieke spaarpunten en acties kunnen nu op een andere manier worden opgelost: je doet een aankoop en krijgt er een aantal satoshi’s voor terug. In plaats van een kleine korting wanneer je een spaarkaart vol hebt zijn er nu bedrijven die jou bitcoin geven wanneer je aankopen doet via hun platform.

Twee voorbeelden van deze ondernemingen zijn Stekking en Fold. Zij zijn beide affiliatieplatformen: Stekking en Fold verdienen geld als zij klanten aanleveren bij aangesloten winkels, klanten krijgen satoshi’s voor hun aankopen.

Stekking

Stekking.com is een bitcoin onderneming van Nederlandse bodem. Wanneer je gebruik maakt van Stekking kun je geld terug krijgen voor aankopen bij bijvoorbeeld AliExpress. Het gaat dan om 3,2% cash back, een leuk zakcentje als je toch al van plan was om iets te kopen.

Je maakt bij Stekking een account en kunt direct aan de slag. Via het platform klik je op een van de ondersteunde verkopers om vervolgens daar te gaan shoppen.

Jouw aankopen en gegevens komen terug bij Stekking en aan de hand van deze data krijg jij je bitcoin toegestuurd. Stekking verdient geld omdat ze jou doorsturen als klant, jij krijgt geld terug voor aankopen die je toch al zou doen.

Het is een leuke manier om bitcoin te sparen en de transacties komen je account binnen rollen middels het Lightning Network. Voor kleine bedragen is dit op de basislaag van bitcoin niet interessant, daar zijn de transactiekosten (vaak) te hoog.

Luister hieronder naar de Hup Bitcoin Podcast met Leon de Bruin over Stekking en zijn toekomstplannen.

Fold

Een ander voorbeeld is Fold. Fold faciliteert betalingen met een (digitale) betaalkaart waar je ook geld terug krijgt voor elke aankoop.

Voor dit concept geldt hetzelfde als voor Stekking: zonder het Lightning Network was dit niet interessant. Je krijgt beloningen voor aankopen bij grote bedrijven als Amazon, Uber en Starbucks.

Door een samenwerking met VISA komt er ook een betaalkaart aan: daarmee krijg je voor élke aankoop bitcoin terug, niet alleen bij aangesloten partners.

Het verschil met veel andere bitcoin betaalkaarten is vrij simpel: hier vindt een echte bitcoin transactie plaats. De slogan op de website van Fold beschrijft het project nog het beste: Earn bitcoin, not points.

Rol van het Bitcoin Lightning Network

Het Lightning Network faciliteert voor deze bedrijven een manier om snel en goedkoop bitcoin te versturen naar hun klanten. Deze partijen bouwen hun gehele businessmodel op en om bitcoin.

Met een traditionele banktransactie kom je er bij dit soort systemen niet, die zijn te duur en te traag. Het Lightning Network is zeker niet voor alles en iedereen geschikt op het moment, het project is nog jong en nog volop in ontwikkeling.

Maar in dit specifieke geval lost het een hoop op: klanten worden beloond met echt geld voor het shoppen via bepaalde platformen. Dat klinkt beter dan het volplakken van een Albert Heijn spaarkaart.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)