Bitcoin kopen

Bitcoin (BTC) is een consensusnetwerk dat een nieuw betalingssysteem met een volledig digitale valuta mogelijk maakt. Mede door zijn gebruikers is het een peer-to-peer betalingsnetwerk. Op 31 oktober 2008 publiceerde een persoon of een groep individuen die opereerde onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto” de Bitcoin Whitepaper en beschreef het als: “een puur peer-to-peer versie van elektronisch geld, dit zou het mogelijk maken om online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere zonder langs een financiële instelling te gaan. 

Wat maakt Bitcoin anders van Fiat-valuta’s?

Fiat-valuta worden al honderden jaren gebruikt als het primaire ruilmiddel. Voor het grootste deel van de tijd werd dit ondersteund door goud. In de 20e eeuw veranderde dat echter langzaam, en veel landen werden gedwongen de goudstandaard te verlaten als gevolg van de Grote Depressie.

Het antwoord is in wezen dat valuta’s worden ondersteund door vertrouwen in de instellingen die hen besturen. Bitcoin word ook niet  ondersteund door grondstoffen oid. De waarde ervan, is net als die van fiat-valuta’s, gebaseerd op vertrouwen.

Wat Bitcoin anders maakt dan fiat-valuta’s, is gewoon een kwestie van waar dat vertrouwen wordt geplaatst. Voor fiat is het vertrouwen geplaatst in door mensen gerunde instellingen. Voor Bitcoin ligt het vertrouwen in technologie – de blockchain.

De geschiedenis van Bitcoin

Het whitepaper van Bitcoin is in 2008 gepubliceerd door een pseudo-anonieme persoon/groep met de naam Satoshi Nakamoto. Het was de allereerste keer dat iemand de ideeën van een digitale valuta en blockchain-technologie samenstelde.

Sindsdien speculeren mensen over de ware identiteit van Nakamoto. Als eerste Bitcoin miner is het bekend dat hij ongeveer 980.000 bitcoins heeft gemined. Deze coins zijn jarenlang onaangetast gebleven en het lijkt waarschijnlijk dat ze voor altijd uit de circulatie zullen blijven.

Satoshi Nakamoto werd voor het laatst gehoord van begin 2011. Velen hebben hem sindsdien geprobeerd te vinden, maar tot nu toe tevergeefs. Zelfs terwijl Nakamoto’s echte identiteit een mysterie blijft, leeft zijn creatie voort.

Het eerste blok dat door Nakamoto werd gemined – ook wel het genesisblok genoemd – bevatte een bericht “The Times, 3 January 2009, Chancellor on brink of second bailout for bank”.

Dit verwijst naar een nieuwsartikel over de reddingsoperaties van banken tijdens de economische recessie van 2008. Het wordt gezien als een politieke statement van Nakamoto . Bitcoin werd gemaakt om de financiële instellingen te verstoren die al lang onze economieën en bestaansmiddelen beheersten.