Bulgaren opgepakt voor aftappen $1,5 miljoen aan elektriciteit voor Bitcoin mining

Twee Bulgaren, van 31 en 38 jaar oud, zijn beschuldigd van diefstal van bijna $1,5 miljoen aan elektriciteit. Ze gebruikten dit voor het illegaal exploiteren van Bitcoin mining bedrijven.

Bitcoin mining Bulgarije

De Bulgaarse autoriteiten hebben twee mannen gearresteerd voor het illegaal gebruik $1,5 miljoen aan elektriciteit. Volgens een artikel van 14 augustus uit Bulgaria Today waren de twee in het kleine stadje Kyustendil op deze manier gratis Bitcoin aan het minen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vertegenwoordigers van van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (ODMVR) en de CEZ Electro Bulgarije gaven in een persconferentie meer uitleg. Ze verklaarden dat de twee, woonachtig in Sofia, op heterdaad waren betrapt toen ze stroom wilden doorsluizen naar hun twee mining farms.

Ze zouden hier al zo’n anderhalf jaar mee bezig zijn geweest. Er zijn echter ook aanwijzingen dat de mining rigs al ouder zijn, en dat een langer ‘misbruik’ dus niet valt uit te sluiten.

Philip Yordanov, de directeur van CEZ, zei dat het “de grootste diefstal” van elektriciteit was die het nutsbedrijf ooit heeft meegemaakt. De gestolen elektriciteit was genoeg om de naburige dorp Kyustendil (met iets minder dan 50.000 inwoners) van ongeveer een maand van stroom te voorzien.

De twee mannen werden 24 uur vastgehouden door de politie voordat ze werden vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Aftappen elektriciteit

Het is niet de eerste keer dat dit soort verhalen naar boven komen. In augustus vorig jaar probeerde een Oekraïner mining rigs te verbergen in het administratieve gedeelte van een kernreactor.

Hij tapte de stroom af van het ‘local grid’. De mining apparatuur was dus aangesloten op het intranet van de energiecentrale. Kernenergie dus, dat nog niet doorgestuurd is naar het publieke lichtnet.

Een paar maanden later dachten een aantal inwoners uit hetzelfde Oekraïne hetzelfde te kunnen flikken. Een aantal ambtenaren van de nationale spoorwegen Ukrzaliznytsya (letterlijk vertaald: Oekraïense Spoorwegen) uit de regio Lviv sloten honderden miners aan op het nationale elektriciteitsnet.

Eerder dit jaar stalen Russische criminelen nog $6,6 miljoen door illegaal gebouwde energiecentrales, gerommel met energiemeters en zelfs een ondergronds Bitcoin mining datacentrum. Duur hun vernuftige strategie waren ze al drie jaar bezig. Sinds de start van de zoektocht in 2017 heeft staatsbedrijf Rosseti 35 van dit soort zaken gevonden.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat mee!

Lees meer over: