Deze 4 onbekende en opmerkelijke feitjes over Bitcoin wist je nog niet
Bitcoin (BTC) bestaat al meer dan 11 jaar en in al die tijd is er veel gebeurd. Dit heeft er voor gezorgd dat er veel leuke feitjes zijn ontstaan. We hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet:
1. Extra 184 miljard BTC
Bijna exact een decennium geleden zat er een bug in Bitcoin. Hierdoor werd op in augustus 2010 maar liefst 184 miljard BTC te veel aangemaakt. Dit gebeurde in block nummer 74.638.
Gelukkig waren Satoshi en een andere ontwikkelaar er snel bij. Binnen vijf uur was de error opgelost. Met de ‘patched’ versie van de Bitcoin client (versie 0.3.10) werd deze overmatige uitgifte van Bitcoin teniet gedaan. De meerderheid van de miners en nodes accepteerden deze client en zo had de error geen grote gevolgen.
2. Maximaal 21 miljoen Bitcoin
“Gelukkig, maar! Want dat betekent dat de maximale supply van 21 miljoen Bitcoin nog gewoon gegarandeerd is.”
Dit zou zomaar jouw reactie kunnen zijn geweest bij het lezen van het eerste feitje. Maar als we dan écht feitelijk gaan doen, is ook deze bewering onjuist. Er zullen immers nooit exact 21 miljoen BTC in omloop gebracht worden.
Als je afgaat op de huidige regels van het protocol zal ergens rond het jaar 2140 de laatste satoshi in omloop komen in block 6.929.999. En daarmee komt de totale supply neer op 20.999.999,9769 BTC.
Hiervoor zijn twee redenen:
Op deze manier zijn er al 29 Bitcoin níet in omloop gekomen. En door de afgeronde halvering zullen er in de toekomst nog meer satoshi’s niet aangemaakt worden. Ben je geïnteresseerd geraakt in dit bijzondere feitje? Lees dan het onderzoek hierover van Amber data eens door.
3. Kleiner dan een satoshi
Als we het dan toch over de supply hebben, kunnen we nog een stapje dieper gaan. De vuistregel is namelijk dat de 21 miljoen BTC op is te delen in 21 miljoen * 100.000.000 satoshi’s. Dit geldt echter alleen op de mainchain. Want als je naar het Lightning Network kijkt, kun je een Bitcoin in veel meer stukjes opdelen.
Zo heb je op Lightning bijvoorbeeld msats. Dit zijn millisats, wat gelijk staat aan een duizendste van een satoshi. Dat komt neer op 0,000.000.000.001 BTC.
Als je een barrekening opent in de kroeg kun je feitelijk ook drankjes noteren die 2,555 euro kosten. Terwijl banken helemaal geen halve centen hanteren. Zodra je terug gaat naar de on-chain betalingen (door betaalkanalen te sluiten) ben je wél weer afhankelijk van de eenheid van hele satoshi’s.
Meer over de betaaleenheden van Bitcoin kun je lezen in onze 101 pagina.
4. ‘Aanval’ op Bitcoin
Tot slot gebeurde er in 2014 iets bijzonders. Er was namelijk ‘één’ partij die meer dan 51% van de rekenkracht in handen had. Het was de mining pool Gigahash. In theorie hadden ze toen (als gehele pool) transacties kunnen censureren of dubbel kunnen uitgeven.
Ghash beloofde direct dat ze geen misbruik van hun dominantie wilden maken. Daarnaast lieten veel miners de pool achter zich toen er een DDoS-aanval werd uitgevoerd. En onder het motto “don’t trust, verify” bleef het netwerk van actoren gewoon decentraal (genoeg).
Heb je vragen over Bitcoin? Kom eens langs in onze Telegram chat!