Europol noemt Bitcoin privacy wallets, CoinJoins en mixers ‘bedreiging’

1221 totale weergaven
|

Europol wil optreden tegen Bitcoin of andere cryptovaluta die financiële privacy bescherming bieden. Ze zien het mixen van Bitcoin via wallets zoals Wasabi als een “ernstige bedreiging”.

Dat staat te lezen in het rapport Internet Organized Crime Threat Assessment (IACTA) 2020. Ook een privacymunt zoals Monero is ongewenst. De autoriteiten willen namelijk graag weten wie de transactie doet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europol over Bitcoin

Europol staat languit voor European Police Office. Het is een onderzoeksorganisatie die verschillende politiediensten uit allerlei Europese landen clustert. Ze brengen nu een rapport uit met daarin een aantal opvallend concrete ‘bedreigingen’.

Het onderzoek spitst zich toe op onder meer:

Dit zijn methodes om beetjes Bitcoin (UTXO’s) te mixen met andere gebruikers, om zo meer financiële privacy te krijgen.

Het is niet voor het eerst dat Europol zich richt op dit soort technieken. In juni hadden we hier ook al enkele opmerkingen over. Toen namen ze privacywallet Wasabi al onder de loep.

Overigens: door de komst van Taproot daalt de prijs om CoinJoins te doen waardoor de vraag kan stijgen. Maar het houdt niet op bij deze mixers, want Europol heeft meer op de korrel.

Decentrale marktplaatsen

Het rapport benoemt ook gedecentraliseerde protocollen voor het verhandelen van goederen als een ‘bedreiging met hoge prioriteit’. Een voorbeeld hiervan is OpenBazaar.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Criminelen beginnen privacygerichte, gedecentraliseerde marktplaatsen te gebruiken, zoals OpenBazaar en Particl.io om hun illegale goederen te verkopen”[/penci_blockquote]

OpenBazaar leek overigens de deuren te moeten sluiten door financiële problemen. Een anonieme donateur schoot het platform te hulp waardoor het tot minimaal het einde van het jaar blijft bestaan. Europol meldt er specifiek bij dat het ‘duizenden downloads op Android’ heeft.

Verder noemen ze ook dat Bitcoin de meest populaire betaalmethode is op het dark web, met name vanwege de groeiende adoptie, reputatie en het gebruiksgemak. Maar ook Monero doet het goed, gevolgd door andere privacymunten zoals Zcash en Dash.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Deze privacymunten kunnen een aanzienlijk obstakel vormen voor onderzoeken en wetshandhaving.”[/penci_blockquote]

Financiële privacy

Hoe moet je nu naar dit nieuws kijken? Is Bitcoin toch niet zo’n goede ontwikkeling? Is het niet een groot crimineel circuit?

Ironisch genoeg gepubliceerde betaalverwerker SWIFT twee weken nog een rapport waarin stond dat Bitcoin niet populair is als middel voor witwas praktijken. Lettend op de FinCEN Files zijn banken ook geen lieverdjes, met wereldwijde witwaspraktijken van $2.000 miljard.

Daarnaast: Bitcoin is neutraal, apolitiek en het discrimineert niet. Het werkt voor iedereen hetzelfde, of je nu een winkelier bent of een crimineel. Privacy is een goed recht en dat geldt ook voor financiële privacy.

Iedereen heeft toch gordijnen hangen in huis? En iedereen doet toch de deur op slot als hij of zij naar de wc gaat? Het zijn niet het slot en de gordijnen die fout zijn. Het zijn, net als Bitcoin, slechts middelen.

Wil je meepraten over dit soort onderwerpen? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC